Reklama

Reklama

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

(TV film)
  • angličtina A Prayer for Katerina Horovitzova
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou je příběh z roku 1943. Krásná Kateřina (Lenka Fišerová), které hrozí smrt v koncentračním táboře, se náhodou dostane do skupiny bohatých Židů, a tak jí svitne naděje na záchranu. Nacisté však s "nižší rasou" hrají zákeřnou hru, v níž chtějí získat veškeré finance z jejích bankovních kont... Televizní film režiséra Antonína Moskalyka získal Cenu mezinárodní kritiky na festivalu Prix Italia a Hlavní cenu na festivalu v Monte Carlu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (144)

janeczek 

všechny recenze uživatele

neskutečně hutné, neskutečně přestylizované, neskutečně pravdivé. Bude se vám otevírat kudla v kapse! V paměti zůstane: rabín v sušárně vlasů, finální scéna, kde Kateřina prozře ()

rime 

všechny recenze uživatele

"Kostrbatost rukopisu připadá na vrub jedoucího vlaku" - Skutečně hodně hustý film s brutálním koncem. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Pokud si odmyslíme ten židovský rozměr, tak film představuje názornou ilustraci známého přísloví, jak se tonoucí stébla chytá. Racionálně už každému ze skupiny musí být stále jasnější, že s nimi nacisté hrají odpornou hru a chtějí pouze získat jejich peníze. Stále se však upínají k víře, že nakonec možná ze situace vyváznou a vcelku rezignovaně přijímají nové a další podmínky. Co jim také vlastně zbývá? Asi jen to, co nakonec provede Kateřina. Celkově mi ale ten příběh (převážení skupiny Židů vlakem k moři a zpět do tábora) připadá dost nepravděpodobný a silně dramaticky stylizovaný. Scény s pánem sušárny vlasů jsou docela hororově morbidní a připomínají Spalovače mrtvol. ()

Alvin 

všechny recenze uživatele

Moskalyka jsem měl až doteď zaškatulkovaného jako režiséra detektivek s panem radou Vácátkem a spol. A teď koukám o kolik temnější a sugestivnější snímek natočil dávno předtím už ve svých pětatřiceti. ()

harpsychord 

všechny recenze uživatele

Plníme si doma bobříka povinný četby k maturitě. Tedy ano, smutný to je, obzvlášť když Miloš Nedbal zpívá. Kateřina je krásná, ale hrát moc neumí. Jediná charismatická postava, která na sebe strhává veškerou pozornost, je Jiří Adamíra. A toho asi máme nenávidět, škoda... Takže pramenící poznání je, že prachy jsou až na prvním místě a nejmenovaná entita na nich převelice lpí... ()

Accuphose 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem to kdysi, nicméně až poslech díla Arnošta Lustiga, v bravůrním přednesu Dušana Sitka, přiměl mě k opětovnému shlédnutí tohoto skvostného díla přetaveného do podoby filmového plátna. A tato podoba slovy pana Brenskeho, ukázala se nedostatečnou pro potřeby naplnění vysokého očekávání. Je to zbrklé, odbyté a přes fungující detaily, tu chybí kontext, důležitý obsah a se střihem a stopáží je zacházeno se stejnou brutalitou, jako se zajatci samotnými. Je to věčná škoda, přál bych si, aby celé dílo bylo zpracováno znovu, s příkladnou pečlivostí. Ačkoliv autor již nežije a aktéři rovněž, to téma si to zaslouží. Smekám před ztvárněním Dajema, v podání Miloše Nedbala. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Velmi přesvědčivé. Krásný příklad toho, jak i s malým kašpárkem (s minimálními náklady) se dá zahrát velké divadlo (natočit parádní film). Spíše než válečný by si film zasloužil přídomek psychologický. Řada lidí to vnímá tak, že bohatí Židé byli důvěřiví. Co jim tak asi jiného zbývalo, než hrát důvěřivé a do poslední chvíle, kterou se snažili maximálně oddálit, doufat, že to divadlo které hráli spolu s protistranou, která ovšem hrála divadlo kruté a zvrácené, nějakým způsobem povede k záchraně aspoň toho posledního, co jim zbývá.  Všichni museli vědět, že to dopadne, jak to dopadlo. Psal se rok 1943. ()

litllewitch 

všechny recenze uživatele

Vysoce působivý film, kterému vévodí Jiří Adamíra jako ssák. Leč do působivosti knihy filmu něco málo chybí. Některé části filmů jsou zbytečně uspěchané, některé se vlečou. Obzvláště konec byl hodně rychlý. Uvítala bych nakonec ještě scénu v sušárně vlasů, kdy se vězeň rozplývá nad Kateřininy vlasy. ()

radimhasalik 

všechny recenze uživatele

Šokující. Taková byla tenkrát doba. Mohli vás klidně zabít bez soudu, což se také mnohokrát stalo. Drsný film. Přesto doporučuji pro pochopení historických souvislostí. ()

rybitvacek 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní černobílá televizní totalitní tvorba. Pozor spoiler!!! Jdou na smrt a řeší kvalitu mýdla, typické...Jinak nádherný herecký koncert Jiřího Adamíry, kterému ostatní zdatně sekundují. ()

Widlicka4 

všechny recenze uživatele

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou... Není to náhodou ta kniha, co byla kdysi dávno na gymplu povinnou četbou, kterou jsem jako spoustu jiných knih (rozuměj: jako všechny knihy) ze seznamu povinné četby ignoroval? Jo jo, to bude ono. A evidentně to byla velká chyba... Vynikající film, přitom navíc televizní, který bych ale skoro zařadil do zlatého fondu české kinematografie. Vynikající Jiří Adamíra, kterému bych skoro až do poslední chvíle skutečně věřil, že mi zajistí svobodný život kdesi pod Alpami, a zdatně sekundující Martin Růžek zdánlivě umně se pohybující mezi mlýnskými kameni nacistického oficíra a ostatních amerických židovských zajatců. Povinnou četbu na gymnáziích bych nahradil povinným promítáním a tohle by byla jedna z prvních položek seznamu. PS: jenom si tak říkám, kde jsem ten čtenářský deník vždycky opisoval, když knihy jsem nečetl a internet byl v plenkách pomalého a neustále padajícího vytáčeného připojení a beztak na něm tenkrát ještě nic moc nebylo...? ()

killberrybil 

všechny recenze uživatele

Kvalitní přepracování téměř přesně dle knižní předlohy, zbytečně nenatahované, výstižné, ponuré se šáhlým rabínem. takových 71 % ()

janejudyjune 

všechny recenze uživatele

Srdeční záležitost. Sledovala jsem to se zatajeným dechem. Velice dobrý film, co do efektů, hudby a hereckých výkonů se opět ukázalo, že jsme kdysi uměli (a někteří ještě umí - např. Hořící keř) točit dobré filmy. ()

PORTER44 

všechny recenze uživatele

Příběh z druhé světové působí hodně depresivně a hrůzně jak jinak z koncentráku ,skupina bohatých zajatých židů kteří jsou zajati v koncentráku kde slyší dívku která z cely volá o pomoc a jeden ze židů ji vykoupí ,posléze se skupina židů domluví s Němci o jejich transportu na loď ale cestou vlakem se zase vracejí zpět do táboru kde chtějí vykoupit další zajatce a to rodinu dívky ale od začátku bylo jasné že Němci ze skupiny židů snaží vylákat peníze a pak je zabít.Herecké výkony byli hodně dobrý,atmosféra hustě depresivní a chvílemi dost psycho,film je vlastně jeden dialog za druhým bez akčnější scény až na konci kdy dojde k přestřelce, takže pro jedno podívání to stačilo. ()

Dejesus odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu takový pozitivum, ale pro mě nehorázná stupidita ... hlavně závěr ... jestli tohle má být dílo tak nwm za mě jednoznačně sračka !!! ()

alysek 

všechny recenze uživatele

Jak se na prostoru televizního filmu a pouhých sedmdesáti minut dá natočit velké dílo.... Bolestivě reálné, chladné, napínavé i přes tušený konec. Mistrovské herectví i režie, obzvlášť z pana Adamíry běhá mráz po zádech! Proč už to dneska nejde? ()

Související novinky

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

Festival Finále v Plzni zahájí Český mír

18.04.2010

Festival českých filmů Finále 2010 se letos uskuteční od 18. do 24. dubna. Zahajovacím filmem bude v předpremiéře uvedený dokument Český mír režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy. Festival v… (více)

Reklama

Reklama