Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Havířova žena Barbora (N. Konvalinková) je poněkud rozumu mdlého. Uvěří všemu, co jí kdo namluví, a tím připravuje svému trpělivému muži (P. Štěpánek) nezáviděníhodné chvíle. Nakonec se havíř opravdu rozzlobí! Rozhodne se vypravit do světa, aby si tam ověřil, jestli existuje někdo hloupější, než jeho vlastní žena. Pokud ano, ke své ženě se vrátí. Ke svému překvapení ale najde takových lidí ve světě dost. A navíc na tom bohatě vydělá. Když se však vrátí domů, tak zjistí, že se jeho žena vůbec nezměnila. Hloupost je totiž věčná! (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Bez práce k bohatství přišel. Modus, který se líbí lidem v pohádkách, kde se pídí za všelikými artefakty, stejně jako lidem v realitě, kde se zapojují do podivných her typu letadlo, stávají se agenty Amwaye, nebo páchají jiné zhůvěřilosti. Ač bych se nebránila šotkovi, co do domácnosti bude přinášet štěstí a peníze, těžko bych podlehla tomu, že mi svého šotka jen tak za pár krejcarů prodá soused. Kouzelné šotky dycinky přináší tajemný snědý cizinec a rozhodně se nespokojí s nějakými drobásky. Za kouzlo to už musí být cenou něco onačejšího. Mám progresivní nápad - za pozitivní výsledek gravi testu by v lékárnách měli vydávat poukázky na košťata, aby budoucí matky měly základní motivační prostředek pro rozvoj intelektu příští generace. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdyby hloupost nadnášela, havířka by létala v jednom kuse v povětří. Pravda, bez její vzorové hlouposti by Jan Drda nenapsal legrační (skoro) pohádku, která čerpá i z určitého reálného půdorysu. V době vzniku téhle pohádkové komedie už měla zkušená režijní specialistka na televizní pohádkovou tvorbu Vlasta Janečková to nejlepší za sebou. Na téhle televizní taškařici je slabší vyvození situací docela znát. Někdy jsou situace, do kterých havířka spadne, docela křečovitě nastavené. Výsledkem je nucený humor. Nejdříve je testována divákova trpělivost. Barbora je zhusta blbá, naivně každému sedne na lep a jejího prchlivého manžela to příšerně vytáčí. Řekne si dost. Po další eskapádě jeho manželky už to déle nevydrží, balí ranec a vyráží do světa, aby v něm nalezl ponaučení i přesvědčení v tom, zda je lidská blbost opravdu tak neporazitelná a věčná. A fakt narazí na solidní dementy. Tahle pohádka staví na dobrých hereckých výkonech. Režijně je poměrně proměnlivá se značnou tendencí střídat i upřednostňovat nápadité scény a humorné etudy. O extra příběh se tenhle počin moc nemůže opírat. Většinou se cílí na humorné scénky, ve kterých prim hraje lidská blbost a neprozřetelnost. Mezi ty zapamatovatelné scény patří určitě vajíčková lázeň, nad jejíž postupnou vzestupnou tendencí se dá dobře pobavit. Levná realizace i na televizní poměry moc neoslní a příběh má určité rezervy, pokud jde o nějaký výraznější tmel. Tahle pohádka má hlavně výhodu v tom, že většina humorných scének může docela dobře fungovat i samostatně. Herecká sestava plná známých tváří je adekvátní a umí si poradit i s režií s rutinními prvky a scénářem nižších kvalit. 50% ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Takže třískat svou ženu pometlem je poučné? Ahaa .... Utahovat si z cizích lidí a smát se jim, že nejsou nejchytřejší je také poučné? Ahaa.... Tak tohle vážně ne! ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Bukolické, vtipné, roztomilé jako obvykle pohádky Vlasty Janečkové bývají. Tentokrát volná adaptace Drdovy pohádky. Bylo potěšením podívat se na Naďu Konvalinkovou jako prostoduchou kyprou ženušku a jejího chytrého muže Petra Štěpánka.... ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ano, hloupost je věčná. A je jedno jestli jí trpí havířka či lékařka.Havířka si ale myslí, že lékařka je vzdělaná, tak je i méně hloupá. lékařka jí to ráda nebere a nechá ji přitom,neb ví, že jinou šanci stejně nemá.***(8.10.2010) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Chtělo poněkud svižnější rytmus a střih, asi měli v exteriérech jen jednu kameru a museli točit na první dobrou. Krásné exteriéry i kulisy, vtipné momenty, jen občas to chce až mocm být vtipné, než je (koupel ve vajíčkách - asi muselo dát práci to natočit, ale vtipné to nakonec není). Jen jsem si chvílemi říkal, jestli tohle neviděli taky čeští politici, kteří použili sice stejné triky, ale na chudé, místo bohaté. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Prokristapána, co to tam zas vyvádíš, Barboro ??" - "Sedím na vajíčkách, Honzíčku !! Už pukly tři, tak ještě dvě a budeme mít pět housátek.." ;) Pohádková nestorka Vlasta Janečková natočila spíš takovou Vaječnou pohádku, nicméně skvostně zahranou na čele s jejím tradičním souputníkem a exmanželem Petrem Štěpánkem a výborně po drdovsku bukolickou a zemitě banální.. A medúza Naďa Konvalinková znovu žije v roli, která jí padne jako ulita.. Totiž jako ulitá !! ;) ()

topi 

všechny recenze uživatele

Porevoluční pohádka natočená podle předlohy Jana Drdy. Havíř má doma těžce vyhrabanou ženu, (Konvalinkové ta role vyloženě sedla) a tak se havíř, který si s ní už neví rady vypraví do světa, kde chce zjistit, jestli existují ještě hloupější lidé, než je havířka. A že se nestačí divit! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Hezky obsazená a příjemně zfilmovaná a pohádka, jejíž děj pěkně ubíhá a je i vtipný. K dobrému dojmu přispívá i natáčení v exteriérech, nikoli ve studiu. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Jedna z povedených televizních pohádek, která skvěle vytěžuje bezmeznou tématiku lidské hlouposti v pohádkovém provedení. Pokud hledáte kvalitní české pohádky, tu O hloupé havířce určitě doporučuji. 75% ()

ic 

všechny recenze uživatele

Ano, já jsem to celé pozorně vyslechl a vyvodil jsem z toho tyto závěry: A) Pokud máte hloupou ženu, zjevně vás má uklidňovat, že někde na světě je jistě ještě hloupější. B) Proč lidské hlouposti nevyužít, kdo nekrade, okrádá rodinu! • Jóoo, není nad to, když má pohádka nějaké ponaučení. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Klasická pohádka na nedělní odpoledne. Další v režii Vlasty Janečkové s jejím dvorním (manželem) hercem Petrem Štěpánkem si bere na paškál původní českou pohádku Boženy Němcové a je na co koukat. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Určitě jedna z těch podařenějších a lepších televizních pohádek, která zpříjemní poobědovou nedělní siestu. Konvalinková je teda opravdu hodně dutá, ale i ostatní tetky si nemají co vyčítat a vrcholem je koupel ve vajíčkové lázni, která pro herce musela být veselým zážitkem. Hudba: Vadim Petrov ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nechápu morální ponaučení z této pohádky. Že je hloupost věčná je jasné, ale že by to bylo něco k radování, to teda nevím... ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Taková malá televizní pohádka, ale nad míru povedená :) ta scéna, kdy se ta nablblá rodina ráchá v noci ve vajíčkách, to je prasečárna, to svět neviděl. Akorát jsem čekal na konci nějakej hepyjend a nic..jako že třeba Štěpánek popadne Konvalinkovou a bude rád, že neni zas až tak strašně blbá a nebo druhá varianta..že odvandruje do světa a zbalí někde chytrou horákyni a bude..ale i tak pohoda :) ()

Reklama

Reklama