Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha válečná… Ve filmovém ateliéru se natáčejí poslední scény kabaretní operety, když se mezi přítomnými roznese, že hlavní hvězda Karla Hlinová (J. Bohdalová) byla zatčena gestapem. Zavládne strach, zděšení i obavy, ale producent Stanislav Dragant (M. Růžek) si ví rady. Využije svých známostí a Karla je druhý den propuštěna – natáčení může pokračovat. Známá herečka se však nemůže zbavit hrozivého pocitu, že je sledována a další akce nacistů bude následovat, byť ji Dragant se svým přítelem, německým obchodníkem Planettou (R. Brzobohatý), opakovaně ujišťují o opaku. Mezitím je zatčen maskér Novák a na Karlu padne podezření, že ho udala. Jen ona však ví, že právě na Novákovu žádost pomohla neznámému muži – nepříteli Říše, ale nemůže to veřejně ventilovat… Film s řadou skvělých hereckých výkonů v režii F. Filipa a podle scénáře N. Frýda je zpracován podle skutečné události – byl inspirován tragickým osudem české herečky Anny Letenské, jež byla popravena dne 24. října 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Bart 

všechny recenze uživatele

Pokud mi někdo řekne, že nemá rád Jiřinu Bohdalovou, pak mu můžu vřele doporučit toto dílo.Zde se Bohdalka objevuje v úplně jiné rovině, rozhodně ne s tím svým připitomělým úsměvem, který používá snad v každém filmu. Zde předvedla i jinou rovinu svého herectví a řekl bych že obstojně. Jí se může vyrovnat snad jen........ vlastně nikdo. Ostatní herci v mezích normy až na Lukavského. Profesor Lukavský tentokrát velice zklamal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Silná dramatická látka povyšuje tuhle kvalitou zpracování a rozpočtem jen průměrnou televizní záležitost na čtyřhvězdičkovou úroveň. Bohhdalová i Brzobohatý podávají slušný výkon, ale například v Kachyňově " Uchu" byli ještě o třídu lepší. Frýd napsal zajímavou konverzačku, ze které je tíživá atmosféra protektorátu opravdu cítit.Celkový dojem 70 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vytříbené herecké výkony Jiřiny Bohdalové, Martina Růžka a Radoslava Brzobohatého, dusná "něco visí ve vzduchu a není to nic dobrého" atmosféra, mrazivý závěr. To vše Kat nepočká stále nabízí. Je ale pravda, že dobovou atmosféru se panu režisérovi a jeho týmu tentokrát příliš navodit nepodařilo. Ovšem to je spolu s poněkud zbytečně nataženou stopáží to jediné, co lze filmu vytknout. Jinak jde o poctivou podívanou, která by měla být známější.__P.S. Patnáctiletý Oldřich Kaiser je ve své první filmové roli přímo roztomilý. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Co mám točit?" "To je vaše věc. Vy jste umělec!"                                                                                                             Jeden z mála filmů, které si ze sedmdesátých filmů nepamatuji. Poněkud zvláštní premiéra s atypickou rolí Jiřiny Bohdalové. V sérii "nacistických" témat (Transport z ráje, Colette, Boxer a smrť, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, Obchod na korze), která jsem viděla v poslední době, působí trochu jako chudý příbuzný. Abych byla spravedlivá, jde o standardní televizní inscenaci. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

S rozpaky hodnotím tento film, spíše jako mírné zklamání. Troufám si říci, že okupační realitě z hlediska exteriérů a interiérů se dá hodně co vytknout. Některé rekvizity ani kostýmy se neslučují s obrazem doby. Což je v kresbě prostředí přinejmenším zarážející. Nespornou hodnotou filmu je pochopitelně výrazná postava Jiřiny Bohdalové v roli Karly Hlinové. Protože osudově tragický úděl Karly Hlinové (vlastně Anny Letenské) vznikl podle skutečnosti, tak možná by splnil lépe svůj účel, kdyby ve filmu nebylo tolik klopýtnutí. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to taková nenápadná televizní inscenace, která se ve dnech významných výročí nesměle krčí mezi pompéznějšími pořady. Snad by si ale zasloužila větší pozornost. Vrací se ke zlým časům naší vlasti a upozorňuje alespoň na jeden z těch miliónů smutných osudů. V rámci televizních her je to obdivuhodné dílo s dobrými hereckými výkony. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi silný námět (který je možná silný už v předloze, kdo ví, nečetl jsem, ani číst nebudu), dobré herecké ztvárnění, ale dialogy a scénář jedou jen na půl plynu a rozhodně nedokáží navodit tak tísnivou atmosféru, jak se tváří, nehledě na zopár hrozných logických blbostí, nu škoda, ovšem i tak byl film výrazně nadprůměrný, ale bohužel, do šedi ho v mých očích sráží naprosto příšerná a odpudivá pěvecká čísla, která mají podle nějaké choré mysli působit jako věc z let čtyřicátých, ale působí jako... Jako něco jiného a mě se nechce vymýšlet žádné magořivé přirovnání, howgh. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrná televizní adaptace, kterou ale šíleně sráží dolů špatné kostýmy a kulisy. Promiňte, ale takhle se za protektorátu rozhodně neoblékalo a ta závodní jídelna...wtf?!? ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem poněkud víc. Radost zůstává zejména ze sledování hereckých výkonů takových ikon, jako Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý či Martin Růžek. Radovan Lukavský v tomto případě zůstává nevýrazný. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s Bartem, paní Bohdalová uměla i vážné role. Tohle protektorátní drama si celou dobu neslo velmi dusivou atmosféru a mne bylo od začátku jasné jak se věci mají... Konec mne proto nepřekvapil, to ale nijak nesnížilo můj zážitek z filmu. Těch 102 minut uteče jak nic, to mi věřte. Jediné co bych filmu vytkl a to je bohužel častá věc u filmů ze sedmdesátých let, ža ačkoliv se tvůrci snažili protektorát přiblížit dobovými vozidly, uniformami Němců atd... na filmovém štábu nepoznáte, že jste ve čtyřicátých létech. Chlapi mají účesy na patku, kotlety, široké nohavice, květované košile atd... Při natáčení filmu si tak člověk nepřipadal u nějaké té napodobeniny amerických tanečně-muzikálních snímků těch dob, ale u televarieté kam možná přijde i kouzelník... Je to škoda, ale laik neznalý reálií si s tím nemusí lámat hlavu a nijak mu to nezkazí dojem z filmu. Pokud si budete chtít Annu Letenskou skutečně připomenout, pusťte si komedii Přijdu hned z roku 1942. Tam točila svoji poslední roli, tam ji gestapo nechalo milostivě ve filmu dohrát. Pak kat nečekal a zatímco jí byl popraven manžel, byla deportována do Mathausenu kde byla zastřelena. V té komedii ale na ní nepoznáte, čím musela tato statečná herečka. Hluboce smekám. Tento film jem jí důstojnou poctou. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zasutá, zapomenutá věc. Scénář, režie a herci snesou srovnání s jakýmkoliv světovým filmem tohoto typu. Výprava a kostýmy jí bohužel moc nepomohly. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Film, který v nadprůměrném hodnocení drží zúčastněná herecká elita. V mých očích určitě. "Opilec" Radovana Lukavského se staví hrdě do řady všech kvalitních opilců čs kinem., Růžek jede svého klasického "slizouna", zde dokonce buržoazně založeného, univerzální československý nacista Jindřich Nareta to zase odnesl, Milada Ježková je velmi příjemné osvěžení, stejně tak skvěle hrající Antonie Hegerlíková. A Jiřina? Tenhle film je hlavně její šou - Naprosto perfektní. Navzdory (možná) nucenému, dobovému poselství o prohnilém filmovém businessu v období protektorátu - tedy businessu prvorepublikovému - i navzdory slabé atmosféře, kde se nám chvílemi režisér snaží namluvit, že v tomto období u nás již stály klasické, betonové lampy, v tom vidím i skvěle se vyvíjející drámo, lámající a odhalující lidské charaktery a to vše s prvky kriminálního příběhu. Samotný závěr je excelentní, to mi nikdo nevymluví, stejně tak úvodní seznámení se s paní Hlínovou, o které všichni jen mluví, popisují její povrchnost i rozmařilost, ovšem první setkání diváka s ní, je obraz velmi odlišný. Ani jedné ze svých rolí neuteče - musí je dohrát dokonce všechny. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi je trochu škoda, že v prípade tejto látky sa tvorcovia rozholi nakrútiť "iba" televízny film. Napriek tomu Filip dokáže aj s televíznou technikou niekedy pracovať metaforicky. No a druhý postreh smeruje k faktu, že televízny film zo začiatkov "druhej vlny normalizácie" o slávnej českej herečke, ktorá musela riešiť záležitosti s nacistami, je o dve triedy lešpí ako súčasné kino s podobnou tematikou. Každý vie, o čom hovorím. Film naberá na obrátkach trochu pomalšie, až ma napadla myšlienka, či by celý dej nebol vhodnejší ako expozícia udalostí nasledujúcich. Celkovo ale spokojnosť. 70% ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dramaticky vyhrocená situace, inspirovaná skutečnými událostmi, je jednou z posledních velkých hereckých příležitostí pro Jiřinu Bohdalovou a Radoslava Brzobohatého před televizní kamerou, přestože celkový dojem zbytečně narušují nezvládnuté detaily a poněkud těžkopádná stylizace protektorátní filmové branže. I s touto výhradou se ovšem jedná o autentickou podívanou s nezpochybnitelným uměleckým kreditem. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Každou minútou sa film stráca, čo je na veľkú škodu, jeho potenciál bol veľmi silný. Ani dobová atmosféra sa nepodarila zobraziť ako by sa patrilo. Herecky však dobré. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Mohl bych podepsat Divočákův komentář. Nejen kostýmy, ale i ty účesy jsou hrozné - copak za protektorátu se nosily takový kotlety, jaké zde mají třeba postavy režiséra a scénáristy? A pravdu má i Gudaulin: Bohdalová (i Brzobohatý) jsou v Uchu ještě o třídu lepší. Ani ty dialogy nejsou nijak geniální (kam se to hrabe třeba na protektorátní seriál Byl jednou jeden dům, mimochodem také dílo Františka Filipa). Prostě průměr. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tématicky určitě silné a celkové zpracování má celkem solidní úroveň, což platí i pro herecké obsazení. Byl jsem celkem zvědav, jak se s touto rolí popasuje Jiřina Bohdalová a myslím, že si vedla obstojně, ačkoliv pro ni neplatí, že by byla trefou do černého. Pokud by scénář kopíroval události okolo Anny Letenská tak, jak se skutečně staly, Bohdalová by svou roli nezvládla. Alespoň si to myslím. Kdo se mi naopak velice líbil byl Martin Růžek v roli postavy, jež měla předobraz v Miloši Havlovi. Do dnešních dnů na mě tento člověk působí rozporuplně, protože si nejsem jist tím, zdal jeho intervence u nacistů byla čistě zištná, či byla vedena soucitem. A Růžek tu nejednoznačnost ztvárnil mistrně a docela mě to překvapilo i vzhledem k době, v jaké byl film točen. Celkově se jedná o velmi dobrý průměr, ale Anna Letenská by si zasloužila důstojnější zpracování. 60% ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová v roli herečky, která je zatčena gestapem v průběhu natáčení nového filmu.. Martin Růžek jako producent tahá za nitky, aby ji dostal ven z vězení, chce totiž dotočit ten film.. Radek Brzobohatý je své roli fantastický, ve smyslu přesvědčivý a jeho proměna dech beroucí.. Ona vlastně celá ta herecká sestava byla jedním slovem výborná.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dramatický film ze druhé poloviny druhé světové války v Československu. Role obsadila plejáda nejlepších českých herců, hlavně Martin Růžek a Radoslav Brzobohatý hrají skvěle. Jiřina Bohdalová tentokrát v netradiční velmi vážné roli. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tento námět si rozhodně zasloužil větší rozpočet (viz Divočák a Exkvizitor) a možná i velké plátno. Tak by daleko lépe vynikly výborné herecké výkony a koneckonců celý příběh. Rozhodně se jedná o výborný televizní film. ()

Reklama

Reklama