Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha válečná… Ve filmovém ateliéru se natáčejí poslední scény kabaretní operety, když se mezi přítomnými roznese, že hlavní hvězda Karla Hlinová (J. Bohdalová) byla zatčena gestapem. Zavládne strach, zděšení i obavy, ale producent Stanislav Dragant (M. Růžek) si ví rady. Využije svých známostí a Karla je druhý den propuštěna – natáčení může pokračovat. Známá herečka se však nemůže zbavit hrozivého pocitu, že je sledována a další akce nacistů bude následovat, byť ji Dragant se svým přítelem, německým obchodníkem Planettou (R. Brzobohatý), opakovaně ujišťují o opaku. Mezitím je zatčen maskér Novák a na Karlu padne podezření, že ho udala. Jen ona však ví, že právě na Novákovu žádost pomohla neznámému muži – nepříteli Říše, ale nemůže to veřejně ventilovat… Film s řadou skvělých hereckých výkonů v režii F. Filipa a podle scénáře N. Frýda je zpracován podle skutečné události – byl inspirován tragickým osudem české herečky Anny Letenské, jež byla popravena dne 24. října 1942 v koncentračním táboře Mauthausen. (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vytříbené herecké výkony Jiřiny Bohdalové, Martina Růžka a Radoslava Brzobohatého, dusná "něco visí ve vzduchu a není to nic dobrého" atmosféra, mrazivý závěr. To vše Kat nepočká stále nabízí. Je ale pravda, že dobovou atmosféru se panu režisérovi a jeho týmu tentokrát příliš navodit nepodařilo. Ovšem to je spolu s poněkud zbytečně nataženou stopáží to jediné, co lze filmu vytknout. Jinak jde o poctivou podívanou, která by měla být známější.__P.S. Patnáctiletý Oldřich Kaiser je ve své první filmové roli přímo roztomilý. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi je trochu škoda, že v prípade tejto látky sa tvorcovia rozholi nakrútiť "iba" televízny film. Napriek tomu Filip dokáže aj s televíznou technikou niekedy pracovať metaforicky. No a druhý postreh smeruje k faktu, že televízny film zo začiatkov "druhej vlny normalizácie" o slávnej českej herečke, ktorá musela riešiť záležitosti s nacistami, je o dve triedy lešpí ako súčasné kino s podobnou tematikou. Každý vie, o čom hovorím. Film naberá na obrátkach trochu pomalšie, až ma napadla myšlienka, či by celý dej nebol vhodnejší ako expozícia udalostí nasledujúcich. Celkovo ale spokojnosť. 70% ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Velmi silný námět (který je možná silný už v předloze, kdo ví, nečetl jsem, ani číst nebudu), dobré herecké ztvárnění, ale dialogy a scénář jedou jen na půl plynu a rozhodně nedokáží navodit tak tísnivou atmosféru, jak se tváří, nehledě na zopár hrozných logických blbostí, nu škoda, ovšem i tak byl film výrazně nadprůměrný, ale bohužel, do šedi ho v mých očích sráží naprosto příšerná a odpudivá pěvecká čísla, která mají podle nějaké choré mysli působit jako věc z let čtyřicátých, ale působí jako... Jako něco jiného a mě se nechce vymýšlet žádné magořivé přirovnání, howgh. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Je to taková nenápadná televizní inscenace, která se ve dnech významných výročí nesměle krčí mezi pompéznějšími pořady. Snad by si ale zasloužila větší pozornost. Vrací se ke zlým časům naší vlasti a upozorňuje alespoň na jeden z těch miliónů smutných osudů. V rámci televizních her je to obdivuhodné dílo s dobrými hereckými výkony. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Pokud mi někdo řekne, že nemá rád Jiřinu Bohdalovou, pak mu můžu vřele doporučit toto dílo.Zde se Bohdalka objevuje v úplně jiné rovině, rozhodně ne s tím svým připitomělým úsměvem, který používá snad v každém filmu. Zde předvedla i jinou rovinu svého herectví a řekl bych že obstojně. Jí se může vyrovnat snad jen........ vlastně nikdo. Ostatní herci v mezích normy až na Lukavského. Profesor Lukavský tentokrát velice zklamal. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (2)

  • Film podle předlohy Norberta Frýda byl inspirován skutečnými osudy herečky Anny Letenské, která byla stíhána nacisty za to, že poskytla nocleh lékaři, který ošetřil atentátníky na Heydricha. Poslední filmovou roli dohrávala pod dohledem gestapa a následně byla popravena. (Redyx1)

Reklama

Reklama