Reklama

Reklama

Epizody(9)

Obsahy(1)

Šedesátá léta, malá pražská hospoda a v ní Eliška Rabasová, její rodina a lidé kolem ní. To je svět jednoho z prvních komediálních seriálů Jaroslava Dietla, významného tvůrce naší televizní seriálové tvorby. Jeho "Eliška a její rod" znamenala v šedesátých letech výrazné vykročení na cestě za původním českým seriálem. Sklidila divácké uznání i proto, že režisér František Filip vyzval ke spolupráci takové herecké osobnosti, jakou byla Olga Scheinpflugová, Josef Kemr, Jiří Sovák, Iva Janžurová a další. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

golfista 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatný seriál, ale já nevím - mně tady herectví Olgy Scheinpflugové jde jakoby proti srsti. Je ale asi to jediné, co mi na tomhle seriálu výrazně vadilo. Na svá léta slušná televizní zábava. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Průkopnický český seriál, jakási kombinace sitcomu a pozdějších dietlovek (pokud vím, jako scénáristé se střídali Jaroslav Dietl a Jiří Hubač). Olga Scheinpflugová v roli kuchařky, která chvílemi dost protivně strká do všeho nos, Iva Janžurová hrající znuděnou šestnáctku a Jiří Sovák jako bodrý, leč mírně cholerický hostinský s obligátní rádiovkou. A samozřejmě Josef Kemr jako podivín Sova. No, zub času je tady znát, ale myslím, že je to pořád docela dobrá zábava. 70 % ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Musím dát maximum hvězdiček, protože na tehdejší dobu to byla bomba. Nutno však říct, že Jiří Sovák ze své role protivného, nerudného člověka už do konce života nevyšel. Hrál je pořád. Na své mládí předvedla dobrý výkon Iva Janžurová. A hlavní představitelka? Vdova po Karlu Čapkovi Olga Scheinpflugová byla jedna z našich nejlepších divadelních hereček. Jenže z filmem a televizí neměla žádné zkušenosti. A na jejím výkonu v tomto seriálu se to trochu podepsalo. Kdo chce vidět její perfektní filmové herectví, ať shlédne Čintamani a podvodník. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Seriál o nějaký divný starý bábě, která se každýmu plete do života a má potřebu pořád něco řešit. Taky mi dost lezla na nervy Janžurová, ze který jsem měl pocit, že tam hraje mentálně postiženou. Viděl jsem sice jenom 3 díly, ale obrázek jsem si o seriálu udělal a rozhodně nelituju, že jsem neviděl všech 7. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zašlý věk prvního, takřka konzuního vpádu plastů-umělých hmot, čas šusťáků a dederonových košil, první projevy blahobytu na příděl první poloviny šedesátých let, to všechno koncentrováno do mikrokosmu zašlého, neudržovaného lokálu a zestárlé zestátněné matky rodu - to je svět jednoho z prvých skutečných moderních televizních seriálů naší doby. Jeho hlavním šperkem bylo a je vynikající, byť až příliš kukátkovým pojetím ovlivněné herectví národní umělkyně a spisovatelky Olgy Schenpflugové. Kolem něj se soustřeďují buď již jsoucí, nebo budoucí velké postavy naší Thálie - Jiří Sovák a Iva Janžurová patří patrně k těm nejzřetelnějším. Fakt, že televizní i filmové umění se vyvíjí, je jedno, a Filipova invence, vložená do kvalitních scénáristických předloh, je to druhé. I klasika, zabalená do ne zcela atraktivních obalů, zůstává klasikou. Totéž platí o kvalitě, bez které je pojem klasiky nepředstavitelný. Nepředstavitelné je i to, že seriál stále není dostupný na DVD nosičích. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

O. Scheinflugová nebyla dobrá herečka. Mrzelo mě to. Přál jsem si, aby byla. Ale je zajímavým dokladem toho, koho isi za ženu vybral Karel Čapek. Seriál je i mimo jiné ukázkou různých mezilidských problémů, které se v té době řešily, a které nejsou cizí ani v dnešní době. Hlavně se mi líbí dva díly - jeden, kdy hlavní představitelka podporuje svého syna (V.Menšík), věří mu, i když ten žije ve snech, a na vysoké noze. A tak se z něho stal defraudant, ale jeho máma ho má stejně ráda, chce v něm vidět dobráka, správného frajera. Druhý díl je o tom, jak se Sovák učí i neučí - anglicky, aby nakonec zjistil, že hospůdka v Praze je přece jen pro něho to lepší, než pracovat v zahraničí. Pěkná studie jedné lidské psychiky. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních televizních seriálů dramatika a scénáristy Jaroslava Dietla je lidovou zábavou v tom nejlepším slova smyslu, tím spíš, že titulní roli před kamerou zvěčnila legendární Olga Scheinpflugová. Nutno dodat, že sled všech těch mikropříběhů, banálních a proto uvěřitelných, odehrávajících se v jedné zašlé restauraci kdesi v Praze, drží pohromadě právě a především výrazné herecké osobnosti – vedle Olgy Scheinpflugové je to vynikající Sovák, Kemr, Jana Hlaváčová i mladinká Iva Janžurová. Přidanou hodnotou pro nás, současníky, je vhled do života generace let šedesátých, doby, která slibovala mnohé. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Banální zápletky rozvedené do hodinových příběhů a tristní gagy roztahané do půlhodinových dialogů. Musím přiznat, že první zážitek z televize počátku devadesátých let byl silnější. Z dnešního pohledu tady navíc vidím paralelu s Ženou za pultem. Stejně jako Anna Holubová, tak i tady Eliška Rabasová kafrá do života kdekomu, aniž by o to kdokoliv stál. Jenže poetika šedesátých let a Švorcová za pultem je přecejenom sto a jedna. Proto i Eliška a její rod snese lepší hodnocení. ()

Siegmund 

všechny recenze uživatele

Už jenom kvůli skvělému hereckému výkonu Olgy Scheinpflugové se vyplatí se na tento seriál podívat. Jiří Sovák rozhodně nezůstává pozadu. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Jaroslav Dietl je Pan vyprávěč. Poslední velká role herečky Olgy Scheinpflugové. Ta mi z celého seriálu přirostla k srdci nejvíce, protože hrála naprosto obyčejnou a opravdovou ženu, které se starosti nevyhýbají a která žila svůj život jako všichni ostatní. Žádná vyumělkovaná figurka. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ilustrace toho, co znamená outdated. 1)  První seriál 36letého tehdy už velmi známého režiséra Františka Filipa a rovněž již zkušených scenáristů 37letého Jaroslava Dietla a 37letého Jiřího Hubače byl ve své době nepochybně velmi oblíbený až přelomový počin v tehdejší televizní tvorbě. Je otázka, co nabízí divákovi dnešnímu._____ 2)  Dílo doslova drží nad vodou herci. 64letá Olga Scheinpflugová (Eliška) je přesvědčivě nepříjemná. 46letý Jiří Sovák se pro roli lehce nerudného hospodského snad přímo narodil. 25letá Iva Janžurová (holka v kuchyni) sice na teenagerku moc nevypadá, ale i tak je fajn._____ 3)  Trefné sondě do života a dobového uvažování nahrává i mluva doslova ze života, byť jde často o pouhé tlachání._____ 4)  Navzdory špičkovým hercům však seriálu dávám jen dvě hvězdičky. Mám pro to dva důvody: a) při sledování příliš rozvláčného děje jsem se chvílemi dost nudil; každou epizodu bych o 15 - 25 minut zkrátil; b) nebavil jsem se, spíš mi bylo trapně a nepříjemně z celé té atmosféry pokleslých mezilidských vztahů._____ 5)  Za pozornost stojí i (možná bezděčné) zobrazení dobové pracovní morálky. Vše se řeší během pracovní doby - vedoucí sexuje s milenkou, Eliška řeší svého podnájemníka či jiné rodinné problémy a holka v kuchyni neřeší nic._____ Sledujeme nejrůznější dobové nešvary, zejména mizerné služby a přezíravé chování vůči hostům v hospodě._____ Každou chvíli někdo něco rozbije, znehodnotí se jídlo a nikdo neřeší, kdo škodu zaplatí. No proč by taky?_____ 6)  Nabízí se srovnání s trilogií o rodině Homolkových. Jestliže ta mě ale bavila, tak zde mám jen nepříjemný pocit._____ 7)  Protože hvězdičkuji výhradně podle toho, co mi dílo přináší dnes, nemohu dát více. Ale bylo zajímavé seriál zhlédnout._____ 8)  Výstižný koment: vitekpe**. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Česká televize hned v den spuštění svého nového kanálu nasadila do vysílání jeden z prvních československých seriálů, který navíc nebývá často reprízovaný, a proto jsem se rozhodla ze zvědavosti dívat. Pochopitelně mě mrzí, že se nedochovaly poslední dvě epizody, ale můj rozpačitý dojem by asi stejně nevylepšily. Největším problémem je obsazení titulní postavy, protože paní Scheinpflugová má na můj vkus velmi nepříjemný herecký projev à la vesnická trhovkyně. Od komediálního seriálu bych také očekávala více humoru, některé epizody byly ryze dramatické. Zůstává tedy pouze radost z doplnění vzdělání a z přítomnosti tehdy ještě nezkušených mladých talentů - kromě paní Janžurové třeba Jiří Zahajský nebo Jiří Schmitzer. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvních seriálů u nás. Ale jo není to zlé. J.Sovák už ve své rádiovce do toho Kerm,Janžurová a Olga. Věčně namol V.Lohnický a jedna pražská 3.cenová hospoda. ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jestli byl seriál původně myšlen jako sitcom, tak se (aspoň v prvních třech dílech) trochu míjí účinkem. Nicméně jestli to je opravdu první český pokus o něj, tak trochu slov uznání bych měl a navíc toto silné obsazení (nejlepší je asi Vladimír Menšík, ale i Iva Janžurová nezůstává pozadu) jen těžko zklame... až tedy na hlavní roli paní Scheinpflugové, kde jsou vážně vidět malé zkušenosti s filmem. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na Filipa v autenticitě nikdo nemá, je to svým způsobem podobné jako Papouškova trilogie ale chytřejší.. Zajímavé je když jsem seriál viděl před 20 lety nemohl jsem Scheinpflugovou fakt ustát a dneska se bavím...stejně jako se bavila podle mého i ona.. Dům i s hospodou v kterém se celý seriál odehrává, je tehdejší Měšťanská beseda v Praze na adrese Jungmannova 28/17, kde sídlila i Československá televize a o který se musela dělit s nájemníky kteří v něm bydleli. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Eliška je zgruntu hodná ženská a dokáže vynadat komukoli. Je upřímná, pracovitá a s nikým se nepárá. Kolem ní se v hospodě točí podivné figurky, jedna lepší než druhá. A všichni ve svých rolích doslova perlí . Nebýt nevyrovnanosti jednotlivých dílů, dal bych plný počet, ale těch několik hluchých míst to sráží. V každém případě hodně zajímavý a hlavně neobyčejný seriál. 80% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Olga Scheinpflugová je v hlavni roli proste divna. Jinak je serial plny hereckych hvezd, s kteryma problem neni. Misty to neni vubec vtipne, spis depresivni. Jednotlive dily jsou pocitove prilis dlouhe, stacilo by zhustit dej a zkratit je na polovinu, podle meho nazoru.... Na druhou stranu serialu nelze uprit jakousi realnost zobrazovaneho. Cisty sitkom to neni. 3- ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Tento seriál si pamätám hlavne preto, že tu hrala O.Scheinpflugová. Je to jedno z mála diel, kde sa zachovala. Zaujala ma aj mladučká I.Janžurová, ktorá je ako škaredé kačiatko. Seriál ma zaujal , tak mu dávam 60%. ()

Reklama

Reklama