Reklama

Reklama

Draculův švagr

(seriál)
Česko, 1996, 4 h 32 min (Minutáž: 20–25 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Hrají:

František Němec, Otmar Brancuzský, Břetislav Rychlík, Viktor Maurer, Arnošt Goldflam, Libuše Havelková, Mojmír Maděrič, Jan Hraběta, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(12)

Čo všetko sa môže prihodiť celkom normálnemu, trocha nešikovnému detektívovi, keď už konečne získa svoj veľký prípad? Čo všetko sa skrýva za nevinnou expedíciou do rumunských hôr? Aké tajomstvo skrýva záhadná drevená debna s výsledkami vedeckého bádania? Kto vôbec leží v rakve, o ktorú sa stará dementný hrobár? A kto je v skutočnosti tajomná pani doktorka, o výskumy ktorej sa živo zaujíma tlač?
To je len niekoľko otázok, na ktoré nájdete odpovede v našich príbehoch, ak vám neprekáža trocha napätia a strachu a radi sa zabávate na absurne vypoinotvaných stuáciách, ktorým nechýba nadsádzka. Ak sa chcete báť a vzrušujú vás tajomné a napínavé príbehy, práve teraz prišla vaša chvíľa!
Dozviete sa aj o uškrtenej laborantke, útrapách netalentovaného spisovateľa, ale aj o tom, ako sa vysporiadal s vplyvným a váženým literárnym kritikom, ktorý to s kritikou veľmi, veľmi prehánal. Ste zvedaví, čo sa môže stať, keď Vám ujde autobus a vy sa ocitnente v spoločnosti šialencov priamo pod starým stredovekým hradom? Alebo, aká spojitosť viaže tajomného pána s kyticou, čo nervózne čaká na nábreží, s posledným zločinom Markýza de Sade?
Rovnako si môžete vychutnať atmosféru mesta, ktoré obchádza strašidelný prízrak čoraz agresívnejšieho vraha, čo prepadáva ženy stredného veku a podrezáva ich britvou. Oceníte aj geniálny plán vraždy neznesiteľnej, ale bohatej manželky. Ste zvedaví, kto je tajuplný doktor Domián? Prečo sa ho boja kone, psy aj ľudia? Prečo zošalel miestny učiteľ? Aké tajomstvo ukrýva zanedbaný domček v údolí? Čo môže manželka objaviť vo vrecku saka svojho manžela? Čo láka úspešného violončelistu v starom zanedbanom pavlačovom dome? Čo sa tam odohráva?
Autorom neobyčajných, ponurých a tajomných príbehov je majster hororu a humoru v jednej osobe Miloslav Švandrlík, preto si môžete byť istí, že venovať im pol hodiny pozornosti bude stáť za to! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

choze odpad!

všechny recenze uživatele

To si tu ze mě s tím vysokým hodnocením děláte všichni prdel??? Švandrlíkovy hororové povídky miluju a schraňuju, hlavně pak ty, které se nebojí brát vážně a rozehrát pořádný horor (např. Guláš, Imitátor, Uškrcená laborantka, Břitva, Sokolí hnízdo, Geniální plán...). Tenhle OTŘESNÝ seriál (tohle že natočil režisér seriálového klenotu BYLO NÁS PĚT???) patřící mezi první pokusy Novy o vlastní tvorbu se mi ale nelíbil už v době uvedení. Natočeno se zjevně mizivým rozpočtem nejen naprosto neinvenčně, ale i bez byť jen řemeslných kvalit, obzvlášť líná kamera a výběr/vedení herců je často strašné. Výsledkem je přehlídka nevzrušeného televizního amatérismu a koncentrované trapnosti. Bohužel to vypadá, že Michálek si v OKNĚ DO HŘBITOVA se Švandrlíkem neporadil o mnoho lépe, takže to hádám zůstává na mě :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl do Švandrlíka řekl, že se kromě humoru věnoval i horroru? Na české poměry a produkci TV Nova velmi překvapivě povedené, zajímavé a koukatelné dílo s plejádou výborných českých herců a hereček. Draculův švagr je zářným příkladem toho, že i průměrnost muže mít pozitivní náboj, může být zajímavá, koukatelná, místy překvapivá. Tím vším tento seriál je. Povídky Draculův švagr a Láska na Kramberku jsou fakt povedené kousky. Ty ostatní jsou obecně průměrné, ale jak jsem psal, v tom dobrém, pozitivním slova smyslu. Oceňuji hlavně jakousi všednost, ležérnost a civilnost vyprávění a ztvárnění jednotlivých dílů, prakticky (až na pár výjimek) bez kapky krve a triků. Viděno a hodnoceno v tomto pořadí: Pohřební vůz 2,5*, Guláš 2,5*, Doktor Domián ***, Vášeň ***, Poslední zločin Markýze de Sade 3,5*, Břitva 2,5*, Domek v údolí **, Sokolí hnízdo 2,5*, Uškrcená laborantka ***, Geniální plán 2,5*, Draculův švagr 3,5*, Láska na Kramberku ****. Více na mém blogu: www.hororovykabinetdreraserheada.blog.cz ()

Reklama

Mariin 

všechny recenze uživatele

Švandrlíkova literární předloha je lepší, humornější. Punc humorné fantazie jí dodávají Nepraktovy ilustrace. Toto je ovšem místy až moc realisticky natočený seriál. Po formální a herecké stránce je celkem dobrý, ale původní "duch" černého humoru Švandrlíkových povídek je tu přetaven příliš realisticky, takže vše vyznívá morbidně, úchylácky až infernálně. Proto na konci zůstává velmi nepříjemná pachuť. Podle mého názoru by tomuto dílu lépe vyhovoval přepis do animovaného filmu, či prostě do lehčí fabulační podoby, která není tak naturalistická. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Znáte tu situaci, kdy máte v paměti vzpomínku na nějaký výborný film (inscenaci, seriál) a za deset let při repríze zjistíte, že je to úplná kravina. Tak tohle je můj případ. Původní Švandrlíkovy povídky jsem četl jako dítě a už tehdy mi vadila jejich slabá úroveň, ale pozdější televizní verze se mi líbila. Jenže nedávno proběhnuvší repríza mi otevřela oči - jak jsem mohl být tak slepý?! Je to jeden z nejodfláknutějších českých seriálů. 30 % ()

HappyDeath 

všechny recenze uživatele

Taková ta průměrná česká klasika. Dá se na to koukat, některé příběhy jsou dokonce velmi dobré a jiné zase typycky předvídatelné a průměrné. Všechny povídky jsem i četl. Ale jedinná drobnost mě tam opravdu naštvala. Vě 3. díle (Láska na Kramberku) Vaculíkoviu nakonec setnou hlavu mečem na špalku...Ještě jsem nikdy neslyšel o setnutí hlavy na špalku katovským mečem. Sekyrou ano, ale mečem se hlava stínala, když oběti stáli či klečeli. Taková škaredá mystifikace...fuj...50% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (11)

  • Diel bol natáčaný v obci Mořinka, ktorá sa nachádza pri meste Beroun. (Jello Biafra)
  • Seriál mal pôvodne mať 15 dielov, z dôvodu nízkeho rozpočtu však nakoniec neboli realizované, napriek tomu, že už boli scenáristicky spracované. (Zdroj: kniha „100 nejlepších hororů“ od Miloslava Švandrlíka) (Jello Biafra)
  • Filmovalo se i u rybníku Věžák v Českém Ráji. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama