Reklama

Reklama

Draculův švagr

(seriál)
Česko, 1996, 4 h 32 min (Minutáž: 20–25 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Miloslav Švandrlík (kniha)

Hrají:

František Němec, Otmar Brancuzský, Břetislav Rychlík, Viktor Maurer, Arnošt Goldflam, Libuše Havelková, Mojmír Maděrič, Jan Hraběta, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(12)

Čo všetko sa môže prihodiť celkom normálnemu, trocha nešikovnému detektívovi, keď už konečne získa svoj veľký prípad? Čo všetko sa skrýva za nevinnou expedíciou do rumunských hôr? Aké tajomstvo skrýva záhadná drevená debna s výsledkami vedeckého bádania? Kto vôbec leží v rakve, o ktorú sa stará dementný hrobár? A kto je v skutočnosti tajomná pani doktorka, o výskumy ktorej sa živo zaujíma tlač?
To je len niekoľko otázok, na ktoré nájdete odpovede v našich príbehoch, ak vám neprekáža trocha napätia a strachu a radi sa zabávate na absurne vypoinotvaných stuáciách, ktorým nechýba nadsádzka. Ak sa chcete báť a vzrušujú vás tajomné a napínavé príbehy, práve teraz prišla vaša chvíľa!
Dozviete sa aj o uškrtenej laborantke, útrapách netalentovaného spisovateľa, ale aj o tom, ako sa vysporiadal s vplyvným a váženým literárnym kritikom, ktorý to s kritikou veľmi, veľmi prehánal. Ste zvedaví, čo sa môže stať, keď Vám ujde autobus a vy sa ocitnente v spoločnosti šialencov priamo pod starým stredovekým hradom? Alebo, aká spojitosť viaže tajomného pána s kyticou, čo nervózne čaká na nábreží, s posledným zločinom Markýza de Sade?
Rovnako si môžete vychutnať atmosféru mesta, ktoré obchádza strašidelný prízrak čoraz agresívnejšieho vraha, čo prepadáva ženy stredného veku a podrezáva ich britvou. Oceníte aj geniálny plán vraždy neznesiteľnej, ale bohatej manželky. Ste zvedaví, kto je tajuplný doktor Domián? Prečo sa ho boja kone, psy aj ľudia? Prečo zošalel miestny učiteľ? Aké tajomstvo ukrýva zanedbaný domček v údolí? Čo môže manželka objaviť vo vrecku saka svojho manžela? Čo láka úspešného violončelistu v starom zanedbanom pavlačovom dome? Čo sa tam odohráva?
Autorom neobyčajných, ponurých a tajomných príbehov je majster hororu a humoru v jednej osobe Miloslav Švandrlík, preto si môžete byť istí, že venovať im pol hodiny pozornosti bude stáť za to! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (42)

Tosim 

všechny recenze uživatele

No jo no, po těch letech je to opravdu horší, než jsem se bál pomyslet. Při sledovaní téměř všech dílů se mi dere na jazyk slovo lacinost. Blbé je, že ač mají všechny díly na svědomí stejní scénáristé, úroveň některých dílů kolísá až nepochopitelně. Od dementních (titulní povídka, nebo třeba Vášeň, která snad není ani Švandrlíkova), přes obyčejné s blbě změněnými nebo nevypointovanými konci (Doktor Domián, Sokolí hnízdo). Najdou se i nadprůměrné (Guláš, Láska na Kramberku, Geniální plán), ty jsou lepší zejména díky kvalitním hercům (famózní Lábus). Jediné, co bych vyzdvihl, je (opět) hudba Zbyňka Matějů, jinak je to opravdu dost bída. Jsem na tom podobně jako můj kámoš Choze, ale přece jen, na odpad to opravdu není. :o) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No zas tak hrozny, jak jsem se bal, to nebylo, nicmene postupne. Serial ma 12 dilu, vsechny zacinaj naprosto prisernou uvodni pisnickou v podani Lucie Bile, neco tak hroznyho se fakt jen tak neslysi. Jinak samotne povidky maj dost kolisavou uroven. Coz je ostatne i trochu vina predlohy, Svandrlikovo povidky maj taky ruznou uroven a jelikoz jsem je vsechny cet, pribehove me to nijak neprekvapilo, takze muzu jen rict, ze se asi az na dve vicemene docela presne drzi puvodnich povidek, minimalne ta zakladni dejova kostra zustava stejna, samozrejme, ze je to drobet upraveny, aby se to natahlo, pripadne zkratilo, na delku 20 minut. Problem je, ze dost povidek spoleha az na zaverecnou pointu, takze dej predtim je obcas o nicem. Navic ve vetsine dilu jsou misty dost stupidni dialogy a az na par vyjimek naprosto priserny herci, ktery za to ale ani tak moc nemuzou, jen proste nemaj co hrat. Z tech vyjimek a snad nikoho nezapomenu, to jsou Javorsky, Konvalinkova, Preiss, Menzel, Donutil, Labus, Holubova, Vaculik. Taky musim zminit samotneho Svandrlika v asi petivterinove rolicce. Dalsi problem je zpracovani, jednak Smyczek je asi malej pochcanek, protoze si vybral spis ty vtipny povidky (ostatne to i nekde psal) a hlavne celkove jak to vypada. Fakt jak kdyz to natocil nakej amater nekde na chalupe za par korun a z toho 99% rozpoctu pravdepodobne padlo na platy. No a jeste k samotnejm povidkam, asi nejlepsi a zaroven nejatmosferictejsi, je Doktor Domian. Druha, ktera se nejvic priblizuje hororu, je povidka Vasen (v knize jako Zvedavost). No a nejvtipnejsi jsou asi Genialni plan a po ni Domek v udoli. Z ostatnich zminim jen ty naprosto otresny, coz je Gulas, Pohrebni vuz, Sokoli hnizdo a v podstate i Drakuluv svagr, kterej se navic od predlohy hodne lisi a je to ku skode. Celkove naprosto mizerny zpracovani, az na par vyjimek mizerny herci a tech dobrejch povidek neni snad ani polovina, ale precejen se mi tech par povidek libilo, navic je Svandrlik muj oblibenej autor, takze pod 3* nepudu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Znáte tu situaci, kdy máte v paměti vzpomínku na nějaký výborný film (inscenaci, seriál) a za deset let při repríze zjistíte, že je to úplná kravina. Tak tohle je můj případ. Původní Švandrlíkovy povídky jsem četl jako dítě a už tehdy mi vadila jejich slabá úroveň, ale pozdější televizní verze se mi líbila. Jenže nedávno proběhnuvší repríza mi otevřela oči - jak jsem mohl být tak slepý?! Je to jeden z nejodfláknutějších českých seriálů. 30 % ()

choze odpad!

všechny recenze uživatele

To si tu ze mě s tím vysokým hodnocením děláte všichni prdel??? Švandrlíkovy hororové povídky miluju a schraňuju, hlavně pak ty, které se nebojí brát vážně a rozehrát pořádný horor (např. Guláš, Imitátor, Uškrcená laborantka, Břitva, Sokolí hnízdo, Geniální plán...). Tenhle OTŘESNÝ seriál (tohle že natočil režisér seriálového klenotu BYLO NÁS PĚT???) patřící mezi první pokusy Novy o vlastní tvorbu se mi ale nelíbil už v době uvedení. Natočeno se zjevně mizivým rozpočtem nejen naprosto neinvenčně, ale i bez byť jen řemeslných kvalit, obzvlášť líná kamera a výběr/vedení herců je často strašné. Výsledkem je přehlídka nevzrušeného televizního amatérismu a koncentrované trapnosti. Bohužel to vypadá, že Michálek si v OKNĚ DO HŘBITOVA se Švandrlíkem neporadil o mnoho lépe, takže to hádám zůstává na mě :) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

12/12 Geniálně nenápadný novácký seriál z let 90., který se až letos dočkal zasloužené renesance na DVD. Série přepisů nejlepších povídek Miroslava Švandrlíka překvapuje svými ironickými pointami a samotné zpracování pak využitím nejrůznějších herců v nezvyklých rolích. Hlavně překvapující byla pro mě kvalita práce Kateřiny Brožové a Lukáše Vaculíka. Nejklasičtější ovšem určitě zůstává povídka Guláš s Arnoštem Goldflamem a Draculův švagr s naprosto skvostnou Hanou Maciuchovou. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný televizní hřích z 90. let, který se s postupem let proměnil v legrační retro - možnost vidět zde v epizodních rolích třeba mladého Filipa Rajmonta nebo Sandru Novákovou pro mě není prosta jistého půvabu (není mimochodem bez zajímavosti, že se ve stejné povídce jako Sandra objevují i její herečtí kamarádi ze seriálu BYLO NÁS PĚT, který Smyczek natočil 2 roky předtím). Přijde mi zajímavé, že jsem o tomto seriálu nikdy neslyšel, nebo si ho alespoň z doby, kdy běžel na televizní obrazovce, nepamatuji. Když jsem se k němu dostal po letech, bylo to pro mě nejen nostalgické připomenutí časů, kdy TV Nova vysílala teprve 2 roky, ale i doby, kdy jsem poprvé četl Švandrlíkovu stejnojmennou povídkovou předlohu - tipnul bych si, že to mohlo být skoro přesně v roce 1996, kdy se mi dostala poprvé do ruky (kdo by si tenkrát pomyslel, že její seriálovou adaptaci uvidím až o 20 let později). Pamatuji si, že mě - coby dítě - ta kniha tenkrát naprosto nadchla - jak už to ale bývá, teprve při novém přečtení po letech jsem si uvědomil, jaký je to literární brak. Švandrlíkovi jistě nelze upřít vypravěčskou zručnost, komediální talent a schopnost na malém prostoru vystavět atraktivní příběh s výraznou pointou, ale literárně je to skoro bezcenné - je to vyloženě odpočinkové čtení na jedno použití, které se po přečtení zahazuje. Z takové látky prostě nikdy nemohl vzniknout kvalitní seriál a Smyczkův 12 dílný cyklus na to asi nikdy ani neaspiroval. Vše se jeví šité dosti horkou jehlou, některé herecké výkony jsou doslova tragické a jednotlivé povídky jeví rozkolísanou úroveň (která, to mi přijde zajímavé, má podle mě mírně vzrůstající úroveň, jako by se Smyczek s každou další povídkou mírně zlepšoval) - pilotní díl je vyloženě strašný (a to nejenom proto, že mám alergii na Jaroslava Sypala), ale třeba povídky Guláš, Břitva či Doktor Domián mi pro změnu přijdou výborné (asi především zásluhou nečekaně kvalitního obsazení - Arnošt Goldflam v Guláši je nezapomenutelný, v Břitvě zase potěší skutečná manželská dvojice Jana Preissová a Viktor Preiss, kteří si zahráli seriálové manžele, a v Doktoru Domiánovi herecky exceluje Vladimír Javorský). V souvislosti se všemi povídkami je dobré zmínit, že jsou do jedné dokonale prosty jakékoli strašidelné atmosféry (s tím, že v některých povídkách se objevují nadpřirozené jevy) a žánrově se spíše pohybují někde mezi detektivkou a horovovou parodií - výsledek je tak žánrově snad to nejpokleslejší, co může být. Koukat na to tenkrát v telce asi mohlo dávat smysl (ostatně v té době skoro vše, co na Nově běželo, sledovala většina z nás), ten se ale podle mě v průběhu let dokonale ztratil - v roce 2016 je to už jen ztráta času a na tenhle seriál už nejspíš navždy jen bude padat prach někde v archivu. Netřeba toho želet. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Švandrlíkova literární předloha je lepší, humornější. Punc humorné fantazie jí dodávají Nepraktovy ilustrace. Toto je ovšem místy až moc realisticky natočený seriál. Po formální a herecké stránce je celkem dobrý, ale původní "duch" černého humoru Švandrlíkových povídek je tu přetaven příliš realisticky, takže vše vyznívá morbidně, úchylácky až infernálně. Proto na konci zůstává velmi nepříjemná pachuť. Podle mého názoru by tomuto dílu lépe vyhovoval přepis do animovaného filmu, či prostě do lehčí fabulační podoby, která není tak naturalistická. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý seriál, který se může pochlubit na Český poměry slušnou atmosférou a pár opravdu vynikajícíma epizodama(guláš), ale bohužel i tenhle seriál má pár hluchým míst, každopádně se mi seriál celkem líbil a myslím že můžu hodnotit těma 4*. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Nesmělé pokusy o český horor zaujaly i K. Smyczeka a urychleně natočil s televizním štábem a vybranými herci něco pro pobavení, ale i pro poplakání si. Dvanáct dílů je ale málo, mělo toho být pětkrát tolik a díky tomu by měli všichni i pětkrát větší odměnu. A divák taky, jak jinak. (7.3.2011) ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žel neznám literární předlohu, ale tyhle povídky mi přišly poněkud nevyrovnané a někdy se až moc násilně a zbytečně tlačilo na pointu, přitom příběh byl takový nijaký. Zaujal mne Doktor Damián, ten je jak z jiného světa, ale potřeboval by víc prostoru a prokreslení postav, i daleko lepší zápletku. Příjemný je Domek v údolí a ještě docela ušly Láska na Kramberku a Guláš. Jinak skutečně jen takové povrchní a nevtipné plavání, taková první dobrá (tedy šlo to ještě domyslet a lépe proplést). V dílu Uškrcená laborantka hraje i sám autor knihy, Miroslav Švandrlík. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Všechno podstatné již bylo rečeno v ostatních komentářích. Kvalita jednotlivých povídek je opravdu různorodá a zatímco některé patří mezi to nejlepší co nám může česká tvorba nabídnout, tak jiné patří mezi jejich pravý opak. Mě se nejvíc líbí povídky Břitva, Geniální plán a Vášeň. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl do Švandrlíka řekl, že se kromě humoru věnoval i horroru? Na české poměry a produkci TV Nova velmi překvapivě povedené, zajímavé a koukatelné dílo s plejádou výborných českých herců a hereček. Draculův švagr je zářným příkladem toho, že i průměrnost muže mít pozitivní náboj, může být zajímavá, koukatelná, místy překvapivá. Tím vším tento seriál je. Povídky Draculův švagr a Láska na Kramberku jsou fakt povedené kousky. Ty ostatní jsou obecně průměrné, ale jak jsem psal, v tom dobrém, pozitivním slova smyslu. Oceňuji hlavně jakousi všednost, ležérnost a civilnost vyprávění a ztvárnění jednotlivých dílů, prakticky (až na pár výjimek) bez kapky krve a triků. Viděno a hodnoceno v tomto pořadí: Pohřební vůz 2,5*, Guláš 2,5*, Doktor Domián ***, Vášeň ***, Poslední zločin Markýze de Sade 3,5*, Břitva 2,5*, Domek v údolí **, Sokolí hnízdo 2,5*, Uškrcená laborantka ***, Geniální plán 2,5*, Draculův švagr 3,5*, Láska na Kramberku ****. Více na mém blogu: www.hororovykabinetdreraserheada.blog.cz ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Pár povídek asi není úplně špatných (třeba Geniální plán s Lábusem a Holubovou, která si zde s předstihem střihla neodolatelnou semetriku z Knoflíkářů), většinou je to ale nuda, a ta první, podle níž se navíc celý cyklus jmenuje, je doslova odporná. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Silně nevyrovnané. Některé povídky jsou nudné a zcela lineární (Pohřební vůz, Draculův švagr a celá řada dalších), jiné děsně úchylné (Poprava na Kramberku), některé těží z výborného obsazení (Břitva s manželi Preissovými), jiné ze skutečně dobrého příběhu (Uškrcená laborantka). Nejlepší je potom Geniální plán, který má jak skvělé obsazení (Lábus - Holubová), tak perfektní pointu. Zajímavé je, že někteří z nejlepších herců v seriálu hrají v těch nejhorších dílech - Němec i Maciuchová byli perfektní a obzvlášť mě potěšila sebeparodická "babička Libuška" Havelková v jinak otřesném Guláši. V celkovém součtu to ale působí jako chudý příbuzný něčeho od Roalda Dahla. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

5 hvězdiček za Švandrlíkovi povídky, 3 za zpracování. Všechny Švandrlíkovi knížky se výborně čtou, přepis na plátno je obtížný hlavně v těchto hororových povídkách. Celkově to nedopadlo špatně. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Zbožňuji kraťoučké povídky Miloslava Švandrlíka s geniálními pointami, takže jsem kvitoval vznik tohoto seriálu. Bohužel se téměř nereprízuje, což je celkem škoda. Pravda, vybral bych ke zfilmování možná jiné povídky, ale i tak jsem spokojen. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Jednotlive dily maji kolisavou uroven, ale napad neni spatny a pro kratke povidky mam slabost. Coz mi staci k tomu, abych hodnoceni zaokrouhlil smerem nahoru. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele

Švandrlíkove poviedky som čítal všetky v knihe "100 nejlepších hororů", takže sa pokladám za znalca predlohy. Musím priznať, že pánovi režisérovi Smyczekovi sa niektoré podarilo zadaptovať veľmi dobre, zato niektoré majú zmenenú kompozíciu (titulná Draculův Švagr, Sokolí hnízdo, Pohřební vůz) ale väčšinou sú dialógom z knihy verné. Najlepším dielom je bezpochyby Doktor Domián. Nefalšovaná hororová atmosféra, skvele vybraný herci a pôsobivé scény. Rovnako tak posledná poviedka "vášeň", u ktorej sa podarilo natočiť aj zopár fakt drsných scén. S niektorými poviedkami je to ale horšie a napríklad titulná "Draculův švagr" je vyložene podpriemerná a navyše obsadená otrasným Jaroslavom Sypalom, ktorý je ako herec úplne neschopný. ()

Reklama

Reklama