Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kronikou Pickwickova klubu (1837) proslulého anglického romanopisce Charlese Dickense (1812–1870), jedním ze základních děl světové humoristické literatury, se inspiroval libretista Ivo Fišer a hudební skladatel Zdeněk Petr k vytvoření úspěšného muzikálu, který se dostal i na televizní obrazovky. Cílem členů Pickwikova klubu bylo blíže poznat opravdový život bez maloměšťáckého pohodlí a příkras... Důsledky ovšem většinou dopadly katastrofálně – hrdinové upadají do potíží vyvolaných jejich nezpůsobilostí obstát v „běžných situacích", kterým je svět vystavuje, především postavit se účinně na odpor zlu... Pan Pickwick (Josef Vinklář) po nedorozumění se svou domácí paní Bardellovou (Jiřina Bohdalová) se dostane do spáru vyděračské advokátní firmy Dodson a Fogg a raději se nechává uvěznit pro dluhy, než by nespravedlivě platil. Hrdinův pobyt ve Fleetské věznici pro dlužníky humornou formou odhaluje bídu jeho doby. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Kronika Pickwickova klubu jako sebeparodický muzikál. Velmi roztomilé a pestře obsazené. Překvapí zejména Josef Vinklář v titulní roli, která je pro něj (třeba po Chalupářích a Nemocnici na kraji města) velmi netypická. Chytlavé písničky. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Nebylo to poprvé, kdy vznikla hudební verze slavného prvního románu Charlese Dickense (z let 1836/7) jako česká televizní inscenace. Už v roce 1973 natočil Pana Pickwicka průkopník operetní televizní inscenace Jiří Nesvadba. Nicméně reprízuje se pouze tato novější Hášova varianta, ač srovnání by bylo jistě vhodné. Osobně vnímám hudební vložky v tomto námětu jako vysloveně nadbytečné a příliš naivní, což v kombinaci s orchestrem Václava Hybše činí tento zážitek poněkud náročným. Ačkoli dílčí herecké kreace jsou výborné a vtipné pointy jsou burácivé. Takto je výborný Vinklář, Preiss nebo Kostka či Hadrbolcová, ale celek mi do krve nepřešel. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Já to chci znovu vidět, já to chci znovu vidět! Nezapomenu na Petra Kostku šeptajícího: "Heslo cypřiš..." Grandiózní zábava. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Toľko dobrých hercov a také utrpenie. Ale som to práve dočítal a inú adaptáciu som nenašiel. Dychovka a recitovanie do hudby, pričom spievajú všetci a väčšina nemá ani sluch. Snaď nikdy nezostarnem natoľko, že sa mi toto bude páčiť. Ps: Šafránková s Macháčkovou šukatelné. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Dickensův Pickwick jako muzikál? Žádná sláva. Hodně zpěvu, příliš pitvoření, nemnoho humoru. Pavel Háša byl bezesporu skvělý televizní režisér, ale tenhle žánr seděl více Zdeňku Podskalskému či Ladislavu Rychmanovi. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Muzikálová komedie s celou plejádou oblíbených herců a jejich nefalšovaným zpěvem velice poutavých popěvků-písní... Jedeme dál a jedeme dále - zasloužené čtyři hvězdy. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tradiční české televizní zpracování, které je televiznímu divákovi milé a blízko srdci. Navíc výteční herci si své role evidentně užívají a svým zpěvem okořeňují již tak kvalitní výkony. Velká pohoda. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Příjemné odreagování a poměrně hezké písničky. Herci dobří, prostě vše na veselé a zábavné úrovni, která byla požadována. Dá se proto směle hodnotit jako mírně nadprůměrné, a klidně se dá podívat i podruhé. Já tak pravděpodobně učiním. Mohu jen doporučit, pokud neočekáváte něco hodně nadprůměrného. ()

Achab 

všechny recenze uživatele

Poměrně vydařený televizní převod, nicméně v kontrastu dobrého obsazení na mě působí, že nevyčerpal ani zdaleka potenciál této hutné Dickinsovy předlohy. Pan Jingle je vydařený. ()

Reklama

Reklama