Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Pětidílná parodie na operety 30. let dvacátého století natočená Zdeňkem Podskalským podle předlohy Eduarda Fikera a scénáře Jindřicha Švehly.

Epizody:
1) Lolinka chce hrát
2) Fantom zasahuje
3) Fantom dělá zmatky
4) Fantom v nebezpečí
5) Konec Fantoma (hippyman)

Recenze (29)

woody 

všechny recenze uživatele

"Slečno Šimajzlová!!!" _"Copak po vašem manželovi zůstala lokomotiva s tendrem?" "Ano.Zasypaná v tunelu pod Zbraslaví." "Vona je tam furt?" "Von taky!" Zapomenutý 5-dílný seriál s geniálním hereckým obsazením.Každá rolička zaplněná těmi největšími esy naší kinematografie.Pan Bláha jeko proradný ředitel divadla.Hlinomaz jako zneuznaný režisér.Kopřiva jako "Vejprava" s neuvěřitelným hárem.Menšík jako architekt ("To jo, ale zahradní.to nebude premiéra to bude funus!").Filipovský jako kapelník...No zkrátka, každý dialog, každá scénka vypointované do dokonalosti.Tehdejší(o denšních ani nemluvě) seriály mohou jen tiše závidět. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Lubomír Lipský v jedné ze svých převlekových rolí, kdy se jako tajemný fantom nejprve snaží zhatit plány své ženy (Bohdalová) dát se k operetě, aby se víc věnovala domácnosti a míň poskakovala u gramofonu, až se z toho sousedce o patro níž (Zázvorková) plaší netopýři. Později naopak hájí její čest, když je v divadle nahrazena protekční slečnou Valdemarou Krapsatou (Janžurová), která sice neumí zpívat ani hrát a tančí asi jako hrnec se sádlem, ale je přítelkyní pana ředitele (Bláha). Už román Eduarda Fikera je velmi zábavný, doporučuju. Chvílemi je to větší sranda než Saturnin. Ale nevídaně se povedla i seriálová verze a vzniklo něco tak nádherně bláznivého, že to neváhám přirovnat k britcomům. Velkolepá sranda je třeba když fantom přepíše text operety Když srdce rozmrzá a na zkoušce pak všichni zpívají kraviny jako "Loučíme se s tebou a nohy nás zebou, sláva tobě, sláva, volá každá kráva." :-) Nebo úžasná kreace Ivy Janžurové s tím proslulým hyením smíchem "chjo chjo chjo chjo chjo chjó!" Proč se to, u všech sakrů, už tak dlouho nevysílá? 100% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Ludva Láce a jeho žena Lola jsou pro Fikera jako Tommy a Pentlička pro Agathu Christie. Originálních příběhů ze 40. let není mnoho, ale konkrétně Paklíč se ještě za protektorátu stihl stát ve filmu ideální látkou pro Oldřicha Nového a Jiřinu Steimarovou. A toto dědictví Podskalský proměnil v televizák s Lipským a Bohdalovou? Tady zbývá jen jediná otázka - proboha proč?! Lépe si dočíst všechny čtyři příběhy knižně. Protože toto je neskutečná šílenost, snad trochu parodie na klasického Fantoma opery, snad trochu Fantom Morrisvillu, ale rozhodně je to bída a s předlohou si ani tykat nemůže. Všiml si někdo, že se to celé má odehrávat před válkou? Asi těžko. Agresivní primitivní televizní humor namísto vkusné variace na anglické vzory, na kterých Fiker vyrůstal. Až fyzicky nepříjemné je sledovat v tomto omylu Eduarda Kohouta, tohoto živoucího klasika a pamětníka lepších časů. A když už máte v posledních epizodách pocit, že stačilo, dorazí ještě Herz, Menšík a i ta Helenka Růžičková, aby české televizní panoptikum nebylo ochuzeno opravdu o nikoho. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nenašel jsem k tomu cestu. Děj je neskutečně naivní (až se mi chce užít silnější slovo), humor nerozesmává a operetních melodií, které by to mohly vyvážit, je zde velice málo - a tak vlastně není proč se na to dívat. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Ty kráso, to je nostalgie jako blázen. Doma jsme se těšili na každý díl a mamka speciálně na Janžurku. Dokonce jsem ho kdysi i četla. Občas je super se vrátit časem a sledovat, jak si to tehdejší herecká esa užívala. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Pan Podskalský bravurně zvládl tento komedikální muzikál a někteří herci se v něm zcela mimořádně vyřádili, viz pan Hlinomaz, ten byl úžasný. Parodie na operety splnila svůj účel ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nuda tehdy i dnes. 1) Tak to máme pěkný námět, občas s náběhem ke vtipnosti a trochou nostalgie po hercích...celkem maximálně 2*. Více to prostě nehodí. 2) Zaujaly mě taneční výstupy kulhavých hyen 39leté Jiřiny Bohdalové a zejména 29leté Ivy Janžurové. 3) Zatímco Fikerova knížka z roku 1945 je příjemným rozptýlením a opravdu, jak píše kolega Oskar, snese srovnání se Saturninem, tak televizní muzikál mě navzdory hereckému obsazení hrozně nudil. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Některé hlášky a výstupy jsou famózní. Místy naopak šité horkou jehlou jakoby jim to měli každou chvíli zakázat točit. Poslední díl je jedinečný. V jednotlivostech geniální, jako celek 75% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý seriál se nese v napjaté operetní atmosféře, neboť ansábl chystá operetu, kterou ještě nemá přeloženou, nemá hlavní zpěvačku a nějaký Fantom klade autorům neustále překážky pod nohy. Pravdou ale je, že Fantom se vyskytuje pouze v 2., 3. a 4. díle, což jsou ty nejzábavnější díly. První díl ještě taky docela ujde, zatímco pátý díl je operetní fraškou, kterou si snad ani daná opereta nezasloužila. Celkově průměr, ze začátku celkem nadšení, ke konci zklamání. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak uz vime, kde vznikl legendarni smich Evy Fiedlerové v Jáchyme, hod ho do stroje...u slecny Valdemary Krapsate! :))) Hodne prasteny "operetni" serial, kdyz na to clovek ma naladu dobre se pobavi. Pokud vam to nesedne, budete trpet. Me to bavilo. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Z.Podskalský mal moc rád hudbu a moc rád točil hudobné komédie. V tejto si zahrali najlepší český herci, ktorý boli na začiatku 70tych rokoch. Tento seriál patrí k tým lepším ....75%. ()

farfalla 

všechny recenze uživatele

´Fantom operety´ je výborná komedie, postavená na operetách a filmech začátku 20. století. Hned ta jména postav - Ludvík Láce (Lubomír Lipský), jeho žena Lola (Jiřina Bohdalová), sousedka vdova Bártová (Stella Zázvorková), Valdemara Krapsatá (Iva Janžurová) - přispívají k vykreslení postav. Všech pět částí má stejný průběh, tak jako operetní kusy. Začne se tanečkem, pak čtyři zpěváci zazpívají krátkou píseň na tu samou melodii, pokaždé však na jiné téma - piráti, armáda, život salónů, pražské podsvětí, Prodaná nevěsta. Vypravěč (Otakar Brousek) shrne, co jsme viděli v předcházejících částech. Zjistíme, co je nového u Ludvíka a Loly, a pak už do divadla, kde se chystají na novou operetu. Nový ředitel (Josef Bláha) a jeho zástupce (Lubomír Kostelka) jsou spíše podnikatelé a jde jim především o peníze. Další postavy z divadla, jako výprava (Luděk Kopřiva), režisér (Josef Hlinomaz), architekt (Vladimír Menšík), dirigent (František Filipovský) a choreograf (Jiří Lír), jsou spíše afektované, ale jde jim o umění. Zpěváci (Eduard Kohout, Alena Karešová, Václav Štekl a Milan Chladil) jsou dosti pragmatičtí, profesionálové a jde jim o to mít respekt a být vidět. Nacvičování na jevišti i práce za jevištěm jsou samé hlášky - ´To je vytí šakalů v Istambulu!´ Smích Valdemary Krapsaté proslavil Ivu Janžirovou. Úplná smršť blbin se však dostaví, když se umělci dostanou k textu, který jim Fantom přepsal - ´Sláva tobě, sláva, volá každá kráva.´ ´Na tom našem dvorku stojí husa v horku.´ Když je zmatek už příliš velký, povolá zástupce ředitele detektiva (Juraj Herz), aby tomu přišel na kloub. Samozřejme se na konec velkým odlehčeným skokem dostaneme k závěru. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Podskalský byl vlastně jediný u nás a skvělý v žánru muzikálových komedií/krimikomedií, ale tohle jako celek, bohužel, nezvládl. První díl celkem příjemně naladí na další pokračování, druhý díl se ještě drží zubynehty, avšak od třetího dílu to jde celé do brambor - nezábavná slátanina s povětšinou imbecilními hláškami a vůbec stupidním humorem. Ani tehdejší herecká elita nemohla zachránit tuhle povrchní frašku, doraženou zjevem i projevem Juraje Herze. Od Podskalského se ráda (po-)dívám na jiné, mnohem kvalitnější věci. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Obávám se, že lustvisihákovský humor mě zcela míjí, stejně jako crazy komedie plné převleků a falešných identit. ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

První díl byl docela slušným příslibem vtipné zábavy, který se ale v dalších dílech nenaplnil a stupňovala se spíš ubíjející nuda. Teprve zase poslední díl to do jisté míry napravil a byl opět slušnou parodií na operetu. ()

Brazil 

všechny recenze uživatele

Skvělý sranda seriál. Celková stopáž cca 200 minut. Z nějakého záhadného důvodu takřka nereprízovaný. ()

Reklama

Reklama