Reklama

Reklama

Malá televizní komedie vypráví příběh jednoho manželství. Paní Králíčková si neustále hlídá svou váhu a počítá kalorie, jenže trápí hladem i svého manžela. A tak se jednoho dne na radu svého kolegy Králíček rozhodne předstírat, že má milenku. Doufá totiž, že žena bude žárlit a přestane s dietami. Takže zatímco žena odjíždí do lázní, aby tam zhubla, manžel je obletován a vykrmován svou svobodnou kolegyní Majkou, výtečnou kuchařkou. Co ale nastane po návratu paní Králíčkové domů? (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

kingik 

všechny recenze uživatele

Nepříliš scenáristicky zručná letitá televizní komedie, které k lepšímu vyznění moc nepomáhají ani herecké výkony. A to má plytce pojatý komediální příběh elitní herecké obsazení. Nikoho se mně nepodařilo posadit do sedla. Bohdalová, Lipský, Obermaierová a další a přitom to na mě nezabralo. Jejich průměrné výkony však poměrně dobře zapadaly do neforemně zrežírovaného celku. Děj žádná sláva. Pokladní Králíčková je posedlá představou, že je tlustá. Její uťápnutý manžel, co je podnikovým vedoucím, jí to marně vyvrací. Dojde to tak daleko, že se manžel poohlédne po jiné, bude to jeho podřízená kolegyně z práce, co vaří jako bohyně, aby přiměl manželku žárlit a jeho drahá choť pojede do lázní, aby zredukovala svých nenáviděných sedm kil na víc, kde se jí při té příležitosti bude dvořit pořádný mastňák (Vladimír Krška). Jak to dopadne, ani nemusím psát. Duo Bohdalová/Lipský jako manželský pár až tolik komediálně nefungovalo, neladilo. Pořád jsem čekal na vtipné momenty, ty se sice sem tam dostavily, ale o pořádné a fakt kvalitní gagy, tahle komedie ani nezavadila. Vše, co patřilo k "dobré" socialistické srandě, tady nechybí - podnik a v něm "pracovité" a ke všemu svolné soudružky neurčitého věku, lázně a v nich bodré účastnice, co dokáží ohledně mužských dávat dokonalé rady, nemožné paruky, kolega v práci, co má pochopení, ale přitom to tak nemyslí atd. Kolorit komedie z konce sedmdesátých let naprosto ukázkový, ale svým námětem kupodivu neotřelý. Nepříliš osvědčený Roman Ráž však neměl dar zručnosti scenáristického mistra a spokojil se jen s tím, že herci obstarají gagy, když je předem nezajistil scénář. Komedie se po dobrém rozběhu stala značně rozvleklou a z herců byli lepší ti ve vedlejších rolích (Hašek, Kotrbová, Dítě aj.), přičemž největší prostor dostal neselhávající Vlastimil Hašek. Ostatní byli pro účely příběhu značně nepodstatní. Výsledkem je zdlouhavá komedie, která i na televizní poměry je nedotažená a gagy si do ní musíte přimyslet, protože v podstatě žádné nemá. Režisér Laurin nebyl takový řemeslně zručný bard, jako třeba František Filip. Dílko tak spadá do komediálního podprůměru s námětem, který nebyl vůbec k zahození. Jen kdyby se s ním zacházelo v patřičně komediálních rukavičkách. 40% ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní komedie o problémech v soužití manželů Králíčkových. Hubnutím a dietami posedlou prodavačku Milunku ztvárnila J. Bohdalová a v roli věčně hladového manžela úředníka Karla se představil L. Lipský, který se ve své nespokojenosti seznamuje se svou kolegyní, vyhlášenou kuchařkou a osamělou ženou Majkou. Poté, co se paní Králíčková rozhodne jet bojovat se svými kily do lázní, její manžel ihned pořádá u kolegyně gastronomické orgie v socialistickém stylu. V roli znamenité kuchařky se objevila J. Obermaierová a ve výraznější roli Králíčkova přítele z podniku dostal prostor V. Hašek. Snad nejzábavněji na mě zapůsobil obtloustlý lázeňský kavalír Kukačka v podání V. Kršky s příčeskem. Bohužel mírně rozvláčný a pro mě ne úplně zábavný děj převýšil herecké umění Bohdalky a Lipského, kteří navíc hráli zcela nesympatické postavy, a tak tato komedie F. Laurina nebude patřit mezi mé oblíbené. Číslovka v názvu vyjadřuje počet kilogramů, jež chtěla zhubnout paní Králíčková pro svého manžela, což se jí nakonec v této průměrné komedii nepovedlo. ()

Reklama

Master19 

všechny recenze uživatele

Časy se mění a absurdita některých vtipů je už dnes prostě vyčpělá. Bambusové výhonky koupíte klidně i v samošce na rohu, zahraniční kuchyně se v českých hrncích úspěšeně zabydlela a to je dobře. Navíc gramotnost ohledně zdravé výživy, diet a hubnutí taky znatelně pokročila. I to je dobře. To všechno by samo o sobě nemuselo vadit, ale bohužel ani dvojka Lipský - Bohdalová nepředvádějí nic úchvatného. Asi nebylo co hrát. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak toto je opravdu špatná televizní komedie. Tentokrát nezafungovali ani herci jako Bohdalová a Lipský. Chvíli chtějí zhubnout, pak chtějí přibrat, v mezičase si nacpávají břicha a mezitím ukazují, jak se dají i v socialismu vařit jídla, která zní exoticky. Diváci asi museli zírat, jak si ty postavy debužírují a přitom celá řada potravin a příměsí jistě nešla za minulého režimu sehnat. A to vše musí být zákonitě podtrženo dialogy. Protože herci samozřejmě tak rychle nepřibírají a nehubnou, tak nám to pro jistotu ostatní postavy neustále připomínají. A ten humor jsem tam taky nenašel, což je s takovými herci rozhodně škoda. Asi bude chyba na straně režie. Ono to studium tomu taky nepomáhá. Celkově je slabá dramatizace. Manželka chce zhubnout, i když jí manžel opakuje, že je v pořádku a manžel si zase chodí žrát ke kolegyni a nechápe její zálusk na něj jako na chlapa, přestože mu to dává jasně najevo. Těch kilo pro Králíčka bylo asi nějak málo. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

mám dojem, že to všichni flákají, jen taková slabá sedmdesátková pseudozábava, která je snad jen dokumentačně zajímavá v tom, jaké hrůzy se nosily na hlavě a na sobě. Paní Bohdalová a pan LIpský rozhodně nefungují jako manželé, chemie mezi nimi je naprosto nulová, ale ani zájmové spojení s p Obermaierovou nefunguje. Prostě odříkat svou repliku a jít si pro honorář. Vrcholem je věčný šmírák V. Krška coby Kukačka s parukou jako vášnivý svůdce - "Nebuď tak nepřístupná!" Rozvleklé, nijaké. Scénář bez vtipu a režie - zcela ve stylu tématu - nemastná neslaná. Never more ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama