Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Co se stane, když si spořádaná a věrná manželka Miluška (I. Janžurová) při oslavě pětatřicátých narozenin uvědomí, že svého manžela (J. Somr) přestává zajímat? Požádá o pomoc svou přítelkyni (J. Bohdalová). Ta jí poradí, aby ve svém muži vzbudila žárlivost. A začnou se dít věci… Kupuje si sama květiny, přítelkyně jí telefonují a významně mlčí, když sluchátko zvedne manžel. Ale člověk míní, život mění. Situaci nečekaně zkomplikuje muž (J. Štěpnička), kterého Miluška skutečně uchvátila… (Česká televize)

(více)

Recenze (42)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pokračování o dvanáct let starší inscenace Kaviár jen pro přátele. Na to zřejmě Jaroslav Dudek zapomněl a obsadil to jinak (jenom Vladimír Menšík a Josef Somr vydrželi ve svých rolích, Jana Štěpánková hraje jinou postavu než v KJPP a ostatní jsou vyměnění). I přes tento zmatek je to zajímavá, až trochu mrazivá satira a ať je to jak chce, obsazená je atraktivně. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Volné, o něco komediálnější pokračování Kaviáru jen pro přátele. Excelují tu obzvlášť Petr Nárožný a Jiřina Bohdalová (hlavně díky nim ta komika tak nabobtnala), zaujme, že Vladimír Menšík a o 21 let mladší Jitka Molavcová tvoří krásný pár a jak moc Lubomíru Lipskému sedí civilní poloha. Ovšem i Iva Janžurová a Josef Somr (a jeho skoba) jsou skvělí. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

"Ty seš taková morálně nedobytná pevnost, viď?. Recept na dokonalé manželství v socialismu a jedny z nejbizarnějších párů československé kinematografie, v tom nejlepším slova smyslu :) ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Asi takhle, námět není zrovna oduševnělý, ale semo tamo se objeví nějaký žertík. Vše v potu tváře zachraňují výborní herci. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Zábavná konverzačka, ve které parta vynikajících herců rozjíždí svižnou vztahovou šarádu se spoustou více či méně očekávaných zvratů, argumentů a vtípků s takovou kadencí, že jsem se ani na okamžik nenudil, byť věřím, že čím víc má člověk odžito a nazkoušeno, tím víc se bude bavit a užívat si každou scénu, a samozřejmě naopak. Naskýtá se přitom otázka, proč už se dnes netočí tak dobré věci, když to nepotřebuje ani velký rozpočet, ani náročnou produkci. Stačí jen kvalitní scénář, kterému vdechnou život výborní herci kočírovaní alespoň dobrým režisérem. Že by takových už dnes nebylo? ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Tyhle tv inscenace už se dneska nedělají. Proč vznikaly ve své době? Důvodem bylo populární formou poučit diváka. Tak zněl požadavek vyšších kulturních míst zabývající se socialistickým pracujícím. Základem bylo vždy schéma, zde ochladnutí vztahu ze strany partnera a řešení. V reálu se vztahy rozpadají často bez dlouhých keců, diskusí, ale zde naopak proberou všechny možnosti. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Veskrze průměrná televizní inscenace o manželských nevěrách, odehrávajících se ovšem pouze v rovině teoretické. Poněkud laciný bakalářský příběh doslova zachraňuje sestava vynikajících hereckých osobností. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Zahrané je to skvěle, scénář postupuje logicky a moc jsem si užil ten nápad prohození partnerů doma jak v rošádě a co to komu přineslo, ačkoliv tedy s poselstvími inscenace moc nesouhlasím - v podstatě se ironizuje manželská věrnost, žít na hromádce je prezentováno jako pravděpodobně lepší volba, opět se dozvíme ten Plzákův blud, že nevěra utužuje manželství (že to říká zrovna on, kolik těch svých manželství asi udržel?), ostatně Plzák si tu zahraje svou komickou vsuvku také. V inscenaci sice nakonec k žádné nevěře nedojde, ačkoliv dvakrát je na spadnutí, ale je znát, že scénář a dramaturgii vedly ženy, protože chlapi se vlastně zachovají jako bačkory. Celou dobu jsem si vlastně říkal, že ti chlapi jsou buď pod pantoflem, že jednají, jak jednají, nebo to nejsou chlapi, protože jinak by jim scénář předepsal, to by chlapi fakt v reálném životě udělali - nechali by ženské jejich metafyzicko-romantizujícím problémům romantických filmů, a sami by se všichni čtyři sešli v hospodě na pivu, kde by své partnerky zdrbli, srdce si vylili a šli spokojeně domů. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Dudkův pokus navázat na skvělou inscenaci Kaviár jen pro přátele selhává především svou kompromisností: zatímco podstatně starší televizní snímek nesmlouvavě tepal maloměšťácké konvence a humorné prvky v něm spíše jen vyostřovaly kritický soud - trpkly jako prošlé placebo a důsledněji zesilovaly konfrontaci se zavrženíhodnou licoměrností, kritičnost pozdější, normalizační satiry tlumí to, jak z ní nestvůrně přecpané trčí sláma nevtipné komiky. Hrůza izolovaných domovů, které nahradily svět, vztahů, které se vyčerpaly setrvačným obelháváním se, většinou scén jen prosvítá. Jednoznačně se odhaluje opět jen tehdy, když se na scéně objeví Menšíkův Honza a jeho věčná „dívka“. Uspěchaně sepsaný scénář nebo opatrnost jim však neumožňuje poskytnout skutečnou životní alternativu: jejich linie se uzavírá pesimisticky, nikoliv otevřeně a odvážně, jak by si to každá svobodně cítící a milující bytost přála. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Žárlení je nesmysl !!" To jistě je, ovšem tahle inscenace rozhodně taky.. Důmyslná ?? Jistě, zhruba stejně jako většina Dudkových bakalářek.. Asi jako kapesník.. Proč kapesník ?? Protože mi bylo málem do pláče, ale ne když Nárožný krájel cibuli.. To jen z téhle podezřele plzákovské šmíry až po okraj plné skvostných herců, tedy především skvostně nevyužitých herců, pro situační komedii jako stvořených, na čele s tradičně geniálním Vláďou Menšíkem.. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Myslím, že zdejší hodnocení je k téhle Dudkově insenaci trochu nespravedlivé. Námět vůbec není špatný (s oblibou tradovaná pochybná teorie, že nevěra je kořením, oživením každého manželského vztahu), obsazení skvostné, výborně a s gustem zahrané, dobrá hudba, vtipné dialogy, komediálních situací, byť spíše nahořklých, dostatek, žádné přehrávání, žádný nevkus. Čekala jsem, jak z té motaniny jednoho večera a čtyř párů vybruslí režie ven: Zatímco manželství ústřední dvojice (Janžurová - Somr) tou zkouškou šťastně prošlo, zbývající dvě manželské dvojice také, je tu ještě jedna alternativa: Manželství je "dost nejistá jistota" a raději do něj nevstupovat (Molavcová - Menšík). - - - Čas oponou trhnul — a změněn svět, řekněme si s klasikem. Dnes by ten poměr byl při nejmenším obráceně: 1 manželství a tři nesezdané páry (z toho nějaký ten stejnopohlavní!?). A jaké to bude za dalších 20 či 30 let? Nejmladší generace je masivně zpracovávaná, aby se co nejdříve zbavila studu, necítila se svazovaná staromódními okovy morálky a "žila naplno". K tomu jen moje malá zkušenost posledních dní: K mému velkému překvapení se dnes žáci ZŠ učí skloňování podstatných jmen cizího původu na slově "orgasmus" - dříve to byl cyklus nebo cirkus. (Učebnice prestižního nakladatelství Fraus!) Co k tomu dodat? ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hezká konverzační komedie o třech manželských párech, jednom mileneckém a o radostech a slastech, které společný život přináší. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Televizní komedie o tom, když se mezi čtyřmi páry objeví žárlivost. Vše začíná karafiátem....Výborné obsazení, výborná zábava. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Snově obsazená inscenace, kde se stále telefonuje, v klasickém papundeklu a na dobu vzniku klasicky nevtipná, až na milou pointu. Když tak vidím, jací muži byli pro ženy atraktivní, hned jsem klidnější. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Jak lehce lze dojít k tomu, aby manžel začal žárlit na manželku a podezřívat ji, že má jiného aneb rozvod rychle a snadno :-D ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohodová televizní inscenace s několika manželskými páry, kteří díky jednomu páru začnou řešit i své vlastní manželství. Výtečné obsazení sice není zárukou báječné kvality, ale přeci jen trocha zábavy z toho čouhá. Televizní průměr. ()

Reklama

Reklama