Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle stejnojmenného románu Olgy Scheinpflugové vypráví příběh z karlínské periferie o nenaplněných touhách a o hledání štěstí dvou prostých lidí. Když postarší slečna Karla Zimová (Jiřina Bohdalová), majitelka mandlu a krámku, nečekaně zdědí obstojnou finanční částku, zatouží změnit svůj skromný a osamělý život. Prostřednictvím seznamovací kanceláře se setká s korektním starým mládencem Václavem (Stanislav Zindulka) a posléze se za něho provdá. Oba najdou v sobě zalíbení a doufají, že spolu prožijí pohodové, zabezpečené stáří. Je však doba hospodářské krize a Václav přišel o zaměstnání. Existenční neúspěch a finanční závislost na manželce v něm probudí pocity méněcennosti a jeho vztah s Karlou pomalu směřuje k tragédii... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Hodná holka to byla, jenže na to člověk přijde, až když je pozdě..." Karla Zimová je  dobrosrdečná žena, trochu asi naivní ale určitě laskavá (viz její slova: "každý chce být na někoho hodnej"), přesto už samotný název tohoto filmu podle předlohy Olgy Scheinpflugové naznačuje, že konec jejího příběhu nebude vůbec šťastný. Jiřina Bohdalová tyhle role postarších dam (jako byla Klára z Domu na nebesích nebo miliardářka Klára Zachanassianová) uměla vždy na výbornou. Zdejší komentáře o jejím hereckém koncertu nejsou vůbec nadnesené. Moc pěkně ji v tomto filmu sekunduje Stanislav Zindulka. Kromě toho nemohu nezmínit pěkné exteriéry pavlačového domu a velmi kvalitní hudbu Jiřího F. Svobody (včetně harmonikářské "pouťové" písně), což dohromady vytváří výbornou prvorepublikovou atmosféru. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Výborná a neprávem pozapomenutá balada podle kvalitní knižní předlohy je především hereckým koncertem Jiřiny Bohdalové (u které to vůbec nepřekvapuje), ale Stanislav Zindulka ji sekunduje velice zdatně a možná, že je škoda, že pro ty "hlavní" role neměl ve své kariéře zdaleka tolik příležitostí. Třeba bychom se opravdu divili ! Zajímavý příběh skoro v nerudovském duchu, malostranské exteriéry nahrazeny karlínskými a kromě ústřední dvojice ještě mnoho dalších nezapomenutelných hereckých výkonů (Galatíková, Vlach, Poloczek a další) notnou měrou přispěly k tomu, že tento "malý TV film" je docela dost Velký. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku výborné, ale po půl hodině se tempo zpomalilo a já se začal nudit. 1) Ovšem 70letá Jiřina Bohdalová (drogistka Zímová) a 69letý Stanislav Zindulka (majordomus) drží úroveň až do konce. 2) Všechny herecké výkony byly skvělé. Zvláště bych vyzvedl typově přesnou 42letou Evu Holubovou (šéfová seznamovací agentury) a 62letého Bronislava Poloczeka (hospodský). ()

topi 

všechny recenze uživatele

Stanislav Zindulka v jedné ze svých velkých rolí, kde ukazuje parádní herectví a z jeho výkonu zejména na konci zamrazí. Jiřina Bohdalová jako slečna Karla podává tradičně bezchybný dojem. Smutný příběh dvou osamělých lidí, kteří k sobě najdou cestu skrz seznamovací kancelář se odehrává za První republiky. Zdeněk Zelenka ve své vrcholné režisérské tvorbě, kdy jeho televizní filmy měly atmosféru a byly řemeslně kvalitně odvedené. Ku prospěchu přispívá i hudba Jiřího Svobody, která občas zavání až hororovými motivy. Předlohu Karlínské balady napsala Olga Scheinpflugová. Krásná práce. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Film je zajisté celkem obstojně natočený. Atmosféra staré Prahy zde také celkem funguje. Vyzdvihnu i velmi dobré herecké obsazení, zejména vedlejších rolí. Byť je toto pouze televizní film, tak stejně musím říct, že své nesporné kvality má a za sebe jsem rád, že na obrazovkách naší tuzemské televize se ještě vůbec objeví taková poctivá věc. Ale abych byl spravedlivý, tak musím říct, že se o bezchybnou filmovou záležitost nejedná. Byť film disponuje celkem kvalitním scénářem vycházejícího z románové předlohy, tak přesto se v něm objevila hluchá místa. Místy jsem se bohužel dosti nudil. Scénář by chtěl lépe vypointovat na více místech a né pouze v závěru filmu. Ovšem ústřední dvojice byla vynikající. Jiřina Bohdalová řekl bych, podala svůj standartní výkon. Ale jak už zde někdo poznamenal. Tedy z koho jsem téměř brečel smíchy byl génius Standa Zindulka. Právě on svým tragikomickým hereckým projevem vyzdvihl celý film, nebojím se říct o třídu výše a stal se mým oblíbeným hercem. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Je celkem vtipné, že když se Václav (Stanislav Zindulka) s Karlou Zimovou (Jiřina Bohdalová) sejde v noblesní restauraci, rozplývá se nad čtením restauračních specialit a objedná si dvě jídla, ovšem později, když se na přání Karličky přesunou do její oblíbené hospůdky, u guláše Václav prozradí, že stejně moc neobědvá. (Nick321)

Reklama

Reklama