Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film podle stejnojmenného románu Olgy Scheinpflugové vypráví příběh z karlínské periferie o nenaplněných touhách a o hledání štěstí dvou prostých lidí. Když postarší slečna Karla Zimová (Jiřina Bohdalová), majitelka mandlu a krámku, nečekaně zdědí obstojnou finanční částku, zatouží změnit svůj skromný a osamělý život. Prostřednictvím seznamovací kanceláře se setká s korektním starým mládencem Václavem (Stanislav Zindulka) a posléze se za něho provdá. Oba najdou v sobě zalíbení a doufají, že spolu prožijí pohodové, zabezpečené stáří. Je však doba hospodářské krize a Václav přišel o zaměstnání. Existenční neúspěch a finanční závislost na manželce v něm probudí pocity méněcennosti a jeho vztah s Karlou pomalu směřuje k tragédii... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco na způsob "bakalářského" výtvoru - nevšiml jsem si totiž, kdo Baladu režíroval. Tohle mistrovské dílo je hereckým koncertem všech tří protagonistů: Vlacha, Zindulky i Bohdalové. Je to taky dokonalá psychologická sonda do prostředí alkoholiků IV. cenových skupin. Dialogy, které vede Vlach se svými kumpány se Zindulkou, jsou naprosto přesně odkoukané ze skutečnosti. Kdopak z vás je, pánové, někdy nevedl? Jako celek výtečné. ()

Markussis 

všechny recenze uživatele

Film je zajisté celkem obstojně natočený. Atmosféra staré Prahy zde také celkem funguje. Vyzdvihnu i velmi dobré herecké obsazení, zejména vedlejších rolí. Byť je toto pouze televizní film, tak stejně musím říct, že své nesporné kvality má a za sebe jsem rád, že na obrazovkách naší tuzemské televize se ještě vůbec objeví taková poctivá věc. Ale abych byl spravedlivý, tak musím říct, že se o bezchybnou filmovou záležitost nejedná. Byť film disponuje celkem kvalitním scénářem vycházejícího z románové předlohy, tak přesto se v něm objevila hluchá místa. Místy jsem se bohužel dosti nudil. Scénář by chtěl lépe vypointovat na více místech a né pouze v závěru filmu. Ovšem ústřední dvojice byla vynikající. Jiřina Bohdalová řekl bych, podala svůj standartní výkon. Ale jak už zde někdo poznamenal. Tedy z koho jsem téměř brečel smíchy byl génius Standa Zindulka. Právě on svým tragikomickým hereckým projevem vyzdvihl celý film, nebojím se říct o třídu výše a stal se mým oblíbeným hercem. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Poslyšte Karličko, ona taky musela bejt dost bohatá, ne? Když ten její byl doktor.“ - „Bohatá? Ale co vás nemá, bohatá…ta smrděla korunou!“ Přesněji řečeno 25 tisíci řádně smrdutými korunami…Film začíná jako úsměvné vyprávění o tom, jak žena, která se dosud starala jen o svou práci, získá překvapivě závratné dědictví, což jí nejen finančně zajistí, ale začne přemýšlet i nad ukončením svého osamělého způsobu života. Což jí divák přeje, zvlášť, když její nová partie sice není žádné lamželezo, ale solidní, hodný člověk. Jenže právě tohle manželství ukončující mnohaletý, klidný a samotářský stereotyp obou 2 postav započne přinášet neklid. K tomu drby, hospodské žvásty a divák rázem začne vnímat postupnou změnu atmosféry. Zároveň pochopí, proč má snímek v názvu onu baladu…Po většinu času nadprůměrný film, u kterého mě ale podoba konce překvapila, a nemůžu říct, že úplně kladně. Dám slabší 4*. „Já mám hlavně strach, aby se nedostal na ňákou tu šikmou plochu! Dyť von je taková důvěřivá nátura, von je horší než malý děcko...“ ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Hodná holka to byla, jenže na to člověk přijde, až když je pozdě..." Karla Zimová je  dobrosrdečná žena, trochu asi naivní ale určitě laskavá (viz její slova: "každý chce být na někoho hodnej"), přesto už samotný název tohoto filmu podle předlohy Olgy Scheinpflugové naznačuje, že konec jejího příběhu nebude vůbec šťastný. Jiřina Bohdalová tyhle role postarších dam (jako byla Klára z Domu na nebesích nebo miliardářka Klára Zachanassianová) uměla vždy na výbornou. Zdejší komentáře o jejím hereckém koncertu nejsou vůbec nadnesené. Moc pěkně ji v tomto filmu sekunduje Stanislav Zindulka. Kromě toho nemohu nezmínit pěkné exteriéry pavlačového domu a velmi kvalitní hudbu Jiřího F. Svobody (včetně harmonikářské "pouťové" písně), což dohromady vytváří výbornou prvorepublikovou atmosféru. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Příběh mohl být propracovanější, v podstatě stojí jenom na ňoumovství jednoho týpka, kterej si nechá nakukat kde co. Herecké výkony jsou ovšem tradičně výborné, kromě hlavních hvězd jsem si zvlášť vychutnal Věru Galatíkovou i hospodskýho Poloczka a jeho "piviště". Každopádně to je daleko víc drama než komedie, která se dá vystopovat pouze v (stále stejné, ale pořád účinné) obličejové mikromimice Jiřiny Bohdalové. 70-75% ()

Galerie (6)

Zajímavosti (1)

  • Je celkem vtipné, že když se Václav (Stanislav Zindulka) s Karlou Zimovou (Jiřina Bohdalová) sejde v noblesní restauraci, rozplývá se nad čtením restauračních specialit a objedná si dvě jídla, ovšem později, když se na přání Karličky přesunou do její oblíbené hospůdky, u guláše Václav prozradí, že stejně moc neobědvá. (Nick321)

Reklama

Reklama