Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1976 vznikl jeden z dílů volného cyklu hudebních komediií Gustava Oplustila o Alfonsu Karáskovi. Jmenuje se To byla svatba, strýčku a hlavní roli Alfonse Karáska si opět s chutí zahrál Miloš Kopecký... A je tu zpět – Miloš Kopecký jako stárnoucí záletník Alfons Karásek v hudební komedii G. Oplustila a Z. Podskalského. Tentokrát je Alfons pozván švagrem na svatbu neteře. Strýc se dostaví ve svém luxusním autě. Svatebčané však nedbají jeho úzkostlivé starosti o auto a posílají ho tu pro pivo, tu pro cement. Strýc sice namítá, ale energická družička (I. Janžurová) autoritativně jedná. Auto trpí, strýc také. Když se konečně svatebčané odhodlají odjet na radnici, je auto téměř nepojízdné. Tím ovšem zmatky nekončí... (Česká televize)

(více)

Recenze (45)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tu sa objavili snáď všetky šlágre tej doby, ktoré som kedy počul. Z každého jeden refrén, jedna veta a ide sa ďalej na ďalší hit. Bol to tvorivý zámer, tak nie dôvod to spochybňovať. Príbeh pomerne primitívny, ale v podaní tohto výberu hercov to celkom pekne ubehlo. –––– Když se nevěsta nedostaví, tak se svatba nekoná? – Ale koná. Jen to už není vono. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé na téhle sérii, která se léty stávala čím dál více rutinní z hlediska zpracování, je to, že v každém díle nesledujeme upocené milostné Karáskovo snažení. Na tu dobu a formu dost podvratné. I když přibývá herců, co fakt zpívat neumí. Nebo nechtějí. Nebo co. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Tak tady už ten humor působí dost křečovitě a většinou se pouze vaří z vody. Miloš Kopecký je sice stále skvělý, ale ta jeho eskapáda s Janžurkou a motorkou mi nijak vtipná nepřišla. 40%. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Příjemně praštěné a perfektně obsazené (tentokrát mě potěšili obzvláště Ladislav Smoljak s Václavem Voskou), ale bohužel také trochu dlouhé. Skvělá byla Karáskova odpověď na otázku, jestli se svatba v nepřítomnosti nevěsty nekoná: "Ale koná, ale už to není vono." ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Za vším hledej ženu. Věčný sukničkář a sňatkový podvodník Alfons Karásek v nepřekonatelném podání mistra (nadhledu) Miloše Kopeckého se televizním divákům se svými milostnými eskapádami představil celkem čtyřikrát. Na diváky nekladl žádné velké nároky a šlo mu jen o čistou zábavu, která svým způsobem byla optimisticky laděná, originální a Kopecký a spol. jí vtiskli osobitý punc kvalitní zábavy, tolik typické pro tvorbu Zdeňka Podskalského, jenž měl řemeslnost v malíčku. Jak bylo jeho neměnným zvykem, opět se dostavil s celou plejádou vynikajících českých herců, kteří v té době něco znamenali. Spolupráce se scenáristou Gustavem Oplustilem byla úspěšná a tvůrčí tým kolem Karáska zůstal po dvacet let stabilní, což vedlo k tomu, že kvalita se neztrácela, ba právě naopak, s každým dalším dílem se zvyšovala. Tenhle díl je lepší než jeho předchůdce. Je bláznivější, překotnější a zná moc dobře recept, jak pobavit diváka, když do nepříliš podstatného děje vrhne desítky písničkových šlágrů té doby. Děj sice není moc rozmanitý, až moc se všechno točí na jednom místě, popřípadě kolem auta svatebčanů, ale originálních a groteskních gagů je poměrně dost. Herecká sestava hraje s chutí. Je tady však nejeden zásadní problém, který tkví v dávno překonaných hodnotách té doby. Jedním z nich je svatba a tehdejší vnímání svatebního obřadu jako pevného základu pro budování rodinných hodnot. Pro dnešní generaci je svatba těžký přežitek, objevuje se dokonce názor, že se žení a vdávají jen lidé s nižším IQ a uzavírání sňatku už nemá zdaleka tu hodnotu, co dřív. Problém představuje i záletník neurčitého věku. Za sociku, zvláště v době normalizace, panoval trend, že záletníkem musí být jen muž středních let. Dvacetiletého záletného mrdáče jste v tehdejší tvorbě zahlédli jen sporadicky, ne-li vůbec. I celá Podskalského tvorba byla v podstatě založena na tom, že se u ní cíleně pobaví divák nad 35 let a výš. Přitom v té době pětatřicátník vypadal téměř na padesát, i když se zpívalo v jednom dechovkovém hitu něco o tom, že pětatřicátníci jsou hoši jako květ, nebo tak něco. A poslední problém představuje výběr písničkových hitů, které věrně korespondují s tehdejší dobou a pro současného teenagera představují šok, pousmání, nebo pohrdání. První tři díly z hudebně-komediálního cyklu plně ocení hlavně naše maminky a babičky. Až s příchodem čtyřky a Jiřího Langmajera coby Karáskova synovce, se přeřadilo na modernější notu. Ale i tenhle díl se dá v pohodě zvládnout. Jde o to, jak moc fandíte tehdejšímu pojetí zábavy, a zda patříte ke generaci Husákových mrdů, pardon, dětí. 60% ()

Iggy 

všechny recenze uživatele

Miloš Kopecký jako Alfons Karásek opět v akci. Tentokrát plní svou příbuzenskou povinnost. Jako strýček veze ve svém fungl novém voze na svatbu svou neteř (Veškrnová). Vůz se ale stane příčinou mnoha komplikací a samozřejmě komických situací. Celá svatba se málem nekoná, ale všechno dobře dopadne. Tedy až na strýčka Alfonse jako obvykle. Ten prožije další nepovedené milostné dobrodružství, tentokrát s družičkou (Iva Janžurová), jeho vůz dostane pěkně zabrat a nakonec si užene hexenšús. Opět bláznivá hudební revue plná hvězd, populárních písní a komediálních gagů. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Třetí díl si udržel kvalitu předchozích dvou dílů, až na malou nepovedenou scénu s motorkou u vody, kde pana Kopeckého nahradil ne zrovna zdařile jeho dvojník(kaskadér). ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Sérii s Alfonsem K. (není totožný s žádnou postavou od Kafky:) prostě žeru! Vždycky se u toho chechtám,jak blázen. Též pománá,když samoz. znáte ty songy. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

To byla svatba jako řemen. Kopecký s Janžurkou neměli chybu. Je to šílená kravina. To samozřejmě nelze popřít. Několikrát jsem se přistihla, že si prozpěvuju společně s herci. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s klasickou trojicí Karáskovin je tento počin trochu slabší. 1) Zdeněk Podskalský starší je zárukou dostatku přihlouplých vtipů, dobrých populárních melodií a samozřejmě prvotřídního hereckého obsazení. 2) Potěšil mě miloučký 45letý Ladislav Smoljak (novomanžel). ()

Rosalinda 

všechny recenze uživatele

Kdyby tato hudební komedie nebyla hudební, možná bych se i pobavila a dala o hvězdičku víc. Ale v okamžiku, kdy se začalo pět, celá jsem se naježila a než jsem se stačila trochu odježit, začali nanovo. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Třetí díl volné série o Alfonsi Karáskovi. Je neuvěřitelné, jak při totální guláši písniček a scének to vše dává celkem smysl a kolik vtipných malinkých parodií se dá v tomto malém hudebním dílku najít. Klobouk dolů především před Kopeckým, je to jeho malý koncert. Hudba: Dr. Karel Sodomka. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

"A nevěsta nepojede?" Je to poněkud zběsilejší než dřívější Karáskovy příhody, ale po počátečních rozpacích se v mé hlavě zřejmě zapojilo centrum pro úchylný humor a dobře jsem se bavil. ()

Reklama

Reklama