Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hořká komedie autora Petra Zelenky a režiséra Zdeňka Zelenky z roku 1991 je víc drama než komedie. Titulní hrdinka paní Hrabětová (Jiřina Bohdalová) je přesně ten typ člověka, jemuž se říká "žena z lidu". Trochu domovnice, trochu dobračka. Trpí komplexy, že nikdy nemohla o ničem a o nikom rozhodovat. Až jednou dostane příležitost - a vyroste. Sama ve vlastních očích. Z malé ušlápnuté ženičky s myšíma, ulekanýma očkama se stane vášnivá "lavina". Na pohled zmatečná a neregulovatelná, v hereckém podání ovšem velmi přesně ztvárněná, protože i chaotické výbuchy hořké komediálnosti umí jedna z nejoblíbenějších českých hereček zahrát opravdu výtečně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

"My nechceme, abyste někoho udávala, nás zajímá jenom váš názor". "Jo tak názor?.......Tak ten já mám". A tak to dopadá, když jedné MALÉ uklizečce vybouchne role svědkyně u rozvodového soudu. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Televizní film, natočený počátkem devadesátých let, avšak evokující tragiku i komiku zahnívajích let osmdesátých v Československu. Neskutečně věrné, zvlášť Josef Somr je přesný. NO VZPOMEŇ SI TŘEBA NA TAKOVOU STRÁŽ! ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Jdi už do prdele s tou posranou Stráží!" Ze spojení dvou nejvýraznějších Zelenků české komedie vzešla velice podařená mikrokomedie o životem nenaplněné uklízečce a jejím pocitu důležitosti ve věci domnělého rozvodu manželů, u nichž uklízí. Výborná ale není jen Jiřina Bohdalová. Bez bezchybného Viktora Preisse, Josefa Somra a Veroniky Freimannové by to nebylo ono. Jenže takhle to JE ono, takže pět hvězdiček. 90 % ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Lehce nadprůměrná televizní inscenace, která na tu necelou hodinku zabaví. Nic víc, nic míň. Jinak zahraný je to celkem slušně od všech 4 halvních herců, ale žádný herecký koncerty, o kterejch se tady pár lidí zmiňuje, jsem tam taky neobjevil. 65% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Proč ti vůbec dala ty hadry?“ - „No to je právě to, co ti říct nemůžu, víš?“ - „Jo, tak mi to neříkej.“ - „Já bych ti to řekla, ale vono je to důvěrný. Ty bys to zbytečně vyžvanil.“ - „Tak si to nech.“ - „Lukešovi jdou od sebe!“ A ukázková, k tomu ještě snadno ovlivnitelná drbna Hrabětová neustále měnící svůj názor (a ten teda ona má!) s tím musí něco udělat…Svědkyně těžící ze spolupráce Zdeňka a Petra Zelenkových baví především velmi povedenými, vtipnými dialogy a autentickou interakcí starého manželského páru v podání dua Bohdalky-Somr (dle jejich příkladu musím doma nainstalovat tu jejich odposlouchávací digestoř a samozřejmě si udělat pěkný výlet do Stráže, kde si jistě užiju spoustu zábavy), ale líbil se mi třeba i nadhled Preissova překladatele. Za mě slušné 4*. „Snad to nechceš votevřít?!“ - „Já ne. Ty to votevřeš! No chodil jsi do Junáka? Chodil, tak pojď. Neříkej, že vás tam tyhle praktický věci neučili.“ - „Dyť to je porušení listovního tajemství!“ - „Já bych taky nikdy cizí dopisy nečetla. Nikdy! Jenom když je to nutný. A todle nutný je!“ ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dva roky po revoluci bylo třeba se vrátit k tomu, co bylo, oklepat se, no a prostřednictvím téhle malé televizní rýpavé komedie se to podařilo. Výborné páry Jiřina Bohdalová - Josef Somr a Viktor Preiss - Veronika Freimanová, odsýpající scénář, v závěru lehce zhuštěná atmosféra a na úplný konec očekávaná, ale zase bez výhrad podaná pointa. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Jiřina Bohdalová (alias žena mnoha tváří) mi vždycky připomínala mojí babičku. Ale teprve tímto filmečkem to potvrdila na 100% a skoro věřím, že je taková i ve skutečnosti. Duševní dvojče.... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Duo Somr-Bohdalová nemá chybu, ale stejně dobrý je i Preiss s Freimanovou. Několik scén je opravdu vtipných a námět sám o sobě přislibuje dobrou podívanou, což se také naplňuje. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Jako vždy skvělý Somr, jako vždy stále stejná Bohdalová, tudíž už ukrutně nudná Bohdalová v roztomilé hříčce na jedno zhlédnutí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Plne chápem, i keď nezdieľam, nadšenie užívateľov z tejto televíznej mikrokomédie. Na výnimočné hodnotenie mi nepostačujú výkriky "jéé, to je jako v našem baráku" alebo "hele, ta je přesně jako tá naše Horáková", ktoré si viem dosť živo predstaviť. Neobdivujem ani Bohdalovej herectvo, skôr ma zaujala dvojica Zelenkov, ktorá presne vedela, aké ingrediencie treba namiešať, aby dosiahli divácky úspech. A to sa im podarilo aj bezo mňa. ()

WANDRWALL

všechny recenze uživatele

Těžko by se soudce zabýval názory na rozvod osob třetích, osob, co k tomu nemají co říct. V TV filmu to ale možné je, takže z nepodstatného se náhle stává důležité, ale pro mě je to skrz odklon od reality zcela nezajímavá podívaná. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Malá sonda do života obyvatel za socialismu. Jiřina Bohdalová v roli zvědavé sousedky, prosté ženské, která nikdy o nikom a o ničem nerozhodovala, přestože po tom doslova prahne, je jednou z těch postav, v nichž oblíbená herečka výborně balancuje na hraně tragikomiky. Neméně skvělým partnerem v roli flegmatického manžela jí je Josef Somr. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vtipná mikrokomedie, která zažene chmury. Výborné hlášky mezi Bohdalovou a Somrem. Jejich postavy manželů Hrabětových jsou skvěle napsány i zahrány. A naslouchání Bohdalové (za proslenými dveřmi), to je odzbrojující... ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

"Jak, že jsme za 30 let nikde nebyli? Vzpomeň si třeba na takovou Stráž." :-)) Kultovní hláška, která se spolu s obvyklou odpovědi "Jdi do prdele i s tou posranou Stráží!" u nás doma celkem zabydlela. Bohdalka v roli uklízečky, která má šanci poprvé v životě být důležitá, naprosto exceluje. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Napsal bych to samé, co uživatel Schlierkamp. Měl jsem z toho podobné pocity. To manželství v podání Preisse a Freimanové mi přišlo divné, paní Bohdalová svou domovní důvěrnici podle mne chvílemi přehrává, konec se skutečným domovním důvěrníkem to celé pohřbil na jakýsi typ nerealistické agitky. Kde vlastně ti lepší jsou ti překladatelé a klavíristé a lidé ze zahraničí a tak - prostě elita národa proti té intelektuálně slabší spodině, jako to pražští tvůrci rádi vidí. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nepřekonatelná "Bohdalka" !!!!!!! Zahrála, jako by už coby zrozena byla předurčena nevzdělané a závistivé uklizečce v totalitním politickém systému a ne budoucí vynikající herečce. Bravo Jiřinko. Zahrát takto roli zakomplexované "uvědomnělé ženy z lidu" dovedete jen a jen Vy. Jo, jo, ta doba "uličních výborů" byla hrozná. Fuj, jen pomyslet. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Příjemná a vtipná komedie ze života. Dnes už takové životní situace vidíme zřídka, protože partaje se skoro neznají a jeden o druhého se moc nezajímají. Vynikající Jiřina Bohdalová ukázala, že tyto typy žen jí sedí a umí je zahrát velice lidsky, přirozeně a přitom vtipně. ()

Reklama

Reklama