Reklama

Reklama

Tento vtipný apokryf čerpá z období Napoleonova vyhnanství na ostrově Sv. Heleny. Hrdý Korsičan tu má už zcela necísařské starosti a jeho společníky jsou kromě krys a anglických hlídačů jen dva bývalí generálové. Do neutěšené situace vpadne jako blesk z čistého nebe Josefina Pontiová. Vdova po jednom z napoleonských vojáků nechce nic víc a nic míň než dvacet tisíc. Na tuto částku vyčíslila ušlý zisk muže za léta vojenské služby, opuštěné lože, výživné na děti, slzy, strach a stýskání pro ztrátu manžela. Jenže císař je chudý jako kostelní myš a Josefina správná ženská od rány… Ctitelé a návštěvníci dobrého divadla si určitě vzpomenou na tuto znamenitou komedii z pera renomovaného dramatika J. Hubače, kterak slavila ve druhé polovině 80. let minulého století v režii E. Schorma mimořádný úspěch. Diváky okouzlila především J. Bohdalová svým znamenitým a vitálním hereckým projevem. Tu uvidíte i v dnešní televizní inscenaci, jež pro televizi upravil a natočil režisér Z. Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezdieľam nadšenie okolia i keď uznávam, že ide o nadpriemerný televízny počin, ktorý za svoj úspech vďačí viac hercom, než autorovi divadelnej predlohy. Nepoznám celé dielo Jiřího Hubača, ale z dosiaľ videného mi vychádza, že vo vážnejších témach je viac doma, ako v komédiách. Celú inscenáciu ťahali Postránecký s Bohdalovou a tých zvyšných päť hercov im robilo viac-menej krovie. Z času na čas ma zaujal nejaký dialóg, ale zvyšok na mňa pôsobil skôr unavujúco. A nemám rád, keď sa šaškovanie vydáva za komédiu. Generálka sa možno hodí na oslavy Bohdalovej narodenín, ale pri repríze sa jej vyhnem bez ohľadu na inokanálové alternatívy. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nadmíru osvěžující konverzační hříčka, která má vlastní názor, stojí si za ním - a umí ho předat dál, aniž by jakkoli tlačila na pilu. Tudíž může být uvolněná, vtipná a snad i trochu lehkovážná, aniž by si zadala. Má pochopení pro padlého císaře a vojevůdce, třebaže jeho priority nebere příliš vážně. Dívá se na něj s laskavou shovívavostí - podobně jako matka na zlobivé, umanuté dítě. Věrna mateřským instinktům záhy dospěje k rozhodnutí rozšířit jeho poněkud omezené obzory a seznámit ho s docela jiným náhledem na císařské vládnutí, válečnické výboje - a na život obecně. Zdali její bohulibé snažení dojde uznání, to už můžete posoudit sami. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Napoleonské téma má i v českém umění sice ne největší, avšak přesto zřetelnou niku. Ryze český plebejský pohled "zdola" zastupuje někdejší revolucionářka (vzdáleně lze spatřovat inspiraci v Jaquově MADAME SANS GENE ve strhujícím výkonu Lorenové) ztělesněná s mimořádným zdarem Bohdalovou. I Postráneckého Napoleon zaujme svou sociální vnímavostí a sice trudně přijímanou, avšak prokazatelnou zpětnou sebereflexí. Portrét jednoho naduřelého mužství tak dostává spoustu zlidšťujících a zušlechťujících prvků. Zdá se, že se nejedná o pouhou literární licenci; lze mít za to, že jde o postižení odvrácené lidové tváře někdejšího Korsičana z malých ostrovních poměrů. Tváře nikoliv nesympatické a nikoliv neblízké. Tváře inscenace, která tento rys přenáší do celého syžetu a tím toto televizní dílo řadí na špičku tvorby české dramatické tvorby devadesátých let. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Skvělá konverzačka s neuvěřitelně Napoleónským Postraneckým. Výborně mu sekundují i ostatní herci v čele s Bohdalkou, která to snad ani nehraje, vypadá to, že to je prostě rovnou ona... :-) Téma je na první pohled nezajímavé, ale ve své podstatě všeobsahující a krásně popisuje rozdíly mezi angličany a francouzi, nebo mezi mocnými a obyčejnými lidmi. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohdalovou nesrat! Trochu škoda, že ide o televíznu inscenáciu a nie aspoň o televízny film, ale viem si predstaviť aj slušne výpravne nakrútený kino-film s presne týmito istými dialógmi aj hercami. A práve herci a skvele napísané dialógy sú tým aspektom, prečo je naokoniec aj jedno, že sa natáčalo v štúdiu českej televízie. Samozrejme treba ignorovať to, že iniciátor vojen a tak človek zodpovedný za smrť veľkého množstva životov si empatický prejav nezaslúži. Ale to mi ako divákovi tohto vydareného počinu bolo úplne jedno. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (2)

  • Napoleon (Václav Postránecký), který na ostrově Svatá Helena strávil posledních šest let života, se ze začátku měl materiálně dobře, měl i svobodu vyjížděk na koni, ale po příchodu nového guvernéra ostrova šla jeho životní úroveň prudce dolů a to přesto, že v bance měl stále de iure na sto milionů franků. Závěr svého života žil v chudobě a nuzných podmínkách. (sator)
  • Televiznímu filmu předcházela divadelní hra napsaná pro divadlo na Vinohradech z roku 1986. (sator)

Reklama

Reklama