Reklama

Reklama

Tento vtipný apokryf čerpá z období Napoleonova vyhnanství na ostrově Sv. Heleny. Hrdý Korsičan tu má už zcela necísařské starosti a jeho společníky jsou kromě krys a anglických hlídačů jen dva bývalí generálové. Do neutěšené situace vpadne jako blesk z čistého nebe Josefina Pontiová. Vdova po jednom z napoleonských vojáků nechce nic víc a nic míň než dvacet tisíc. Na tuto částku vyčíslila ušlý zisk muže za léta vojenské služby, opuštěné lože, výživné na děti, slzy, strach a stýskání pro ztrátu manžela. Jenže císař je chudý jako kostelní myš a Josefina správná ženská od rány… Ctitelé a návštěvníci dobrého divadla si určitě vzpomenou na tuto znamenitou komedii z pera renomovaného dramatika J. Hubače, kterak slavila ve druhé polovině 80. let minulého století v režii E. Schorma mimořádný úspěch. Diváky okouzlila především J. Bohdalová svým znamenitým a vitálním hereckým projevem. Tu uvidíte i v dnešní televizní inscenaci, jež pro televizi upravil a natočil režisér Z. Zelenka. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...NAČO SA TÝRAŤ HLADOM? STE VOJAK, ZASTREĽTE SA!" __ Keď som túto inscenáciu videl pred dvadsiatimi rokmi v TV veľmi sa mi páčila. Teda aspoň si myslím, že som ju videl... (?) Ale inak by sa nemohla dostať do môjho povedomia a ja by som ju odinakiaľ nemohol poznať. Takže podľa všetkého som ju videl, hoci dej som si pamätal iba minimálne - veď už odvtedy prešiel nejaký ten piatok. V informačnej popiske je napísané Komedie/ Drama a to je aj postupnosť oboch žánrov v rámci deja. Možno z hľadiska očakávania vtipných dialógov bola pre mňa prvá polovica inscenácie zaujímavejšia ako tá druhá. Strednú cestu v rámci hodnotenia však napokon volím tiež preto, že okrem v skutočnosti absolútne nereálneho kariérneho rastu generálky Pontiovej som sa akosi nevedel vžiť do vzájomného postavenia oboch hlavných postáv a v istom smere mi postupne prekážalo víťazné ťaženie ,,sedliackeho rozumu" Bohdalovej nad spoločensky i intelektovo vyššie postavenými ostatnými osobami. Takúto prezentáciu rádoby humoru priveľmi nevyhľadávam. Obsadiť Postráneckého do úlohy Napoleona však bola vynikajúca voľba. Slabšie technické prevedenie je viditeľné približne v 15. minúte počas hádky Bohdalky s Napoleonom, kedy je možné na podlahe dvoru väzenia zbadať tieň mikrofónu. (285. hodnotenie, 14. komentár k filmu) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Komedie s vážnějšími a dojemnými momenty...to mám rád: mám rád i historické fikce, z nichž se na jednom placu a po dobu hodiny a půl dozvíme o životě skutečných postav hodně. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Zažil jsem větší dobu, nezajímají mě názory trpaslíků." "Tím myslíte vládu anglické koruny?" "Každého, kdo si myslí, že povyroste, bude-li srážet hlavy těm, kteří ho převyšují." Znamenitá komedie, která není ani na okamžik nudná, třebaže podmínky studiové tv inscenace se tomu někdy prostě nevyhnou. Kromě Jiřiny Bohdalové a Václava Postráneckého, kteří jsou samozřejmě skvělí, bych vyzdvihl Viktora Preisse jako servilního, ale svým způsobem dojemného generála Bertranda. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Napoleonské téma má i v českém umění sice ne největší, avšak přesto zřetelnou niku. Ryze český plebejský pohled "zdola" zastupuje někdejší revolucionářka (vzdáleně lze spatřovat inspiraci v Jaquově MADAME SANS GENE ve strhujícím výkonu Lorenové) ztělesněná s mimořádným zdarem Bohdalovou. I Postráneckého Napoleon zaujme svou sociální vnímavostí a sice trudně přijímanou, avšak prokazatelnou zpětnou sebereflexí. Portrét jednoho naduřelého mužství tak dostává spoustu zlidšťujících a zušlechťujících prvků. Zdá se, že se nejedná o pouhou literární licenci; lze mít za to, že jde o postižení odvrácené lidové tváře někdejšího Korsičana z malých ostrovních poměrů. Tváře nikoliv nesympatické a nikoliv neblízké. Tváře inscenace, která tento rys přenáší do celého syžetu a tím toto televizní dílo řadí na špičku tvorby české dramatické tvorby devadesátých let. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice vydařené televizní drama a moci, slávě, věčnosti a pomíjivosti. Komedie, v níž humor přechází do hloubek, kde by ho člověk nečekal. Výtečný scénář, režijně zvládnutý příběh i herci. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Bohdalovou nesrat! Trochu škoda, že ide o televíznu inscenáciu a nie aspoň o televízny film, ale viem si predstaviť aj slušne výpravne nakrútený kino-film s presne týmito istými dialógmi aj hercami. A práve herci a skvele napísané dialógy sú tým aspektom, prečo je naokoniec aj jedno, že sa natáčalo v štúdiu českej televízie. Samozrejme treba ignorovať to, že iniciátor vojen a tak človek zodpovedný za smrť veľkého množstva životov si empatický prejav nezaslúži. Ale to mi ako divákovi tohto vydareného počinu bolo úplne jedno. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nezdieľam nadšenie okolia i keď uznávam, že ide o nadpriemerný televízny počin, ktorý za svoj úspech vďačí viac hercom, než autorovi divadelnej predlohy. Nepoznám celé dielo Jiřího Hubača, ale z dosiaľ videného mi vychádza, že vo vážnejších témach je viac doma, ako v komédiách. Celú inscenáciu ťahali Postránecký s Bohdalovou a tých zvyšných päť hercov im robilo viac-menej krovie. Z času na čas ma zaujal nejaký dialóg, ale zvyšok na mňa pôsobil skôr unavujúco. A nemám rád, keď sa šaškovanie vydáva za komédiu. Generálka sa možno hodí na oslavy Bohdalovej narodenín, ale pri repríze sa jej vyhnem bez ohľadu na inokanálové alternatívy. ()

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby jedna z nejlepších televizních inscenací, které jsem viděl. Hubač coby dramatik a scénarista mě snad ještě nikdy nezklamal, a totéž platí o Bohdalové a Postráneckém (nikoliv pak o režiséru Zelenkovi, který tentokrát příjemně překvapil). Generálka je komedie, která má hloubku. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Výborně zpracovaná divadelní hra o císaři Napoleonovi po jeho porážce u Waterloo. Výborné představení paní Jiřiny Bohdalové a pana Václava Postráneckého, jimiž zdárně sekundují pan Preiss a pan Vízner. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Role šitá na míru Bohdalové společně s Podstráneckým tvoří vyrovnanou dvojici. Vše je stavěno na výborných dialozích od pana Hubače. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nadmíru osvěžující konverzační hříčka, která má vlastní názor, stojí si za ním - a umí ho předat dál, aniž by jakkoli tlačila na pilu. Tudíž může být uvolněná, vtipná a snad i trochu lehkovážná, aniž by si zadala. Má pochopení pro padlého císaře a vojevůdce, třebaže jeho priority nebere příliš vážně. Dívá se na něj s laskavou shovívavostí - podobně jako matka na zlobivé, umanuté dítě. Věrna mateřským instinktům záhy dospěje k rozhodnutí rozšířit jeho poněkud omezené obzory a seznámit ho s docela jiným náhledem na císařské vládnutí, válečnické výboje - a na život obecně. Zdali její bohulibé snažení dojde uznání, to už můžete posoudit sami. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Role napsaná na tělo Jiřině Bohdalové. Já ji nemusím vidět příliš často. Zde ale musím uznat, že nikdo jiný by její part nezahrál tak dobře. Její slovní přestřelky s Postráneckým by se daly tesat. Určitě to muselo být výtečné divadelní představení. Pobavení i dojetí. Vše jak má být. 80% ()

sator 

všechny recenze uživatele

Přesto že se jedná o tzv film nese všechny atributy divadla (papírové kulisy), pak by hře bylo lépe kdy se jednalo o záznam... (přidal:Luděk Munzar (vyp.) Napoleon, který na ostrově Svatá Helena strávil posledních šest let života se ze začátku měl materiálně dobře měl i svobodu vyjížděk na koni, ale po příchodu nového guvernéra ostrova šla jeho životní úroveň prudce dolů a to přesto, že v bance měl stále de iure na sto milionů franků, žil závěr svého života v chudobě a nuzných podmínkách. Čím míň toho člověk potřebuje, tím je asi šťastnější. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Důkaz o tom, že Postránescký a Bohdalová jsou skutečně výborní herci. Normálně televizní inscenačky dost přehlížím, ale tuhle jsem viděl už dávno a zaujala mě dost. Opravdu zajímavá a poutavá sranda o Napoleonovi v podání vynikajíjích herců.. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Skvělá konverzačka s neuvěřitelně Napoleónským Postraneckým. Výborně mu sekundují i ostatní herci v čele s Bohdalkou, která to snad ani nehraje, vypadá to, že to je prostě rovnou ona... :-) Téma je na první pohled nezajímavé, ale ve své podstatě všeobsahující a krásně popisuje rozdíly mezi angličany a francouzi, nebo mezi mocnými a obyčejnými lidmi. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Bohdalka je určite najlepšou generálkou, akú by som si do tohto filmu vedel predstaviť. Napoleona za zenitom by zvládol hocikto, ale po dobrotky spracovať generálov z oboch strán bývalého konfliktu, to chce pre uveriteľné stvárnenie niekeho s mimoriadnou charizmou. Takže herecké obsadenie fajn, ale priebeh divadelnej hry ma až na pár solídnych myšlienok nejako zvlášť nezaujal. –––– Pravdivé slovo není sice příjemné, ale příjemné slovo nebývá pravdivé. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Podařená adaptace divadelní hry. Ústřední dvojice Postránecký-Bohdalová mě sice tak úplně nesedla, ale zato jsem si hodně užil vedlejší role (zejména dvojici Preiss a Frej). ()

wosho 

všechny recenze uživatele

To pohrávání s historií mě zde velice vadilo. Opravdová škoda tak promarněného hereckého talentu. Škoda. ()

FrajerLuke 

všechny recenze uživatele

Celá incenace je především hereckým koncertem všech zúčastněných, ale stejně bych vyzdvihl výkon Viktora Preisse a Václava Postráneckého. Paní Bohdalová už jiná nebude, ale na druhou stranu příjemně překvapil Ladislav Frej.... Z porevolučních incenací jedna z nejlepších. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Sláva, ta má blíž k zapomnění, než člověk ke smrti..." Prakticky divadelní exhibice Václava Postráneckého a především Jiřiny Bohdalové. Vtipné i poučné... ()

Reklama

Reklama