Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když v roce 1989 natočil režisér Hynek Bočan televizní komedii podle scénáře, který napsal ve spolupráci s Miroslavem Skálou, nebylo téma seriálového herce u nás tak aktuální, jako je dnes, v době nekonečných seriálů… S o to větší chutí si divák může v současnosti příběh vychutnat. Komedie vychází z principu „televize v televizi“ a Petr Nárožný v ní ztělesnil hlavní hvězdu populárního seriálu, její osudy v rámci fiktivního děje i v soukromí – vně i uvnitř seriálu. Prolíná se tu natáčení se životním příběhem herce, do něhož zasahují fanoušci a okolí, které mnohdy nedokáže odlišit postavu od jejího představitele. Hrdina se tak dostává do situace, kdy mu role nedobrovolně mění vlastní život… (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem si nemyslel, že Češi dokážou tak perfektně postihnout jev, kdy se diváci s rolí herce ztotožní tak mocně, že v podstatě nedokážou rozeznat skutečnost od fikce. Sám jsem byl od různých "televizních diváků" svědkem něčeho podobného a tady je to zobrazeno skutečně velmi věrně! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byl ústav jak sviňa. Společný scény Petra Nárožnýho a Karla Heřmánka byly k pomilování, nebyla jediná při kterých bych nevyváděl jak čerstvě pochcaná borůvka. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Béčková levná produkce typizované československé televizní inscenace sráží jinak výborný nápad a koncept, který předběhl dobu a dobře vystihuje realitu porevoluční éry nekonečných seriálů komerčních televizních stanic, stejně jako fenomén popularity rychlokvašných herců... ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Petr Nárožný v roli seriálového herce, který se zblázní ze své role. Scény, které zkazí, protože přestává umět (a chtít) hrát, jsou velmi vtipné. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Povedený film o tom, že z nekonečných seriálů mohou snadno zblbnout nejen televizní diváci, ale také herci. Výkon Petra Nárožného je výborný, ale když pominu všechny jeho humorné výstupy, nejvíce na mě stejně zapůsobila vážná chvilka při natáčení scény skoku do Vltavy, kdy režisér Karel Heřmánek herce Hofmana peskoval za to, že není dost smutný a že se netváří jako před sebevraždou... Potěšil i nápaditý konec s Karlem Smyczkem: "Pan Nárožný je prosimvás definitivně hotov... Konečně..." ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že nám tu někdo předběhl ve frontě zvané Doba. Copak se asi tak honí hlavou dnešním Houseům, Dexterům nebo zoufalým manželkám? Pan Hofman by si klidně mohl otevřít poradnu, práce by měl dost. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,,Já když se do tebe zamilovala, ta jsem se zamilovala do Cyrana z Bergeracu, jenže se z něj vylíhl Sláma!'' --- Už to tady zaznělo. Námět geniální, ale socialistické kulisy to tak trochu sráží. Na druhou stranu soudruh Ing. Sláma ač náměstek je ještě starým soudruhem pracujícím ve fabrice a toto názvosloví by k modernímu hávu moc nezapadalo. A budovatelský odér seriálu připomíná i skvěle udělaný hudební podkres jeho fiktivních titulků. Děj chvilkami nudí, ale místy dochází ke skutečně zajímavým dialogům. Film s velkým předstihem vystihl fenomén, který byl pak markantní hlavně v devadesátých letech, kdy se se seriály roztrhl pytel. Za komunismu totiž sice vznikla celá řada seriálů, ale většina z nich byla národu spíše tak trochu k smíchu. Jmenujme třeba Zákony pohybu, Muže na radnici, Okres na severu, Plechovou kavalérii, vysmívané Rodáky a další. Řada z nich ukazovala jak je to náročné v tom či onom řemeslu a vždy se jimi táhla ideologická niť vůdčí role strany. A toho měl divák po všech těch schůzích a ideových školeních i tak dost. Naštěstí tam alespoň hráli herci už tehdy slavných jmen , ale i oni sami často nemohli v té vatě předvést veškerý svůj um. Proto se chytly spíše ty seroše z reálného života jimž vévodili třeba Chalupáři, trochu Druhý dech a národem milovaná Nemocnice na kraji města. Zatímco málokdo si ztotožňoval Buchvaldka jako pracovníka Národního výboru, nebo Josefa Dvořáka jako výborného kuchaře, u Jaroslav Moučky došlo ke zcela jinému efektu a po roli bodrého krajského tajemníka Pláteníka mu Pláteník už tak nějak zůstal. Dokonce si lidé zejména na vesnicích pletli jeho skutečné jméno se seriálovým byl jako Pláteník následně dlouho vnímán na besedách širokou hlavně starší veřejností. A já si skoro myslím, že Ing. Sláma a to celé kolem něj tím byl možná takovým předobrazem a inspirací k tomuto scénáři. Podobný osud potkal některé herce z Nemocnice na kraji města, kdy třeba pan Abrhám sám míval někdy problémy s lidmi, kteří v něm i v reálném životě viděli nekompromisního primáře Blažeje. Svým způsobem byli předlistopadoví seriáloví herci  ti první, kdo si u televizního diváctva prošli spojováním jimi hraných postav s jimi samotnými. Polistopadová smršť pak některé nebožáky hrající hlavně záporné postavy dostala mnohdy do nejedné nepříjemné situace a zmiňovali se o tom jak herci Života na zámku, tak Ordinace v růžové zahradě, Ulice apod...  Závěr filmu měl docela dobrou ironickou tečku. Pana Nárožného mám rád a soudruha Slámy se zhostil bezvadně. Opět jsem si taky při sledování musel říci jak tenkrát neskutečně nádherná ženská byla Dáda Patrasová. Tohle bylo hodně zajímavé i z hlediska fenoménu jakým je ovlivňování lidí filmem a předkládanými obrazy.  Dávám tedy za dva psy a jednu kočku. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Námět předběhl svoji dobu, dialogy ji zaspaly, nespravila to ani skupina dobrých herců, nad nimiž byli v přesile ti špatní. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Příběh herce Hofmana, který hraje hlavní roli náměstka ing.Slámu v nekonečném televizním seriálu. Postupně však vlivem nejrůznějších okolností přestane odlišovat realitu od scenáristické fikce. Jeho seriálový hrdina už nebude chtít nadále večer co večer lézt do obýváků natěšených diváků prostřednictvím televizní obrazovky. Ze seriálu se chtě nechtě pokusí vyvléct. Originální námět našel velkou oporu ve vynikajícím Petrovi Nárožném. Ten dal do celé televizní komedie potřebnou nadsázku, jak to dovede jen on. Z vedlejších postav drží prapor zábavnosti Karel Heřmánek coby režisér. Děj má občas proměnlivou fazonu a zaujme svojí nadčasovostí. Závěr se pokusil přijít s něčím nečekaným. Zvolená varianta/pointa šla trochu v rozporu s předchozím pojetím. Pro originalitu, zajímavé nahlédnutí pod pokličku natáčení jednoho nekonečného seriálu a neselhávajícího Petra Nárožného se to vyplatí vidět. 70% ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Diváci se s ním setkávali denně, z televizní obrazovky velmi jednoduše vstoupil do jejich životů. Kým je ale opravdu, je ještě Hofman, nebo snad Sláma? Neví to ani manželka, ani nová známost, ani on sám... Výborný hořce vtipný příběh o těžkém postavení seriálového herce, tvůrců i úzké hranici mezi televizním světem a realitou. V dnešní době snad ještě aktuálnější než před 22 lety. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Prima parodie na Ulici a podobný šmejdy, kde vo čerstvě vylíhlym beďaru dokážou žvejkat tři díly a s hlavním hrdinou to prožívá celá čtvrť. Spojte si Nárožnýho s Heřmánkem, atraktivní prostředí "moderní výrobny" Československé televize, a trochu vyšinutý námět, který postupem na můj vkus trochu ztrácí šmrnc. Jeden z lepších televizních filmů s celou plejádou známých i málo se objevujících tváří v menších i úplně maličkých roličkách (z té druhé skupiny Zdeněk Dítě, Antonín Molčík, Bohumil Švarc st.). ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Scénář zbytečně zveličuje nadsázku (motiv psů), takže většina vtipných situací působí křečovitě.Díky P. Nárožnému jsem udržel pozornost. Závěrečnou pohřební scénu, v níž K. Smyczek jmenuje Petra Nárožného, jsem nepochopil. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jako na férovku, něco takového bych čekal natočené dneska. A ono už koncem osmdesátek. Herecký koncert Nárožného s Heřmánkem, oba jsou naprosto skvělí herci. Ty vole, jak odhodí tu kočku... "No nic, dáme tam housle a jedno voko nezůstane suchý." ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tuhle komedii jsem měl a stále mám velice rád. Asi hodně pro to udělal můj nejoblíbenější český herec Karel Heřmánek. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taky se mi dost často stává, že si herce ztotožním s nějakou rolí. Jeden čas jsem si myslela, že Josef Dvořák se jmenuje Svatopluk Kuřátko. Několikrát jsem byla svědkem toho, když prodavačka obsluhovala Čestmíra Mázla. Dneska jsme spíše svědky útěků do seriálů. Mnoho herců s ledovým klidem přiznalo, že jim seriály platí složenky a hypotéky. Když děláate svou práci pořádně, tak je velmi snadné se jí nechat pohltit a pak je těžké z ní vystoupit. V herectví to platí dvojnásob. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Petr Nárožný jako herec Hofman, který hraje v jednom nekonečném seriálu postavu Slámy a seriálová postava se mu míchá do soukromého života a naopak. A závěrečná scéna filmu ukáže, že je všechno úplně jinak! Suprová televizní komedie v režii Hynka Bočana. A Karel Heřmánek jako režisér seriálu je geniální!! ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Rozhodoval jsem se mezi 2 a 3 *, ale nakonec dám více a to především díky závěrečné pointě. Tento film mě nijak nenadchl, přestože je nabitý hvězdami a označení komedie považuji téměř za přehnané. Ani Petr Nárožný či Karel Heřmánek svými výkony nepotěšili, spíše je zajímavé pozorovat jejich proměny do dnešní doby nebo to, jak vypadá (?) natáčení. Nenáročná skoro zábava na jedno použití. ()

Reklama

Reklama