• Tosim
    *****

    Kvalitní autor, kvalitní zpracování. Geniální nápad - tedy, spíše logický :-) Takovou směs hořké ironie, pravdivosti i mrazení v zádech nad tím, jak mocně je to všechno skutečné, už jsem v jakémkoliv filmu dlouho neviděl...(27.9.2004)

  • rt12
    *****

    Zdeněk Zelenka si dobře vybral námět, výborně jej zpracoval a skvěle obsadil.(27.5.2014)

  • Oskar
    ****

    Mrtvý umělec - dobrý umělec. Aspoň ve výtvarném umění, závislém na zájmu snobů, tato rovnice platí. Kdysi si toho všimnul Mark Twain a napsal na to téma krátkou povídku. Té si zase všiml Zdeněk Zelenka a napsal na její motivy dlouhou, ale povedenou komedii. Osobně si myslím, že to téma vyždímal do poslední kapky legrace: Skupinka neúspěšných malířů si vymyslí jistého mistra Moniera, údajně ceněného v zámoří, a toho nechá zemřít. Mezi francouzskými snoby dojde k tomu, co bych na počest filmu Roztomilý člověk nazval "syndrom Maxe Brauna": nikdo nechce přiznat, že Mistra nezná... První Zelenkova velká komedie dopadla náramně dobře a jediné, co ji dělí od absolutního hodnocení, je nesourodé obsazení, kde se vedle sebe pohybují pozdější Zelenkovi věrní (Preiss, Somr, Fišer aj.) i úplné omyly (Vaculík, Renč...) 80%(8.2.2006)

  • LadyPupu
    **

    Tragédií je, že i přes obsazení, které je z 99% geniální (to jedno chybějící procento do stovky je K. Brožová), vznikla inscenace, která je pro mě nemastná, neslaná, podobně jako Monniérovy obrazy.(19.5.2016)

  • Pohrobek
    ****

    Jak se člověk stane slavným? Jak se stane malíř slavným? Kdo z vás nezná slavného Mourniera? Jak se stane film slavným? Proč bych měl pokračovat dál. Geniální námět výjimečného "pisálka od Mississippi" o lidské chytrosti, pokrytectví i hlouposti. Námět pocházející snad až od Andersena, z jeho Císařových nových šatů, je zbaven pohádkové příměsi, ale jak v Twainovi, tak i v této Zelenkově interpretaci, je pojímán stále se zdravou dávkou nadsázky i lidského humoru.(25.9.2004)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace