Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (143)

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

"Víte, dneska se vám žádnej mladej člověk vidlema v hnoji hrabat nebude." "Otevíráme novou výkrmnu pro prasata a s tebou se počítá jako s ředitelem. Ber tu funkci zodpovědně." "Víš, Karle, já nechci, aby se myslelo, že jsi šéfem toho teletníku jen proto, že dělám na zemědělský správě." Tyhle a stovky dalších "hlodů" vás nepochybně pobaví, scénáristova posedlost metamorfózu poživatin (výroky jako "Tak tohle je bachor. Tady se odehrávají všechny ty zázraky.", "Co nevidět zavedeme odklízečků výkalů.", "Tak bude už v tom nočníku něco?" nebo "Líbí se ti?" "Představuju si, jak strká ruku krávě do zadku.") nepochybně také, ale jinak to patří k tomu nejstrašnějšímu z české seriálové tvorby. Samý kulturní dům, tuny soudruhů, nevkusné diskopísně té doby, Josef Abrhám, na němž je vidět, jak trpí, když z existenčních důvodů musí hrát v takové s.ačce, pionýři za každým rohem, žoviální zemědělci, bodře se plácající po zádech, patetické dialogy o splnění plánu, zkrátka hnus. 0% ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Chvilku mi trvalo než sem se do seriálu zažral ale postupem času nabíral na obrátkách a už mě nepustil.Příběh se točí okolo chovu krav a problémech s ním spojených.Uznávám že seriál není úplně top ale koukat se dá.Tradiční standard si odvedl J.Abrhám který byl ve své době jeden z nejlep. našich herců.V netradiční roli uvidíme i P.Čepka který hraje moc hodného člověka ochotného kdykoli a komokoliv pomoci (takže žádný mrzout:-))Zato M.Vašut je tady za typického vesnického burana který má misto mozku z piva kostku.Takže moje resumé-Není to úplně top ale díky za takové seriály. ()

Reklama

HoneyBunny odpad!

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně jeden z nejhorších českých seriálů, co jsem kdy viděla. Člověk by si určitě nedomyslel, že vznikl v roce 89. Ještěže přišla revoluce, nedovedu si představit, kam až by chtěli televizní tvůrci zajít. Hrůzná představa. A natočil to pan Bočan, kterému se tak povedla pohádka S čerty nejsou žerty nebo to komoušům tak nandal v Zdivočelé zemi. ()

ajfelka odpad!

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak člověk, který je schopen natočit geniální věc - S čerty nejsou žerty - může vypustit do světa TOHLE. Opravdu ani nevím, jak bych to měla nazývat. Děs a hrůza, dialogy jsou k smíchu, ti herci tam absolutně nezapadají. Pokud bylo cílem udělat opus, který bude oslavovat JZD, měli to soudruzi natočit ve stylu pořadů Můj táta pohraničník nebo Maminka družstevnice, to jsou taky klenoty socialistického televizního archivu, doufám, že už je nikdo z toho trezorového dna nevyhrabe. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Z českých angažovaných seriálů z dob socíku přišel Druhý dech jako jeden z posledních před listopadovou revolucí, už to nemohlo zachránit ani skvělé herecké obsazení. Co se tvůrcům podařilo vystihnout, jsou poměry na české vesnici a povahokresba některých jejích obyvatel té doby (závist, nepřejícnost, pomluvy...). Podle mého názoru byl seriál nešťastně "načasován", protože je řada podobných, které jsou oblíbené, jen přišly o nějaký ten rok dříve. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • Scenárista Ivo Pelant později s nadsázkou prohlásil, že Druhý dech byl seriál "o utrpení krav za totality" a diváci jej nepochopili, neboť v době jeho prvního uvedení už žili vlastní revolucí. (Lkprak)
  • V seriálu se tehdy ve svých necelých třech letech mihne modelka Agáta Hanychová. Její postava je v seriálu stejně jako ve skutečném životě dcerou Veroniky Žilkové. (Olík)

Reklama

Reklama