Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Cesty timem k tomuto seriálu (5)

Druhý dech (1988) 

Rozhodně bych to neviděl jako odpad. Navíc třeba v porovnání s dnešními opravdovými odpady (to by tyto pak musely být v mínusu). Seriál má možná trochu smůlu v době, kdy byl natočen a vysílán. Kdy byl vysílán ani nevím, možná kolem sametové revoluce a tehdy jsem ho neviděl. Možná jsem zrovna byl chvíli na vojně. Po revoluci se dost změnilo... Také to není a nebyl seriál dostatečně civilní pro každého. Možná zaujal studenty "vysoké hnojárny" jak jsme tehdy říkali zemědělské vejšce. Sice jsem z jiného oboru, ale docela mne problematika chovu zaujala a myslím, že vše bylo podáno docela pravdivě. Ani to nebyl seriál co diváka znechutil politikou. Takže mne nízké hodnocení docela překvapuje... Seriál se mi opravdu docela líbil, viděl jsem ho až nyní a jsem za odvysílání rád a viděl bych to na 3,5*. Proto u jednotlivých dílů to do čtvrté hvězdy přehouply některé maličkosti... Třeba v 10 díle Jiřinka Kloučková v podání mladé Ilony Svobodové (moc jí to v seriálu slušelo) jak řekne skutečně povedenou hlášku potom, co ukradla v sámošce kompoty. "... Já kradu ze všech nejmíň, já mám čisté svědomí" :-))) To je, myslím, hlavně u nás, docela nadčasová hláška... Nebo "pan Stehno" v podání Marka Vašuta. Tuto roli si evidentně užil... No však já také pane Vašut. To byly parádní detaily, jimiž jste roli vycizeloval a kterých si pozorný divák jako já všimne a užije si je možná podobně jako herec, ale z druhé strany :-) ... Ale v dalších dílech je v podstatě celá rodina Stehnových opravdu "rodinka" k pohledání.... Jak tady v komentech zaznělo, Pelant není Dietl. Ale rozhodně to není odpad pokud to sledujete trochu méně povrchně. ()

Telecí léta (1988) (E01) 

Seriál se mi docela líbil a viděl bych to na 3,5*. Proto u jednotlivých dílů to do čtvrté hvězdy přehouply některé maličkosti... Tento ač rozjezdový díl byl lepší než některé záverečné. Tady si třeba vybavuji, jak Petr Oliva jde jako kohout na lov a je schlazen Chýlkovou (vínem). ()

Seno a stáj (1988) (E02) 

Jedna hvězda navíc za "pana Stehna" v podání Marka Vašuta. Tuto roli si evidentně užil... No já také pane Vašut. To byly parádní detaily, jimiž jste roli vycizeloval a kterých si pozorný divák všimne a užije si je možná podobně jako herec, ale z druhé strany :-) ... Ale v dalších dílech je v podstatě celá rodina Stehnových opravdu "rodinka". ()

Mražené telecí (1988) (E04) 

Domnívám se, že inspiraci pro tento díl autoři získali z roku 1979, kdy na Nový rok udeřily velmi rychle neobvykle velké mrazy. Tehdy to byla velká kalamita, teplotní změny až -30st. a následovaly, k velké radosti nás školáků, uhelné prázdniny. A od tohoto roku máme také slavný, problematický a kontroverzní letní čas.... V tomto díle to současný divák v našich podmínkách může chápat možná trochu humorně, jak tam z rádia zaznělo: Denní teploty "stoupnou" na -20 až -15st. ()

Digitální dojnice (1988) (E10) 

Seriál se mi docela líbil a viděl bych to na 3,5*. Proto u jednotlivých dílů to do čtvrté hvězdy přehouply některé maličkosti... Třeba tady Jiřinka Kloučková v podání mladé Ilony Svobodové (moc jí to v seriálu slušelo) jak řekne skutečně povedenou hlášku potom, co ukradla v sámošce kompoty. "... Já kradu ze všech nejmíň, já mám čisté svědomí" :-))) To je, myslím, docela nadčasová hláška. ()

Reklama

Reklama