Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (143)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je sice daleko horší než "Žena za pultem"(a to je opravdu co říct :), ale v žebříčku nejhorších českých seriálů se před tenhle skvost postupně dostává stále víc a víc těch "polistopadových". Smutné ... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Seriál, který minul svou dobu o deset let (kdyby to natočil Evžen Sokolovský prakticky v interiéru, mohl by to být větší guilty pleasure), zobrazující, jako jiné socialistické seriály, stěžejní odvětví té doby (inženýři, samoobsluhy atd). Snad zde vznikala Pelantova vášeň k přírodě (Ranč u zelené sedmy), nicméně mi soudruhování a zemědělská terminologie, kam se podíváš, relativně nevadila. I Abrhám mi přišel standardní. Nejhorší byla srandovní kreace Slovenky v podání Veroniky Žilkové, ale hlavně dva zásadní zvraty, které jako vícero věcí vařily z vody - krádež jogurtů v obchodě a smrt jedné ze stěžejních postav při blboučké televizní soutěži. To byla ta nejsilnější k(r)áva!! ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Tuny výkalů,hektolitry chcánek,tuny soudruhů,hektolitry chcánek,tuny krav,tuny pionýrů,tuny hrozných hereckých výkonů,tuny příšerných hlášek+ písnička Dalibora Jandy a to vše v kravíně.To je ve zkratce příběh Druhého dechu,jestli vás zaujal dívejte,jestli ne dívejte se(abyste poznali že Žena za pultem byla jen předehra). ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Třináct případů inženýra Vydry. Raně normalizační mírně propagandistický skvost natočený paradoxně až koncem 80. let, tedy v době postupného politického tání...že ale ještě stále fičel mráz z Kremlu a z lokálního ÚV, je při sledování tohoto seriálu dosti patrné... Když se dívám na podobné skvosty, říkám si, jaká byla obrovská škoda toho promarněného uměleckého a hereckého potenciálu, když výkvět českého herectví na vrcholu tvůrčích sil ztrácel čas v podobných umělecky pokleslých projektech... ()

Oskar odpad!

všechny recenze uživatele

"Víte, dneska se vám žádnej mladej člověk vidlema v hnoji hrabat nebude." "Otevíráme novou výkrmnu pro prasata a s tebou se počítá jako s ředitelem. Ber tu funkci zodpovědně." "Víš, Karle, já nechci, aby se myslelo, že jsi šéfem toho teletníku jen proto, že dělám na zemědělský správě." Tyhle a stovky dalších "hlodů" vás nepochybně pobaví, scénáristova posedlost metamorfózu poživatin (výroky jako "Tak tohle je bachor. Tady se odehrávají všechny ty zázraky.", "Co nevidět zavedeme odklízečků výkalů.", "Tak bude už v tom nočníku něco?" nebo "Líbí se ti?" "Představuju si, jak strká ruku krávě do zadku.") nepochybně také, ale jinak to patří k tomu nejstrašnějšímu z české seriálové tvorby. Samý kulturní dům, tuny soudruhů, nevkusné diskopísně té doby, Josef Abrhám, na němž je vidět, jak trpí, když z existenčních důvodů musí hrát v takové s.ačce, pionýři za každým rohem, žoviální zemědělci, bodře se plácající po zádech, patetické dialogy o splnění plánu, zkrátka hnus. 0% ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Není to dějově kdovíjakej seriál, ono taky co se dá natočit o jednom kravíně, že? Ale herci jsou jako obvykle skvělí, a chvíle, který nejsou spojený s nějakou propagací ryze komunistických věcí typu jestli tady budeme pěstit kukuřici nebo obilí apod se dá. Mám na mysli ty části o lidech, o zlodějce, o násilníkovi, o rozvedeným manželství, o lásce na hnoji dvou obyčejných lidí. Ale pravda je, že po těch dvanácti dílech jsem měl už málem chuť vyrazit kydat hnůj a sázet brambory. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Když kraviny, tak do kravína. Ale pozor, tenhle seriál není komunistická propaganda! Snaží se zobrazit prostředí JZD a teletníků za socialismu bez (velkých) příkras, bezcharakterní kariéristy i v řadách soudruhů, lidi, kteří vše obětují svému povolání a hroutí se jim rodinný život apod. Ovšem to jej nijak neomlouvá. Děj je nezáživný a táhne se odnikud nikam, spoustu postav je zcela nadbytečných, spousta malých příběhů vyšumí do prázdna, mezi Josefem Abrhámem a Ivanou Chýlkovou to vůbec nejiskří, hodně herců je nevhodně obsazeno (včetně Abrháma a Chýlkové) nebo nemají co hrát. Navíc ústřední píseň coby ukrutné osmdesátkové disco (snad ta nejslabší práce Karla Svobody). Divím se, že něco takového mohl natočit Hynek Bočan. Z úplného hnoje seriál vytahuje charismatický Vladimír Kratina a Marek Vašut, jež v roli vypatlaného a vychlastaného blba nemá chybu. 20%. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Druhému dechu došel dech už v první polovině. Myslím si, že Ivo Pelant je dobrý scénárista a Hynek Bočan dobrý režisér, neznám zákulisí vzniku seriálu, ale zvýsledku je patrné, že mu k dokonalosti hodně chybí. ()

Ded@M@tes odpad!

všechny recenze uživatele

Československé televizi došel dech, ani na třetí dech by to nebylo lepší. / Viděné epizody cca *4.díly / Sledování nemá smysl. ( Hodnocení: 0/10 ) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je jasným důkazem, že režim už mlel z posledního... A přitom si pamatuji jak jsme se každý pátek celá rodina po příjezdu k babičce s radostí těšili na další napínavý díl z prostředí kravína.... Nic kloudnějšího totiž v TV nebylo. Viděno teď po letech, člověk se musí smát. Zároveň je mu smutno když vidí Abrháma a jiné kvalitní herce jinak charakterních rolí jak v holinách v hnoji cosi pindají o plánu a dojnicích... Hvězdička za tu nechtěnou prču dnes.. * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Druhý dech značně předběhl svoji dobu, směle by se mohl postavit po bok libovolné telenovele. A ta by možná vedle něj vypadala jako umělecké dílo. Jedna hvězdička za snahu herců hrát. Bohužel, když není co, tak zkrátka není co. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem první díl, ale spíše jen jako podkres při práci na compu. Povím vám, nešlo se nad replikami potutelně nesmát. A to se v hlavních rolích představili dobří herci, ale nespláchli špatný dojem. Pořádně jsem nevěděl, o co v tom prvním díle šlo, ale současně sledovat další díl nehodlám. Nej scéna byla, kdy švihák Klem tančil v nějakém baru s Chýlkovou. To jsem se zasmál s chutí. Jinak si z toho dílu pamatuji ještě Kratinu, ale co tam hrál, to vám nepovím, asi kolchozníka. Jinak pokud chcete trávit s modními výstřelky osmdesátých let večery, pak je tohle váš seriál. Za taneční Klemovu kreaci dávám hvězdičku. 10% ()

HoneyBunny odpad!

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně jeden z nejhorších českých seriálů, co jsem kdy viděla. Člověk by si určitě nedomyslel, že vznikl v roce 89. Ještěže přišla revoluce, nedovedu si představit, kam až by chtěli televizní tvůrci zajít. Hrůzná představa. A natočil to pan Bočan, kterému se tak povedla pohádka S čerty nejsou žerty nebo to komoušům tak nandal v Zdivočelé zemi. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

13/13. Velká škoda, že seriál se velice rychle zbavil scén jako "telata běží teletníkem a jedno má na sobě kameru", " porod telete versus porod ženy" nebo "Abrhám s Chýlkovou rodí těle". V roce 2021 pak ještě potěší scénka z tuším devátého dílu "gratuluji k úspěšnému poražení coronaviru." ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Bylo by snadné Druhý dech sejmout, jako to dělá většina zdejších hodnocení. Snadnější než uniknout z pasti předsudků. Jako kluk jsem tyhle seriály nesledoval, protože málo indiánů a ufonů, jako puberťák jsem je odmítal coby projev rebelie, později coby osobní formu ignorace režimu. Teď po pětadvaceti letech už snad mám natolik odstup, abych je hodnotil divácky nikoli politicky. A z tohoto úhlu Druhý dech není tak špatný jak se zdejší hodnocení tváří. Vzhledem k tomu, že během 13 dílů sleduje období více než 10 let, je hutný a nevleče se jako současné seriály, prázdné a natahované do nekonečna. Přes množství postav má každá svůj prostor, jejich vývoj je přirozený a logický. Žádná přitom není jen stoprocentně kladná, nebo záporná, každá má své dobré i špatné stránky, každá zůstává lidská a věrohodná, jejich osudy reálné a uvěřitelné ve svém vývoji. Krávy a hnůj, tedy zemědělská tematika možná není tak atraktivní, ale možná i proto zajímavá. Herecké výkony slušné, zejména Vašutův vesnický primitiv byl dokonalý, a u některých scén jsem zíral jak dostali herci zabrat a mám pocit, že ty dnešní primadony by to snad ani nedaly. Překvapila také míra naturalismu. Ať už je to zemědělská praxe, nahota, nevystavovaná jako atrakce, ale přirozená součást scény, nebo množství mrtvých zvířat, ze kterého musí ochránci zvířat být na mrtvici. Chvíli mi sice trvalo než jsem se naladil, ale nakonec nečekaně příjemné seriálové překvapení. ()

raroh

všechny recenze uživatele

Upřímně, všechna ta Vyprávěj, První republiky, Ordinace apod. jsou daleko horší po všech stránkách. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jak mám Abrháma rád, tohle byl krok vedle. Postava Chýlkové je napsána mimořádně špatně a člověk ji celou dobu nenávidí, a vlastně nechápe, co na ní může kdo vidět. Zaspat vlastní svatbu? WTF? Inu, Pelant není Dietl, který by ty charaktery postav precizně rozebral a z daného prostředí vytěžil daleko víc. Dietl je zkrátka víc divácký, tohle je chvílemi až moc akademické a neživotné. ()

Reklama

Reklama