Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

xentrixx 

všechny recenze uživatele

Netrpím rozhodně nostalgií po předlistopadovém režimu a jeho mnohých televizních "hitech", zdejších mizerných dvacet osm procent za tento seriál je však podle mého mínění nespravedlivě málo. Metaforicky řečeno se totiž v jeho případě podařilo z lejna našlehat docela chutnou šlehačku. No považte sami - divácky a scénaristicky méně atraktivní téma, než je prostředí kravína a teletníku, si lze představit jen stěží. Přesto se z něj autorům povedlo vykřesat zajímavě podané příběhy obyčejných lidí, potýkajících se s problémy všedního života (tehdy stejně jako dnes) - rozpady a navazování partnerských vztahů, konflikty na pracovišti i v soukromém životě, karérismem, protekcí, neoblíbeností v kolektivu a tak dále. Jézéďácké pozadí při tom diváka nijak neruší ani neirituje, navzdory době svého vzniku seriál není příliš obtěžkán propagandistickým balastem. Na skutečnosti, že je dívatelný, mají pochopitelně lví podíl vystupující herci, hlavně Vladimír Kratina, který ani v roli zemědělského inženýra, jdoucího s buldočí zarputilostí proti všem, neztrácí desperátsko- rebelský pel, typický pro většinu jeho rolí v jiných filmech. Josef Abrhám se zase vcelku zdatně zhostil postavy lehce podivínského "vědátora -potížisty", nepochopeného a odmítaného okolím. A Marek Vašut brilantně ztvárnil nesnesitelného primitivního a agresivního burana Václava Stehna. Hvězdný Petr Čepek se naopak musel smířit s pro něj nezvykle dobráckou a poněkud upozaděnou postavou traktoristy Šembery a byť z toho občas bolí zrak i sluch, poradil si s ní velmi dobře. Defilé dalších filmových hvězd celkovou "jedlost" snímku ještě o další stupeň zvyšuje - R. Brzobohatý, J. Bohdalová, J. Sovák, F. Husák, I. Chýlková. Takže celkově za tři, nezlobte se filmoví machři.... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ja to uz dlho hovorim : ked treba natocit kravinu, tak najlepsie je ist do kravina a nech je o kravach. Podarilo sa uspesne. Tak aj tento prednovembrovy serial je plny klise, dej to nema skoro ziadny, ale je to ako-tak sledovatelna podivana na zivot clenov JRD/JZD. Od odpadu serial zachranili 2 osoby : Kratina /Mrtvi ucia zivych/ a Jaroslava Obermaierova /Kladivo na Carodejnice/. Marek Vasut v roli toho blba mi dost vadil. Nezasluzi si to tolko odpadov, lebo podla mna skutocny hnoj pricvalal az po Novembri 1989 /Esmeraldy, Simplemente Maria, Serbelhezada..../ 31 % ()

Reklama

Stejšn odpad!

všechny recenze uživatele

Todle bylo naprosto neuvěřitelné. Seriál o hovnech. Ne zápletkou (i když to asi taky), ale prostě o HOVNECH. V každým díle byl nějaký průser s hovny, v jednom díle např. zamrzla žumpa a hovna se odstřelovala dynamitem. Jindy se kráva nemohla vysrat. Seklo se čerpadlo od jímky s hovnama. A tak dále. Čuměl jsem na to fakt jako vejr a chtělo se mi z toho srát. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Sledoval jsem první díl, ale spíše jen jako podkres při práci na compu. Povím vám, nešlo se nad replikami potutelně nesmát. A to se v hlavních rolích představili dobří herci, ale nespláchli špatný dojem. Pořádně jsem nevěděl, o co v tom prvním díle šlo, ale současně sledovat další díl nehodlám. Nej scéna byla, kdy švihák Klem tančil v nějakém baru s Chýlkovou. To jsem se zasmál s chutí. Jinak si z toho dílu pamatuji ještě Kratinu, ale co tam hrál, to vám nepovím, asi kolchozníka. Jinak pokud chcete trávit s modními výstřelky osmdesátých let večery, pak je tohle váš seriál. Za taneční Klemovu kreaci dávám hvězdičku. 10% ()

valkil 

všechny recenze uživatele

Motto "kravího" seriálu: Všechno souvisí se vším. Co se nepovede v jednom kraji, po.... se v druhém. Ale že se v něm pojednává o zajímavých tématech - mšice na bobech, siláž v senáži, neschopný inseminátor či plesnivé krmení pro telátka. Hrůznej seriál - a zase v něm hrajou všichni, včetně P. Čepka :-( ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V záběru na střechu převráceného Mercedesu je vidět vepředu na jeho boku připevněná kamera. (KM Phoenix)
  • Scenárista Ivo Pelant později s nadsázkou prohlásil, že Druhý dech byl seriál "o utrpení krav za totality" a diváci jej nepochopili, neboť v době jeho prvního uvedení už žili vlastní revolucí. (Lkprak)

Reklama

Reklama