Reklama

Reklama

Baladický pohádkový příběh o podzemní říši skřítků, na motivy irských pohádek. Když tmy a deštivých mraků, co táhnou nízkou oblohou, přibývá, když se láme říjen v listopad, v Irsku všichni slaví Halloween. Předvečer svátku Všech svatých je časem, kdy venku běhají děti v pitoreskních maskách, dospělí zvedají korbele při světle, které plápolá ve vydlabaných tuřínech a v podzemí ožívá svět skřítků. Je to jediný den, kdy mohou tyto bytosti, ne větší nežli vzrostlá myš, do světa lidí a také, kdy smrtelník může proniknout do jejich říše. A tak i mládenec Paddy - hostinský, všeobecně pokládaný za truhlíka a dětinu, se dostane kouzelnou studnou do Mechového sálu a ve své dobrotě a touze po lásce poruší zákony podzemí. Jak to dopadne s ním a s krásnou dívkou Sinead - to vám bude vyprávět tento příběh, který se odehrává právě o Halloweenu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

lake-lake 

všechny recenze uživatele

Nevěsta nám v době svého uvedení v TV byla prezentována jako Něco. jako událost, jako předěl, jako neobyčejný počin, jako dílo, které možná dokonce "nahradí Tři oříšky nebo Pyšnou princeznu" ... skutek utek. příběh rozplizlý, herci nezajímaví, zápletka plytká, řešení má hodně blízko k tautologii. přebarvené a technologicky hodně podprůměrné ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

V kontextu pohádkové polistopadové tvorby se jedná o vysoce nadprůměrný výkon. Lze-li zvednout výtku z nezvládnutí filmových triků i kvality celkového výtvarného pojednání, zůstává stále zvládnutí a přiblížení jedinečné irské atmosféry, nadprůměrný Holubův výkon v titulní úloze a trvalý zážitek a vzpomínka. Kdybych napsal, že člověk musí být vděčný za málo, provinil bych se na tvůrčím týmu. Naopak za jistý pokládám závěr o nadčasové irské komponentě, která je v kontextu naší pohádkové tvorby něčím jedinečným a neopakovatelným - minimálně na dost dlouhou dobu. Ve filmografii Němcové patří PADDY určitě do nadprůměru. ()

Alqarin 

všechny recenze uživatele

Naprostý souhlas s Astrebleue. Potenciál zápletky a irský kulisy hrubě nedochází patřičného využití, přesto je tahle pohádka tak hrozně milá a kutí zvláštní bezelstně kouzelnou atmosféru. A Radek Holub je skvělej. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Celá pohádka je taková zvláštní. Na tedy tak působila. Neznám irské legendy a pohádky, takže nemám s čím bych porovnávala. Příběh byl zajímavý, ale triky hrozné, jako ze špatné počítačové hry. Barbora Štěpánová zaperlila. Také bych ráda viděla i v jiných filmech. Její tvář také působí neokoukaně. Nějaká menší role by neuškodila. ()

kritiklon 

všechny recenze uživatele

V ČR celkem nevšední a neobvyklá pohádka mě příjemně překvapila. Škoda jen těch kulis v říši skřítků ty nestály za nic. Stejně jako masky! 3* za 59% ()

tančísvlky 

všechny recenze uživatele

Veľmi neobvyklá pohádka ,skôr nie pre deti ...Dalo by sa to rozdeliť do niekoľkých kategórií. Podzemie a škriatkovia v ňom sa mi zdalo skutočne minimálne nezvládnuté aj obsadením. No zemské osadenstvo to vynahradilo. Výborné obsadenie Radka Holuba v titulnej úlohe. V úlohách prostých ľudí je absolútna jednička. Aj jeho nevesta bola vhodne vybraná...Triky a animácie neboli sice Holywood ,ale cení sa obrovská snaha. Hudba ala Hrubý ,no proste Irsko tam skutočne znelo. Jitka Nemcová je dobrá režisérka, najazdy kamery sú neobyčajné . Suma sumárom veľmi pekné,so skutočne krásnymi momentmi. Nezabudnuteľne milé pohľady dvoch zamilovaných osôbok ... ()

Astrebleue 

všechny recenze uživatele

Nevim proč, ale jako malý se mi to strašně líbilo,Je to rozhodně velice zvláštní druh pohádky, ale když jí občas daj na Vánoce, tak nějak mě uklidní.I přes nedodělanost a nepropracovanost má zvláštní atmosféru. ()

spawnxp 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film. Utkvěl mi v hlavě let noční krajinou nad nějakou řekou, animace dost strašná, ale ta atmosféra tam prostě byla. Hrozně "nečeská" pohádka. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Už tu kdosi mluvil o designu, tricích a výtvarném zpracování. To vše je samozřejmě příšernost nejhrubšího kalibru. Ale sere pes. Tuto pohádku jsem viděl před strašnou haldou let a utkvěla mi tak, že jsem si ji nedávno musel sehnat a pustit znovu. Během dívání jsem byl (dost možná opět) šokován provedením a některými neúnosnými infantilnostmi. Už zase uběhl cca půl rok. A to, co vždy zbyde, je krásná zpomínka na pohádku s přenádhernou atmosférou a tématem, které je tak silné (irské pohádky a pověsti), že je pro mě nepochopitelné, jak málo filmů o ní je mi známo (napadá mě jenom Kouzelná země skřítků, a to toto téma vyhledávám). ()

irmari 

všechny recenze uživatele

Pokaždé když shlédnu tuhle pohádku, herecký výkon Radka Holuba mě znovu posadí na zadek a dojme k slzám, i když je to jen pohádka. Pro mě jedna z jeho nejlepších rolí. Jednu hvězdičku minus za poněkud kýčoidně pojatý svět skřítků. Celkově je pro mě ten příběh natolik poetický a silný, že mu ochotně odpustím všechny další mouchy. ()

lulundia 

všechny recenze uživatele

Čím více sleduju filmy a pohádky o Irsku, skřítcích a vílách, tím víc propadám jejich kouzlu. Dva skřítci baštící kaši s rozinkama, víla ce se mstí, Paddy jakožto manžel k nezaplacení. Krásná Irská hudba (nevíte někdo víc o tom od koho je?), víly co na Halloween létají na výlet, studna co se o půlnoci plní vodou. Krásné jednoduché scénky beze slov, přesto nebo možná proto, tak úchvatné. spolu s Ronja, dcera loupežníka, pohádka mého srdce:-) ()

Reklama

Reklama