Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seriály patří a vždy patřily na televizní obrazovce mezi divácky nejoblíbenější. Jeden z prvních a ve své době nesmírně populární seriál Tři chlapi v chalupě byl vysílán v letech 1961 až 1963 a měl 18 dílů. Hlavním autorem byl Jaroslav Dietl, některé díly napsal J. Hubač. Z celého seriálu se dochovaly pouze tři díly a jedno volné pokračování s názvem Tři chlapi po roce. Pánové Lubomír Lipský, Jan Skopeček a Ladislav Trojan tu vytvořili nezapomenutelnou trojici dědečka, otce a syna Potůčkových z Ouplavic. Seriál byl ve své době fenoménem, kterým žila téměř celá republika, hlavní představitelé se těšili obrovské popularitě a v době vysílání (které bylo živé) se spolehlivě vylidňovaly ulice. A i když už od vysílání uplynulo téměř šedesát let, o seriálu se mluví dodnes. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

golfista 

všechny recenze uživatele

První seriál Československé televize byl sice hodně budovatelský a agitační, ale ověřil skutečnost, že český divák je přímo stvořen pro seriálovou tvorbu a odstartoval tuhle formu televizní zábavy. Mnoho následných seriálů bylo lepších, ale musím přiznat, že hodně jich bylo bohužel i horších. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Náš třetí seriál. Takže všichni si opravíme. Pro přesnost, první byla Rodina Bláhova, druhý Robot Emil, třetí Tři muži v chalupě a čtvrtá Eliška a její rod. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Poslyšte, já se nechci mýlit, ale tohle není první český seriál. Tohle je první "populární" český seriál. V zásadě to skutečně není zase nic tak extra. Jenže se bojím, že dnes už nemůžeme vidět, co znamenal tehdy. Problém je, že v téhle době televizní vysílání vypadalo podstatně jinak než dnes. Vznikalo v přímém přenosu (už proto, prosím, trochu schovívavosti). A neuchovávalo se na věčnost jako dnes. Dnes máme proto možnost vidět jen zlomek, který se omylem zachoval. Udělat si proto náležitou představu může být dost těžké. Ve své době seriál přinesl alespoň zvláštní spojení nostalgické pohádkavosti s tou trochou politické aktuálnosti. Třebaže dnes můžete mít pocit, že sledujeme politickou agitku, ve své době lidé, na tomhle seriálu, ikdyž je to ironie, oceňovali, že zas tolik agitační není a o aktuálních problémech pojednává trochu ironicky. Co se v této době v televizi tedy většinou visílalo o tom, zdá se, nemáme žádnou představu. A to už prosím nejsou padesátá léta. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

No, naštěstí toho z téhle (prej) seriálové legendy příliš nedožilo, protože i ty tři živě natáčené epizodky jsou snad až moc.. Agitka nebo politická i komunální satira ?? Spíš ta první možnost.. Názory se očividně různí, nicméně já tam vyjma těch v dobovém kontextu poměrně odvážných glosátorských improvizací výborného Lubomíra Lipského - Budiž mu už pár dní bohužel taky země lehká !! - ty Dietlovy vtípky prostě cítím, byť bych mu rozhodně nechtěl dělat advokáta.. Jaroslav Dietl rozhodně platí za velmi rozporuplnou, byť opravdu velikou, osobnost českého filmu, když jako faustovský hrdina, který zkrátka potřebuje, musí pořád pracovat, tvořit a psát, se "zaprodá" režimu, proti němuž "bojuje" po svém, pro klid svého svědomí, svými často hodně ostrými replikami v té zaplavě seriálů a jiných televizních záležitostí, až se jeden diví, jak mu to u soudruhů procházelo.. Dietlova snad až patafyzická tvorba sice až na naprosté výjimky nikdy nenabízela přílišnou hloubku, což částečně samozřejmě ovlivňuje právě doba a výše zmíněné skutečnosti, nicméně sám skutečně neúnavný Dietl dodnes nenašel důstojného soupeře scénáristu, ani následovníka, když navíc toho těžko ještě někdy vůbec najde.. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Na to, že jsem se o tomhle seriálu učila hned v několika předmětech na vysoké škole, jsem tedy čekala trochu lepší kvalitu. Hodnotit pouze podle tří dochovaných dílů není zrovna ideální, ale nevěřím, že by se moje mínění nějak vylepšilo. Budovatelská nuda, na které je nejzajímavější fakt, jak skvěle pan Lipský ztvárnil typického "dědka" už v necelých 40 letech. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

První náš seriál ,jenže se dochovalo jen torzo seriálu. Bylo to docela hodně budovatelské. Ale lidi to tenkrát brali až moc vážně. Třeba seriálová svatba dědy Potůčka(L.Lipský) a sousedky v podání S.Zázvorkové ,tak zástupy lídí čekali u radnice. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých televíznych seriálov. Nebál sa kritizovať pomery v spoločnosti a preto sa stal nesmierne populárny...Nezabudnuteľný Lubomír Lipský......60%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem některé díly tohoto seriálu jako malý kluk, když jsem se díval s tátou. Bohužel zachoval se jenom jeden nebo dva díly, protože to byl seriál, který se vysílal v přímém přenosu. O to větší je to škoda, protože když jsem s odstupem času viděl jeden ze zachovalých dílů, tak jsem pochopil, proč se můj táta tak dobře na seriálu bavil. I za něho dávám 4*. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Respekt k době, kdy to vzniklo. Takže dávám tři hvězdy i přesto, že mi to nepřišlo bůh ví jaké skvělé. ()

Charon11 

všechny recenze uživatele

S odstupem doby je v tomto seriálu pár dobrých hlášek : Jaká je naše strategie na vesnici? No, aby všichni měli všechno, že ano. Jakou taktikou se k tomu dostanem? No, řekni neboj, tím že nikdo nebude mít nic. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Dochované díly: Příběh dvanáctý: Kuře (režie František Filip, 1963) **, Příběh sedmnáctý: Zajíc (Miloslav Zachata, 1963) *, Příběh poslední: Dirigent (František Filip, 1963) **, Tři chlapi po roce (František Filip, 1964) *. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Šíleně uřvaný seriál. Lipský jako starý děda je pravděpodobně i nahluchlý, protože většinu své role řve jako na lesích - ještě že existuje dálkové ovládání, neb chvílemi jsem opravdu musela dědovi zatnout tipec, jinak bych tu televizi vzala a vyhodila z okna. ()

pds 

všechny recenze uživatele

Myšlienka a odkaz dobrý ale prehravajuci Lipský ktorý je viac trápny ako vtipný to zhadzuje do podpriemeru. 20% ()

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel herec Jan Skopeček

Zemřel herec Jan Skopeček

27.07.2020

Ve věku 94 let zemřel herec a dramatik Jan Skopeček. Skopeček, jenž měl na kontě přes 150 filmových i televizních rolí, patřil rovněž mezi zakladatele Divadla pod Palmovkou. Mezi jeho nejznámější… (více)

Lubomír Lipský 1923 - 2015

Lubomír Lipský 1923 - 2015

02.10.2015

Ve věku 92 let zemřel herec Lubomír Lipský. Pelhřimovský rodák, syn cukráře a nadšeného ochotníka, tíhnul k divadelní múze již odmala. Po maturitě na gymnáziu se podílel na vzniku Dramatického studia… (více)

Reklama

Reklama