Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Intelektuální spisovatel Sheridan Whiteside (Miloš Kopecký) je celospolečensky považován za morální autoritu a filantropa. Miliony rozhlasových posluchačů s dojetím naslouchají jeho humanitou prodchnutým projevům. Ale skutečnost je zcela jiná - Whiteside je stárnoucí cynický hrubián a jediný člověk, který to s ním umí, je trpělivá sekretářka Maggie Cutlerová (Iva Janžurová). Když jednou Whiteside uklouzne na chodníku před domem jistých Stanleyových, je nucen u nich strávit čtrnáct dní na kolečkovém křesle a po dobu svého pobytu jim pořádně znepříjemňuje život... (Oskar)

(více)

Recenze (16)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Kdyby volal Goldwynn nebo Mayer, řekněte, že jsem v metru." Brilantní komedie o hulvátském starém lišákovi, který je nucen kvůli zranění strávit nějaký čas v domě cizích lidí a při té příležitosti je pěkně potrápí. Bez debaty geniální Miloš Kopecký, ale znamenité jsou taky Iva Janžurová, Karolina Slunéčková a Jiřina Jirásková v roli zdravotní sestry. Ta role je v původní hře němá, proto také mohla být J. J. v roce 1978 (v divadle), kdy měla zákaz, udělena. Jenže paní Jirásková na to vyzrála tak, že si tam s Milošem Kopeckým dialogy prostě přidali. Výsledek je k popukání. 90% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

„Přestože tento mastičkář, tento koňský felčar tvrdí, že budu nucen strávit ještě dalších deset dní v této zatuchlé márnici, za což mimochodem vděčím jedině vaší tupohlavosti a nedbalosti, hodlám přesto pokračovat ve své bohulibé činnosti, jak nejlépe to půjde. K tomu ovšem bezpodmínečně potřebuji celý tento pokoj pro sebe. Nemluvě již o místnosti vedle, které nevím proč říkáte knihovna a kde to pozoruhodně páchne.“ Když Přišel na večeři před pár lety hráli v plzeňském divadle s Pavlem Pavlovským v hlavní roli, představení jsem propásl. Chtěl jsem ho vidět, ale věděl jsem, že existuje záznam z Vinohrad s Milošem Kopeckým a o ten jsem zkrátka stál víc. Dočkal jsem se ho dnes a to čekání za to stálo. Já jsem tušil, že Miloš Kopecký bude v roli Sheridana Whitesida skvělý. A on vážně je. A když má navíc k ruce nejspolehlivější komediální partnerky Ivu Janžurovou, Jiřinu Jiráskovou a Karolinu Slunéčkovou, není co řešit. „Pane Whiteside, vy jste ten nejďábelštější tvor, jakého jsem kdy potkal.“ - „Chodíte málo mezi lidi.“ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

"Odcházím do továrny na výrobu atomové pumy." A já se vůbec nedivím. Prožít s takovým mazlíkem byť jen pár minut musí být peklo nejpeklovatější. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Já měl tak nádhernej sen o Marléně Dietrichový, probudím se a uvidím vás! Nedostižný Miloš Kopecký v roli nesnášenlivého misantropa, který pálí hrubosrsté invektivy na všechny světové strany, povyšuje původní hru George S. Kaufmana a Mosse Harta na výjimečné umělecké dílo, na tryskající gejzír prvotřídního humoru. Nehynoucí důkaz toho, že vinohradská scéna si i přes nepřízeň mocných dokázala za všech okolností udržet svůj vysoký standard. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Pro milovníky Miloše Kopeckého povinnost. Je tady ve formě. Problém jsem měla se stopáží, kdyby to nebylo tak dlouhé je to za plný počet. ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem dáááávno na divadle a nemohu si pomoci - právě tohle představení bylo naprosto úžasné. Televizní záznam dokázal zachovat vše kladné z divadla, a ještě nabídl řadu více méně detailních záběrů, které na divadle chybí. Jirásková a Kopecký vytvořili naprosto úžasný dvojkoncert a já tleskám i dnes, po dvaceti letech. ()

Cibulka_C 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, ale z této hry je z roku 1981 záznam! 🤩 Takže jsem měla tu možnost hru vidět a naprosto obdivuji tuhle naši hereckou špičku, která v představení přímo perlila. Opravdu mě inscenace nadchla, ať už obecně příběhem, nebo těmi skvělými hereckými výkony, které herci předvedli. Nepřestává mě fascinovat herectví pana Miloše Kopeckého nebo Ivy Janžurové. 🎭 Dokážu si přesně představit, jak bych v tom Vinohradském divadle v roce 1981 seděla a s nadšením sledovala vteřinu po vteřině. Mladý a kariérně už dost populární Oldřich Kaiser si tady střihl jen menší roli na pár minut, ale stál za to, minimálně v tom skvělém zimním oblečení a bruslemi kolem krku, to samé paní Jiřina Jirásková. Jedna z velmi zajímavých inscenací, které si rozhodně zaslouží více očí. 🎭 Je škoda, že to neopakují. Stojí to za to. ()

Reklama

Reklama