Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Patnáctiletý Honza Pelc (J. Zdeněk) je hospitalizován na oddělení doktorky Šnajberkové. Honzu i jeho rodiče čeká nelehké životní období, v němž se budou muset vyrovnat s tím, že Honzův diabetes je nemocí na celý život. Zejména Honzova matka (S. Stašová), která synovo onemocnění prožívala nejtíživěji, odhodlaně přejímá roli synovy domácí „lékařky“. Ale zanedlouho po propuštění z nemocnice se Honza na nemocniční lůžko vrací. Porušil přísný režim cukrovkáře… (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Danqo 

všechny recenze uživatele

O tomto seriáli som sa dozvedel v deň prvého výročia môjho diagnostikovania t1d (cukrovky prvého typu). Tak som sa hecol, že sa pozriem. Odhliadnuc od toho, že ide o klasickú televíznu produkciu (lacné interiéry, príšerná vtieravá hudba, sterilné dialógy), očami pacienta musím pridať niekoľko poznámok, začnem průšvihmi. Explicitný záber na váženie mäsa (mäso nemá sacharidy) a ľubovoľné naloženie ryže (ryža má najviac sacharidov vo vesmíre). Ako večerná sváča jablko a „sušenka bez cukru.“ WTF, on je t1d, jablko je sladké a sušienka bez cukru by musela byť z uhorky, aby bola „nezapočítavateľná,“ takéto menu by mohla doniesť babke s t2d. Keď namerali glykémiu 7,4 a začali plakať, plakal som s nimi (resp. proti nim), lebo 7,4 je dobrá glykémia; keby si dal jablko a sušienku s predchádzajúcej scény, má 17,4.. Že cukrovka je nákladná? V Amerike, nie v Európe. Naše štedré sociálne systémy takmer úplne hradia liečebné pomôcky a žiadne špeci potraviny netreba kupovať. Zelenina bola dostupná vždy, stačilo obmedziť sladké (dá sa to), ryžu, péčo a je to. So športom tiež netreba sekať. Ach ach, ale príručky a diabetológovia pravdepodobne jasajú. / Z opačného konca – Jakub Zdeněk sa role Honzu chopil perfektne. Kolísanie medzi bezstarostnou radosťou, letargickým cynizmom až po úzkostné odmietanie... a orgiu jedla a chutí na konci (been there done that). Úzkostnú mamu som nezažil, ale nekonečné otázky (čo cukor, ako sa cítiš...) počúvam stále. Viem, že decká, čo majú cukrovku od dvanástich, sú v liečbe zabehnutejší, lebo ju „nekriticky“ v detstve prijali a idú v zabehnutých koľajniciach, keď to ja furt vymýšľam. Ale zase tie traumy nepoznám, nepochopím dôvody na skrývanie (u mňa to hneď viselo na instáči neasi), mamu chystajúcu jedlo s váhou... Ale spolubývajúcu zajedávajúcu hrozno nutelou a čipsami mám, to hej. Nie som si istý, či je to seriál pre diabetikov alebo pre verejnosť, nezdá sa mi ani pre jednu cieľovku vhodný. No proste televízna produkcia. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk by řekl, že nastal konec světa. Pro Honzu v pubertě, kterýho se to týká nejvíc nejspíš jo. U toho jsem chápala to pitomý jednání. Vlastně se to s postupujícíma minutama dalo pochopit u celé rodiny. Ochranitelské matky, která do sebe promítá všechno utrpení světa a snad nevědomky dělá vše ještě horší, i otce, který povlává mezi těma dvěma a občas dostane větší či menší ťafku. Pravda je ta, že díky bohu za dnešní možnosti a vývoj, protože třeba ty jehly jsou ve srovnání s dnešníma inzulínovýma perama opravdu děsivý. ()

Reklama

Reklama