Reklama

Reklama

Když se slunci nedaří

(seriál)
  • angličtina When the Chips Are Down (festivalový název)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný seriál Když se slunci nedaří se odehrává převážně v nemocnici, jejímiž pacienty jsou děti nejrůznějšího stáří. Autoři seriálu se záměrně vyhnuli těžkým a beznadějným případům a jejich nemocnici proto většinou opouštějí uzdravené děti. Přesto se i v této pohodové nemocnici setkáme s onemocněními vážnými, v současné dětské populaci relativně častými, jejichž léčení klade na pacienty, ale také na jejich rodiče, nemalé nároky. V každém případě je seriálová nemocnice místem důvěry v uzdravení zejména díky vedoucí lékařce dětského oddělení, doktorce Šnajberkové (D. Veškrnová). (Česká televize)

(více)

Recenze (33)

brrumlaa 

všechny recenze uživatele

Přísloví: "Kam nechodí Slunce tam chodí lékař". Už z tohoto přísloví by se dalo parafrázovat samotný název tohoto českého seriálu z nemocničního prostředí. Příběhy obyčejných lidí jak se méně nebo více (ne)vyrovnávají se zdravotními problémy svých dětí. Docela zajímavě herecky obsazené: Dagmar Veškrnová - Havlová - jako milá, obětavá a hlavně dětská lékařka Šnajberková, její manžel Jan Hartl. Sestřičky v nemocnici: Naďa Konvalinková, Barbora Srncová. Nebo "manželé" : Simona Stašová a Jiří Schmitzer a další. Je to takový průměrný,ale dívatelný český seriál, který ničím neurazí a ani nepřekvapí. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Porevoluční seriál o dětech s různými zdravotními trably z nemocničního prostředí. Co si vzpomínám, byl vcelku slušný, i když pro mě lehce depresivní, asi kvůli prostředí. Dobré herecké obsazení předvedlo svůj standard a mládež se jim snažila sekundovat. Nakonec dávám mírný podprůměr a pravděpodobně se k seriálu již nikdy nevrátím. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší porevoluční seriál z nemocničního prostředí. Zajímavé příběhy pacientů i lékařky Šnajberkové...nejlepší díl je asi hned 1. Honza, ale i ostatní jsou povedené (např. anorektička a její otec O. Navrátil). Také výkon S. Stašové a J. Schmitzera je velice solidní a věruhodný (1. díl - hádky ohledně jídla pro syna - diabetika, a další) ()

Tipko 

všechny recenze uživatele

Až na malé výnimky sa mi tento český seriál z nemocničného prostredia páčil. Páčil sa mi hlavne ten tradičný, klasický štýl výchovy detí, láska rodičov k deťom a naopak, vzájomná pomoc v práci v i rodine, alebo obetavosť rodičov za záchranu svojich i cudzích detí, keď prišli problémy. Tieto hodnoty sa dnes už akosi vytrácajú a nepreferujú. Oceňujem aj solídne dobre zahratú rolu D. Havlovej, ako matky a lekárky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Seriál tento byl jeden z těch, kterých jsem se v dětství doslova bál. Jednak na mě hrůzyplně působilo, když si Honza píchal inzulin a jednak jsem měl obavy, že by mě tohle mohlo také potkat. V kombinaci s hudbou, při vážnějších situacích mě vždy běhal mráz po zádech. Pak je tu ale ta slavná melodie Uhlíře a Svěráka, která vše napravila. Dnes už můžu říct, že se jedná o seriál, který možná mohl být ještě lepší. Cukrovka a anorexie jsou tu zmíněny jako témata, o kterých se ani po revoluci zrovna moc nemluvilo, za to palec nahoru. Palec dolů ovšem proto, že obě závažné nemoci jsou zde jen nastíněny. I když je pravda, že píchání jehly do těla je zde častější než v instruktážním videu pro feťáky. Škoda jen, že šest dílů nemělo více takových nemocí. Další díly totiž popisují jen spolknutou rtěnku nebo počůrávání se. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Litoměřicích a v Říčanech a v obcích Mlékojedy a Klokoty. (M.B)
  • Písnička Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka „Chválím tě Země“ byla složena původně pro tento seriál. Její zrod však byl bolestný a dokonce ohrozil vztah této tvůrčí dvojnice. Nejdřív byla jen melodie k tomuto seriálu, když ji ale Svěrák uslyšel, požádal Uhlíře, zda by k ní mohl napsat text a ten svolil. Jenže přinesl text, který Uhlíře tak rozčílil, že mu prvně v životě napsal dopis.„Takového nešvaru jako osazovat dlouhé noty krátkými slabikami se může dopustit jen lid v lidové písni anebo neschopný textař. Lid nejsi a nějaký schopnosti taky máš, tak to přepiš.“ A tak byl mistr poprvé po desítkách let spolupráce nucen text přepsat. (sator)

Reklama

Reklama