Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvný příběh o soukromém lékaři, jeho paní a událostech, které ovlivňují život jeho rodiny. Tragikomické portréty figurek a jejich drobné lidské starosti vytvářejí kaleidoskop půvabných dramatických miniatur, tak příznačných pro velký literární talent autora předlohy Karla Poláčka. Autorem scénáře je zkušený scenárista Václav Šašek, režie se ujal významný televizní tvůrce Pavel Háša, který do hlavních rolí svérázného doktora Munoryho a jeho půvabné ženy obsadil Josefa Abrháma a Libuši Šafránkovou. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Aky 

všechny recenze uživatele

Příjmené zahřátí duše. Atmosféra první republiky vytvářená nejen rekvizitami pamatujícími na poslední detaily, ale i celkovou atmosférou a chutí herců, kterým je stejně příjemná, jak se samozřejmě (správně) předpokládá, že je příjemná i divákovi. Poláček by autory dramatizace nepochybně hladil po hlavě. Bude to ještě v televizi vznikat? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Karel Poláček uměl stvořit zajímavou paletu charakterů a různorodých lidí a vložit je do jednoho příběhu. Za doktorem Munorym stojí jeho žena, neboť za každým úsměšným mužem stojí jeho žena. V domácnosti se vyskytuje ještě služka a starý pán. To celé dohromady ale působí trochu prázdně neb se jedná jen o několik humorných epizod ze života manželů bez jakékoli ústřední dějové linky. Na druhé straně je vcelku nasnadě proč spolu tolikrát Libuše Šafránková a Josef Abrhám hrály manžely. Dohromady jim to prostě seklo a klapalo. ()

Reklama

Ioannes 

všechny recenze uživatele

Tento film je panoptikem obyčejných lidiček a postaviček, které žily za 1.republiky v jednom městě (pravděpodobně v Praze) a jejichž osudy se navzájem proplétají kolem osudu hlavní postavy doktora Munoryho (Josef Abrhám). Kromě něj, praktického lékaře pro dospělé, vědátora a snad i občasného záletníka, se seznámíme s paní Munorovou (Šárka Šafránková), trochu znuděnou maloměšťáckou paničkou, povahou krapet rozmazlenou, žárlivou a hysterickou. Ve svém bytě hostí své přítelkyně, kterým vůbec nemůžeme mít za zlé, že se u své hostitelky živí nejenom moučníky a zákusky, ale i klevetami a pomluvami. Pak tu je jízlivý doktorův tchán po mrtvičce, kterému doktor Munory se svou lékařskou vědou nedokáže pomoct, ani kdyby se rozkrájel, krásná plavovlasá služka zamilovaná do doktora a komentující veškeré dění v domě, novinář soudničkář (Jiří Lábus), který se stane obětí experimentálních léčebných metod doktora Munoryho, starý advokát, který se stydí za to, co provedl jeho klient se svými nájemníky, starý vinárník, jehož celoživotní pracovní náplní bylo pití vína ve velkém, jeho syn, který jde v jeho šlépějích, amatérský sexuolog (Josef Somr), který zná Freuda nazpaměť, avšak sám sobě si pomoci nedokáže, a jiní lidé. Skvělá adaptace díla Karla Poláčka od scénáristy Šaška, práce režiséra Háši, který má většinu svých filmů zde na ČSFD v červené sféře, a vynikající herecké výkony tehdejšího hereckého výkvětu mají na následek, že tento film o Vánocích 2010 v kategorii vytvoření vánoční televizní pohody suverénně porazil mnohonásobně dražší filmy. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

„Pan doktor je vědec, ale jinak úplný trdlo“… :D „Šťastný to muž, kdo vidí v životě hlavně to dobré. Jsou to často jen chvilky, ale člověk si to uvědomí, až když jsou už pryč….“ Libuška Šafránková už je „pryč“.:-( A člověk si i při vzhlédnutí této „televizní laskominy“ uvědomí, co za úžasnou herečku Libuška byla. Ta její paní doktorová je tedy trošku „sekýrnice“, která řeší hlavně to, kolik nových blůzek či kostýmků by si mohla zase pořídit… Ale celkově jde o moc zajímavou figurku. Dokonalá je hlavně ve spojení se svým tradičním hereckým (ale i životním) partnerem Josefem Abrhámem. Téměř dokonalá je i celková atmosféra 1. republiky, čemuž napomáhá úžasně hravá hudba Petra Mandela. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Pavel Háša byl mistr televizních inscenací, dokázal z každé látky udělat velmi kvalitní podívanou. Vždycky dokázal vystihnout jakoukoliv dobu, výborně doplnit hudebním podkladem a snímek obsadit skvělými herci. Stejný případ je i tato humorná hříčka podle knihy Karla Poláčka. Když Pavel Háša zemřel, nikdo už ho nenahradil a bohužel s ním zemřely i kvalitní poctivé precizní televizní hry. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama