Reklama

Reklama

Pražský písničkář

(seriál)
Drama / Hudební
Česko, 1997, 4 h 9 min (Minutáž: 49–50 min)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Hlavním záměrem tohoto pětidílného seriálu Gustava Oplustila a režiséra Ivo Paukerta bylo seznámit diváky nejen s dílem, ale také se životem Karla Hašlera. Až dosud byla vždy pozornost věnována jeho písničkám. Život Karla Hašlera byl tabu jak za německé okupace, tak posléze za totalitního režimu. Byl to vlastenec tělem i duší, nenávidějící Rakousko-uherskou monarchii, německý fašismus a stejně tak ruský bolševismus. Proto měl problémy nejen za svého života, ale i po své smrti, třebaže položil život za vlast a byl umučen v koncentračním táboře. Narodil se 31. 10. 1879 na Zlíchově, zemřel 22. prosince 1941 ve věku 62 let v koncentračním táboře Mauthausen, kde byl umučen jako politický vězeň. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Po obsahové stránce si takhle nějak přestavuju filmový životopis. Ukázka všech stránek Karla Hašlera - písničkáře od Pána Boha, všeuměla, hrdého vlastence i provokatéra, ale i bohéma, místy neuvěřitelného sobce a majetnického člověka v soukromém životě. A to vše v podání perfektního Preisse. Ani vypravěčské vložky mě nevadí, když má jít o životopis, proč to složitě šroubovat dějem. Zvláště když nejsou k dispozici peníze navíc, jak bylo vidět na neuvěřitelně chudé televizní projekci. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Viktor Preiss je skvělý herec a tímto to ještě více stvrdil. Seriál navíc poodhalil osudy jaksi polopozapomenutého Karla Hašlera, jehož osud byl plný radosti, ale i bídy a nepochopení. Přesně, jak tohle dílo... ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Život a tvorba Karla Hašlera mě opravdu nezaujala a ikdyž to Viktor Preiss celkově zvládl, nebylo se z mé strany u čeho bavit .. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V kontextu českých předrevolučních seriálů spíše jen průměrný počin, sice s celou řadou vynikajících herců, bravurním Preissem, kterému role velmi sedla, ale s kontroverzním konceptem televizně inscenačního muzikálu, z něhož obzvláště vystupuje pokleslost daného žánru i Hašlerovy hudební tvorby... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

5/5 Skutečně, Pražský písničkář je vyvrcholením dlouholeté práce Gustava Oplustila. A buďme rádi, že v posledních svých projektech se jeho nápadů ujal Ivo Paukert. Pryč jsou časy čistě lidové zábavy ve stylu Zdeňka Podskalského, a naštěstí se nekoná ani laciná Ostrava, tak jak Oplustilova Piskáčka natočil Zdeněk Havlíček pod názvem Věčný tulák (1990). Oplustilův Hašler volně navazuje na zdařilý projekt V Praze bejvávalo blaze (1991/5), ve kterém se vysloveně jako moderátor našel Viky Preiss. Hlavní role v dalším seriálu byla tedy jasná. Žánrově se pohybujeme na pomezí životopisné koláže, komentovaného hraného dokumentu a hudebního pásma. Nechybí prostřihy na tehdy aktuální vystoupení Šlapeta nebo Pepíčka Zímy Na Vlachovce. Průvodkyní se stala Jiřina Jirásková. Osudy Karla Hašlera sledujeme ve všech klíčových bodech, zabýváme se vztahem se ženou Zdenou Frimlovou, švagrem Rudolfem Frimlem (autorem světově úspěšné operety Rose Marie). Procházíme nelehké dny v Národním divadle pod vedením Jaroslava Kvapila, ocitáme se u zrodu kabaretů, pohybujeme se v Lucerně, ve Varieté i na Barrandově. Nechybí četné písničky, osobnosti (kouzelná je například Yvetta Blanarovičová jako Marica Zlatarjeva). Znalci si všimnou faktografických omylů, které nelze schovat za uměleckou licenci (Princeznu Pampelišku po druhé zkoušel Hašler až po svatbě v roce 1908, premiéra byla v černu 1910, nikoli před ní), leč pokud bych měla srovnat například s divadelní hrou Hašler..., kterou se pyšní Pavel Kohout, Oplustilova verze je v mnohém zralejší a samozřejmě srovnávat Hašlera v podání Preisse nebo Petra Rychlého, to je jako nebe a dudy. Jsem velmi ráda, že se tento seriál dostal do Edice ČT. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, jak fantasticky Viktor Preiss ztvárnil Karla Hašlera. Pamatujte, že až se ta písnička ztratí, pak už nic nebudem mít, jestliže zahyne, všechno s ní pomine, potom už nebudem žít. ()

vegetol.mp 

všechny recenze uživatele

Hezký výkon Viktora Preisse v seriálu, který se, jak už tu bylo trefně napsáno, potácí mezi povrchním životopisným seriálem a zábavým pořadem v Praze bejvávalo blaze. K celkově mizernému dojmu pomáhá i levný televizní vzhled. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Hašlerky mám rád a to nielen cukríky. Dosť som bol prekvapený aké výstižné mal slová vo svojich pesničkách. Výborný herecký výkon nám ukázal V.Preiss. 65%. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Velice hezky udělaný seriál, který diváka seznámí s atmosférou tehdejší Prahy a nenásilně a zajímavou formou přiblíží život našeho slavného písničkáře společně s jeho tvorbou. Viktor Preiss byl pro tuto roli jak dělaný. ()

Přemek odpad!

všechny recenze uživatele

Paskvil, jehož tvůrci se nemohli rozhodnout, jestli točí životopisný seriál, nebo pokračování seriálu V Praze bejvalo blaze.. Nestojí za reprízu. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Osudy pravého vlastence Hašlera by jistě stáli za to je převést do filmové, či seriálové podoby. Bohužel se to podařilo asi tak napůl. Seriál je velice zastarale natočen (třeba mluvené slovo Hiřiny Jiráskové, s dovysvětlujícím komentářem je pouhou záplatou nad malým rozpočtem). Seriál se moc nebere do hloubky života. Dokonce zde silně chybí jistý humorný podklad-přeci jen Hašler byl i bohém, co lidi rád bavil a né jen obět nacistické hrůzovlády. Co však seriálu chybí ve zpracování, divákům nahrazuje v obsazení. Byť je Preiss tipově zcela odlišný, než jeho předobraz. Svou roli zvládl skvěle. A to i mnozí jiní herci. Pražský pisničkář je lehce nadprůměrný seriál, jenž svým posláním a uměleckou hodnotou zcela přebýjí tehdejší i dnešní seriálovou tvorbu. ()

Kremik 

všechny recenze uživatele

Jak v závěrečném monologu řekla paní Jirásková, jde o splacení dluhu, který český národ má k tomuto géniovi písničky. Bohužel byl 50 let zapomenutý, ale snad přijdou lepší časy. Viktor Preiss tu roli zahrál geniálně. ()

topi80

všechny recenze uživatele

Seriál, který je pojatý jako mozaika scének ze života, kdy se s Karlem Hašlerem ocitneme v nějakém prostředí, kde se nakumulují setkání s dalšími osobnostmi a hrdina našeho příběhu zde načerpá inspirace, které jeho životní kroky nasměrují zase někam dál. Vlastně něco podobného známe z filmu Jára Cimrman ležící spící nebo z hraných scének v pořadu O poklad Anežky České. Seriál si neklade nějaké vysoké ambice po stránkách filmové výpravy, nýbrž zůstává zábavně vzdělávací freskou vzešlou z televizních studií. Jakmile může tento popis působit odtažitě, opak je pravdou, toto provedení celému dílu sluší. Viktor Preiss exceluje, dobře zpívá a odhaluje nám melodičnost a zábavnost Hašlerových šlágrů. Jediné, co mi leze nesnesitelně na nervy, je patetické průvodní slovo v podání zde velmi nepříjemně působící Jiřiny Jiráskové. ()

JosefTomas 

všechny recenze uživatele

Seriál, který chytne za srdíčko skvělými Hašlerovými písničkami a naprosto perfektně napsanými dialogy, jenž jsou herecky naprosto výborně zahrány. Všem ale vévodí právě Viktor Preiss, kterému je role Hašlera šita na míru a všechny scény si krade zasloužile pro sebe. Jen příběh pana Hašlera mi nepřišel kdo ví jak poutavý. Oceňuji na něm ten patriotismus, ale jeho způsob života a rodinné problémy mi byli vzdáleny víc, než zvládnu vstřebat. ()

santa331 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem zhlédl v televizi asi před 2 lety a musím říct, že je po dramatické stránce vydařený, ale po stránce vizuální příšerný(točilo se jen ateliérech). Pravda je, že je to televizní seriál a tudíž nemůžu počítat s filmovou výpravou, ale přesto kdyby byl seriál točený i v exteriérech byl by mnohem lepší. Viktor Preiss ale sehrál roli Hašlera naprosto skvěle. ()

Reklama

Reklama