Reklama

Reklama

Zlato

Trailer 1

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva cizinci putují australskou pouští. Virgil (Zac Efron) jede za prací, která mu údajně změní život, a má ho tam přivézt ne zrovna sympatický řidič Keith (Anthony Hayes). Během cesty se jim přehřeje motor auta, a tak musí zastavit uprostřed vyprahlé divočiny. Když Keith automobil opravuje, zaujme Virgila zlatý odlesk u jeho nohou. Začnou kopat a objeví ten největší balvan zlata, jaký kdy kdo nalezl. Prvotní nadšení se promění v bezmoc, když zjistí, že vytáhnout ze země tak velkou hroudu zlata je nad jejich síly. Domluví se na tom, že zlatý balvan bude hlídat Virgil, zatímco Keith odjede do nejbližšího města a zajistí potřebné vybavení. Jenže jsou uprostřed naprosté pustiny a tak je nejbližší město dva dny cesty tam a dva dny cesty zpět. Virgil tak musí zůstat čtyři dny sám uprostřed pouště. K dispozici má nevelkou zásobu vody, trochu jídla a plachtu, která jej má ochránit před žhnoucím sluncem. A pak se všechno zkomplikuje. Nejdřív se Keith o něco zpozdí. Zprvu jen o den, pak o další a další. Virgil pomalu začíná propadat zoufalství. Široko daleko není žádná pomoc, jen písek, kamení a pár pokroucených stromů a keřů. Společnost mu dělají pouze divocí psi, kteří se k němu nepřiblíží, dokud má zapálený oheň. Ale dřevo mu dochází, stejně tak jídlo a po tom, co se přežene písečná bouře, přijde Virgil i o poslední kapku vody. V tu chvíli se začnou dít podivné věci. Je s ním opravdu v poušti někdo další, kdo ho chce o zlato připravit, anebo jsou to jen pouhé přeludy? Tak jako tak, nezbývá mu než čekat a doufat, že se pro něj Keith opravdu brzy vrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (163)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Ostanem strážiť zlato..." Tento malý nenápadný film mi urobil radosť, presne sa mi trafil do vkusu. Nádherné exteriéry. Je zaujímavé, že aj keď tam široko ďaleko nie je jediný zelený strom alebo krík, je to svojím spôsobom nádherný kus prírody. Hlavne je to niečo iné, niečo čo doma nemáme. Film má pomalé tempo, skvelá hudba občas navodí až hypnotické stavy čo bol asi účel, pretože hlavná postava má sakra problém... Atmosféra dokonalá, príbehovo veľmi jednoduché, ale účinné, herecký výborne zahrané, ale strohé dialógy dávajú vyniknúť predovšetkým prírode. Idem proti davu, mne to sadlo dokonale. Záver skvelý, tie divé psy, pohľad na zlato... Dingo vyzerá inak, takže si nie som celkom istý, čo to bolo, možno iba túlavé psy. Jediné, čo mi trošku prekážalo, bol príliš skoro seknutý posledný záber. Mal trvať o pár sekúnd dlhšie s pohľadom na kopu zlata alebo oblohu...Napriek tomu skvelá jednohubka! 90%. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem více než jsem dostal, takže v poho. Mejkap dobrý, Efron taky, má to myšlenku a závěr, jaký byste od filmu s ním nečekali. Sucho, teplo, puchýře a písečná bouře. Ale festivalovka, kterou by to snad chtělo být, nečekejte. P.S. Taky byste v padesáti stupních ve stanu (t.j. ve stínu) seděli nebo leželi několik dní v botech, kalhotech, tilku a košili? To jediné jsem na filmu nepochopil. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Bolestivé a zasloužené zakončení Středoškolského buzikálu, v němž se zoufalý neumětel a prkenný sliZac hodinu a půl jen tak opaluje do melanomova uprostřed australské pustiny, přičemž jej kolem občas pobíhající smečka hladových dingů jako vždy přehrává na celé čáře. S nějakým opravdovým hercem by ta neinventivní pásová scénáristická pruda možná byla o řitní chlup snesitelnější, ovšem takto je to akorát vinné potěšení pro sveřepé pánské kolonoskopery, co xmrti rádi lačně pozorují sliZaca na solárku, a pro nudofily, kteří se dokonale zabaví třeba i sáhodlouhým upřeným sledováním, jak jim na slunci odpařujou póry. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„…BANDA CHAMTIVÝCH PRASAT... MYSLÍŠ, ŽE SEM MŮŽEŠ PŘIJÍT, PROTOŽE SE TVÝ ZKURVENÝ MĚSTO OBRÁTILO SAMO PROTI SOBĚ A VZÍT SI, CO TI NEPATŘÍ?…“  Nikdy by mě nenapadlo, že bejt bohatej může bejt taková nuda. Bude to asi tím, že Zac je sám na poušti. Slunce svítí jako prase, kdesi (nejen v dálce) sere pes a on čeká. A čeká… Takže jde hlavně o to, ukázat těžkej život člověka v poušti. Plus nějaký to dilema kolem. Což je teda ale úplně vo hovnu…   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zlato nebo život! (?). 2.) Nevím, proč se říká, že nejlepší parta je jeden.   ///  Thx za titule „titulkomat“.      PŘÍBĚH  **  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  * ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Z kraje roku Survival roku.Parádní debut a skvělá one man Show Zaca Efrona, který si sáhl na dno svých hereckých sil.Film má jednoduchý příběh o dvou cizincích cestující skrz australskou pustou poušť, ale při poruše auta jsou nuceni zastavit a čirou náhodou objeví obrovskou nugetu zlata a domluví se, že jeden ( Efron) bude zlato hlídat a ten druhý pojede pro potřebné nářadí, aby zlato vytáhli ven.Film je pomalejší, ale ve svém subžánru splňuje nejpřísnější kritéria a myslím, že obstává na všech frontách s přehledem. Efron hraje výborně ( neskutečná proměna na konci filmu, kde je nutnost pochválit i maskéry). Krom skvělého vizuálu a drsné divoké přírody potěší i všelijaké nástrahy od divokých psů, hada, halucinací, pouštní bouře, žhavého slunce, docházející vody i nevítaných hostů.Potěší i jeden zvrat, který je sice v průběhu čitelný, přesto si lepší vybavit nemohu. Z australských divokých psů jde v závěru neskutečnéj respekt i husí kůže.Film o chamtivosti, vytrvalosti, snech a beznadějnosti.Příběh 3/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 3/5, Zábavnost 4/5 Hudba 3/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 1/5, Herci 4/5.8/10. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Jestliže kameraman ponechá barevné schéma snímku na náhodě, ponechává na náhodě i vyznění celého filmu. Místo toho, aby se Ross Giardina pokusil dojem z všudypřítomné pekelné výhně ještě více umocnit, např. volbou adekvátního filtru, tak nesmyslně experimentuje s desaturací, což rezultuje v přesný opak a ze snímku se tak vytrácí prvek autenticity. Bylo by záhodno o barevné koncepci filmu alespoň trochu popřemýšlet a netvořit metodou pokus - omyl. Za velkou slabinu snímku lze považovat i jeho scénář, který je ve všech ohledech až směšně triviální. S postavami se může divák jen těžko jakkoliv identifikovat, jelikož i navzdory zbytečně dlouhé expozici setrvávají až do závěru filmu v naprosté anonymitě. Vyprávění se odvíjí důsledně přímočaře a nenabízí žádné zásadní či neočekávané zvraty. Samotné vyústění snímku lze pak velmi snadno predikovat. Gold se bohužel zařadí k poslabším zástupcům žánru survival a já, jakožto zdejší hororový expert, mu tak uděluji dvě slabší hvězdy. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Takhle dopadnete, když nesledujete předpověď UV indexu od Aleny Zárybnické! Zachary vartující u gigantického nugetu se dozví, že nejen na svatého Jiří vylézají v Austrálii hadi a štíři, do toho rozdivočelá psiska, písečná bouře, dehydratace, halucinace a nebo kauterizace, když se začne měnit na Groota. No Au! Není se co divit, že kolem něj slovy našeho drahého expremiéra krouží supe.. Dystopický survival táhnoucí se jak Djokovičova deportace možná zaujme pískovcovými filtry, ale rozhodně ne obsahem a jeho předvídatelností (viz. trpělivost přináší růže a šípe).. Je zábavné sledovat, jak se trojice Pattinson, Radcliffe a Efron výběrem rolí a fyzickými proměnami vehementně snaží vymanit ze svých upírsko-kouzelnicko-muzikálových boxů, ale že se to nějak daří, lze říct jen o tom prvním. A to jen o netopýří trus.. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Když je asi od patnácté minuty jasné, co se Efronovi stane, nemá moc cenu se koukat dál. Jalové, hloupé, bez nápadů. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Skvělá ukázka toho, jak může lidskou mysl ovlivnit kousek zlata. Psychologická one man show Zaca Efrona mne však nakonec příliš nezaujala. Jednak filmy podobného rázu příliš nemusím a hlavně se zde většinu času ani nic zajímavého neděje. Nejvyšší hodnotu tohoto díla připisuji ukázkám lidskeho chování v několika vypjatých situacích. Zejména zaujaly ty úsměvnější části, kdy hlavní hrdina v bouři jako první ochraňuje svůj drahocenný šutr a vůbec neřeší, že také může přijít o vodu, satelitní telefon či potraviny. Jedná se spíše o průměrný film, jenž stejnak za měsíc kompletně zapomenete, ale shlédnutím nic nepokazíte. 55% PS: I když mě konec vcelku potěšil, příliš jsem nepochopil záměry domorodkyně. Proto mi finále připadalo nedomyšlené a spíše uspěchané za účelem vyvolat emotivnější reakce. To na mne spíše nezapůsobilo.... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Pomalé vysychání Zaca Efrona v poušti u obrovské hroudy zlata. Snaha o artovku vyznívá do prázdna, zajímavá kamera chce sice navodit uměleckou atmosféru, ale na to jde ZLATO málo do hloubky. Herecky jde ovšem o jednu velkou parádu podpořenou skvělou maskou oloupaného ksichtu. Radši zůstanu u zlata. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zac Efron kulhá, moc toho nenamluví, navíc si zapomněl opalovací krém a teď se rozhodl pro práci, která mu má změnit život. Přes vyprahlou divočinu ho má dopravit stárnoucí bručoun Anthony Hayes. Auto ovšem vypoví službu a při nucené přestávce slunce odhalí třpytící se kus zlata. Pánové začnou zběsile kopat a zjistí, že na tenhle balvan (a vstupenku do jiného světa) budou potřebovat „těžkou“ techniku. Efron na místě počká a jeho nový obchodní partner vyrazí pro potřebné nářadí. V nelítostném horku nakonec zůstane déle, než by si přál, vody i plechovek s jídlem ubývá, zdravého úsudku jakbysmet. Záhy se navíc začne projevovat chamtivost a snaha ochránit nález za každou cenu. Práce maskérů fajn, permanentně ponurý obraz taky. I přes relativně krátkou stopáž je to přesto „dlouhé“. Zásadní zvrat je čitelný dlouho dopředu, i tak mi tahle minimalistická jednohubka docela sedla. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Čakal som to teda ďaleko horšie. Ono samozrejme, takéto námety sa takmer vždy dejovo hýbu na hrane logiky, no mne sa ten záver veľmi pozdával. Takže to priemerné hodnotenie je absolútne fér .. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

V pohode festivalovka. Bez poriadneho deja a ked sa uz nieco stane, je to prilis predvidatelne. No atmosku to ma a Efron sa velmi snazi. Skoda, ze pod kozu sa to zareze az v poslednom akte 6/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou mužů, z nichž jeden čeká v pustině u nalezeného balvanu zlata a druhý jede pro bagr, což mu zabere několik dní, je pomalejší než dobrodružství Robinsona Crusoe. V zastaveném čase se jen zvolna střídá den s nocí, Virgil se snaží shromažďovat dřevo na noční oheň kvůli divokým psům, škorpion se zdá být neškodný, nevítaný host už tolik ne a písečná bouře představuje naprostou pohromu. Virgil se navíc visáží mění v čerta. Ke dvěma hvězdám přidám jednu ušmudlanou za konec, jenž alespoň naplnil baladické vyústění. Jinak mě to ale moc nebavilo. V závěrečných titulcích zazní Nick Cave se svým bandem. Asi nejlepší je z celého filmu australská divočina, co vypadá jak z jiné planety... 2,5* ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Zac Efron veľkú hereckú výzvu ustál so cťou, a aj keď sa rozhodne nejedná o výkon oscarových parametrov, narastajúca zúfalosť, bezradnosť a psychické vysilenie mu veríte bez menších problémov. Gold potom spĺňa prvky poctivého survivalu pomerne ľahko. Máme tu aj vďaka kamere správne zobrazené nehostinné prostredie austrálskej púšte, na ktorej vám bude už po pár minútach sakra horúco, tieň a voda tu prakticky neexistujú a v diaľke na príležitosť vás zožrať čakajú hladné psy. Áno, divák celkom ľahko pochopí hrdinovo utrpenie, pri ktorom je každá minúta v horúcom peklom veľkou fyzickou aj psychickou skúškou. Mnoho scén je tu potom na pohľad správne nepríjemných, v tempe sa naozaj nikam neponáhľa a vďaka zasadeniu do blízkej budúcnosti a zapadnutých kútov Austrálie má snímka aj sympatický postapokalyptický feeling v štýle Šialeného Maxa. Gold je tak vo výsledku žánrovou jednohubkou a milým nízkorozpočťákom, ktorý dokáže byť v istých pasážach správne nepríjemný a Zac Efron ho dokáže bez problémov utiahnuť aj sám. (12.7.2022) ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Zac Efron to má podobně těžké jako Robert Pattinson. Dodnes je škatulkován jako ta hezká tvářička ze série High School Musical, která se stala idolem mladých dívek. Jenže Efron již dávno dokázal, že umí hrát a ze stínu Troye Boltona se mu daří více a více vymanit. Za příklad můžeme uvést třeba snímek Zlo s lidskou tváří, kde Efron ztvárnil sériového vraha Teda Bundyho. Nyní Efron opět dostal možnost předvést, že od Muzikálu ze střední skutečně ušel velký kus cesty. V režijní novince Anthonyho Hayese se totiž stal Efron protagonistou boje s nástrahy australské pouště a v příběhu muže, kterého zdejší nástrahy dostanou na dno fyzických i psychických sil herecky vyloženě exceluje. Zlato dokáže funkčně pracovat s motivy zoufalosti a především chamtivosti. Jedná o drsný a v průběhu sledování vyloženě fyzicky nepříjemný survival thriller, kde definitivně dochází k zatemnění smyslů a ztrátě lidskosti kvůli jednomu balvanu zlata. Zpočátku pomalu budované tempo, které toho o pozadí hlavního hrdiny moc nepoví a jen naznačí, že si neprošel zrovna ideální minulostí.  Náznaků ohledně jeho osobnosti jsme ovšem víceméně ušetřeni a i proto je těžké říct, jak velkou osobnostní změnou si vlastně hlavní hrdina projde. Právě anonymita postav ovšem prospívá k tomu, že se události Zlata mohou stát prakticky komukoliv. Zac Efron si ve filmu projde uvěřitelným peklem, kdy se na něm výrazně vyřadili i maskéři. Efronův hrdina si rázem musí poradit s minimální zásobami vody, náhodnými narušiteli a především nebezpečnou faunou a flórou. Flindersovo pohoří v Jižní Austrálii vypadá půvabně a kamera Rosse Giardiniho s tím dokáže pracovat a zároveň lokalitu skutečně prodat v její nebezpečné podobě. Postupný pád postavy Zaca Efrona na dno působí realisticy, všechny chyby, které v rámci přežívání jeho postava dělá působí uvěřitelně. I když se poté vlastně přežívání okolo kráteru se zlatým balvanen vydává očekávaným směrem, pocitově intenzivní Zlato být nepřestane. Zlato i díky víceménné anonymitě hlavního hrdiny nedokáže obstát jako kdovijaká charakterní studie, ve svém subžánru vlastně nepřináší nic přelomového. Hayesův scénář je ovšem poměrně nápaditý a z jednoduchého konceptu dokáže vyškrábat mnoho.  Finální vyvrcholení veškeré beznaděje a příběhu o chamtivosti poté funguje a Zlato je i díky tomu rozhodně funkčním survivor thrillerem. Komornost a příběhovou jednoduchost Zlato vykupuje poctivou řemeslnou stránkou, která dohromady skládá jeden z nejpůsobivějších survival thrillerů posledních let. Tenhle film nepřepíše dějiny, ve svém subžánru ovšem dokáže vyniknout.... ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Dnes byl po čertech dobrej večer. Byl čas i chuť a tak jsem dal dva filmy. Už dlouho se mi nestalo abych si dal dva kousky a ještě jim nasázel hvězd co to šlo. Na Gold jsem se chystal, ale kamarád gogo76 mne trochu postrčil a já to v pořadí toho všeho co chci vidět trochu upřednostnil. A dobře jsem udělal, páč jsem si zatraceně pošmák. Australácká kinematografie, to je žánr sám o sobě. Já ty jejich filmy prostě žeru a fakt se málokdy stalo bez ohledu na žánr, že by se mi nějaká záležitost od zahnutejch klobouků z druhé polokoule nelíbila. Gold je vlastně postapokaliptickým survivalem. Ale na rozdíl od různých nákaz, invazí nemrtvých, emzáků z jiných galaxií či Mad Maxů je hrdinovi tohoto filmu nepřítelem sama drsná autralská příroda. V Austrálii můžete zařvat v divočině na sto způsobů, přičemž ten nejjednodužší je žízní a vyčerpáním. Vzpomínám si, kterak jsem kdysi viděl jakousi humornou mapu Austálie. Na jihu bylo u pobřeží napsáno great white sharks, na severu u pobřeží tuším cosi jako jedovaté medůzy, ve vnitrozemí štíři a pavouci a na obrovském prostředku mapy bylo napsáno nothing :-). Prostě boží a vše říkající. Herecké výkony pro mne neznámého Zac Efrona byly prostě strhující , Skoro bych řekl, že ho štáb vyhodil někde v pustině in the middle of nowhere s konzervou kočičího žrádla a jednou Poděbradkou bez bublinek a nechali ho pro roli trochu herecky ,,dozrát'' pár dní na sluníčku tak, že maskérů už nebylo třeba. Super byl i ušmudlaný Hayes s nímž už jsem měl ve filmech párkrát tu čest. Tohle navíc napsal i režíroval a tak klobouk dolů hned 3x!  Jo mamon je sviňa. Zlato umí člověka zblbnout, vždyť co se o tom navyprávěl takový Jack London. Je jedno jestli začíná průmyslová revoluce, nebo končí civilizace tak jak ji známe. Zlato se lidem leskne stále stejně a zdá se, že si navzdory věkům stále drží svoji hodnotu. Jakpak by jste se asi zachovali vy? Konec filmu jsem tak trochu předpokládal, respektive jsem si říkal, že by bylo snadné to takto provést. Ale úplný závěr mě dostal, prostě Australáci. Dávám tedy 5 suchých klacků do ohně! * * * * * ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zač by potřeboval nějakou specialistku přes zdravou výživu a péči o pleť... A jinak si toho vytrpěl snad víc než Leo v Revenantovi. ()

Reklama

Reklama