Reklama

Reklama

Obsahy(1)

20. ledna 1942 se v honosné vile u jezera Wannsee poblíž Berlína došlo na pozvání Reinharda Heydricha k setkání předních představitelů nacistického Německa. Předmětem krátkého a veskrze oficiálního jednání byl jediný bod nazvaný „konečné řešení židovské otázky“, tedy postup při likvidaci Židů v Evropě. Schůze trvala přibližně hodinu a půl a zúčastnilo se jí patnáct mužů, především vysokých úředníků klíčových ministerstev, kteří měli úzce spolupracovat na „úspěšném řešení problému“. Po válce se z konference dochoval jediný zápis, který umožňuje nahlédnout do průběhu několika desítek minut, které vyústily ve vyvraždění milionů nevinných lidí... Snímek Mattiho Geschonnecka můžeme vnímat téměř jako dramatickou rekonstrukci událostí v reálném čase, čímž se pojetím značně blíží i snímku Konference ve Wannsee (2001) Franka Piersona. V tomto případě jde ovšem o německou produkci a v hlavních rolích se představí plejáda známých německých herců – Philipp Hochmair, Jakob Diehl, Godehard Giese a řada dalších. Snímek měl premiéru k 80. výročí této zlomové události evropských dějin, v roce 2022. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

Radda 

všechny recenze uživatele

Člověka až mrazí, když slyší, s jakým absolutně nulovým emočním projevem mluví tito „samozvaní nadlidé“ o konečném řešení židovské otázky a též o budoucím směru samotného evropského kontinentu. O to víc pak stojí, zamyslet se nad faktem, že toto „konečné řešení“ se nemělo týkat jen židovské rasy jako takové, ale i Českého národa jako celku. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Německá verze "projektu Wannsee" sice nedosahuje působivosti anglického zpracování, přináší však zdůraznění rutinně úředního rázu jednání, které zachovává formálně lidský ráz jednání a chování jeho účastníků. Umožňuje také pochopit rozhořčení usvědčených válečných zločinců po roce 1945 a klade další otazník nad hromadná upouštění od prokázaných válečných zločinů zhruba od přelomu čtyřicátých a padesátých let minulého století. Otevřenou zůstává otázka právního a mravního uchopení srovnatelných činů pozdějších dob a jejich politické prosaditelnosti (My-lai a mnoho jiných). ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Film vyniká vo vykreslení tejto kľúčovej udalosti s desivým pocitom chladnej triezvosti, dokonale vystihuje brutálnu logiku fašistickej byrokracie, kde je právo ozbrojené a všetci a všetko je podriadené doktríne vojny a genocídy. Čo oceňujem je, že tu nie je žiadna prílišná dramatizácia alebo beletrizácia, žiadne zbytočné pozadie, ktoré by vykresľovalo obraz tmavší, ako už je. Je to perfektný film pre tých, ktorí sa zaujímajú o nacistickú históriu, o tom, ako sa dá páchať zlo tak zvráteným spôsobom, že to v prvom rade nevyzerá ako zlé, a s použitím temnej irónie. Tento film by som púšťal na stredoškolských a univerzitných kurzoch histórie. 7/10 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zpracování od BBC patří k mým vůbec nejoblíbenějším filmům a pochyboval jsem, že by se mi tahle či jakákoliv jiná verze líbila víc. A také že ne. Nicméně je tu několik "ale". Tenhle koment musím pojmout jako srovnávací. Zatímco v podání Angličanů byyla konference vesměs dýchánkem s několika vypjatými momenty, tak Němci to pojali více komisně. Zástupci jednotlivých rezortů si tu vymezují svoje teritoria, hádají se o pravomoce a v neposlední řadě se dohadují, kdo je a není Židem. To mi přišlo mnohem realističtější. Dalším výrazným aspektem je atmosféra. Interiér "anglické" vily je luxusní a hraje všemi barvami. Ten německý působí studeně a sychravě, což mi vzhledem k tomu, o čem se jednalo, připadalo vhodnější. Ovšem jak to tam ve skutečnosti vypadalo, to netuším. No a pak je tu postava Heydricha. Ten Branaghův je elegantní bestií, která s úsměvem trousí výhružky, ze kterých jde mráz po zádech. Jednání drží pevně v rukou a námitky jsou takřka nepřípustné. A přítomní se o ně ani nepokoušejí. Hochmairův protektor občas působí zaraženě a když po sobě zástupci mocenských frakcí začnou štěkat, je skoro až bezradný. Tady je to bod pro Ostrovy. A tím se dostávám k hercům. Tady jednoznačně vede starší zpracování. Ono přehrát esa jako je již zmíněný Branagh, Firth, Tucci nebo Threlfall není žádná sranda. Nicméně našim západním sousedům se podařilo trefit herce tak, aby byli tehdejším účastníkům podobní. Někdy to sice moc nevyšlo, ale v mnoha případech se to povedlo a  třeba představitel Alfreda Meyera jakoby nacistickému zločinci z oka vypadl. Celkově právě díky hercům považuji anglickou Konferenci za lepší. Ale je to jen o fous. 85% ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Před lety jsem viděl britskou verzi (Conspiracy/Konference ve Wannsee) z roku 2001, k nové verzi z roku 2022 jsem se dostal náhodou, díky manželce, která tento - opět televizní - snímek odchytila v TVtéce ORF. Stejně mrazivé, jako britský projekt, o to silnější zážitek, že je to v němčině. TV film z osmdesátých let jsem neviděl, i když porovnat všechny tři verze by jistě bylo zajímavé. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (5)

  • Film je fikciou a bol aj nominovaný na ceny za najlepšiu fikciu. Po skončení vojny sa našiel len jediný exemplár zápisnice z konferencie a všetky filmy bazírujú len na informáciách z tohto jediného dokumentu. (Arsenal83)
  • Výložky na uniformě Reinharda Heydricha (Philipp Hochmair) neodpovídají historickým skutečnostem. Ve filmu má podle výložek hodnost Gruppenführer, ve skutečnosti už měl ale hodnost Obergruppenführer. Stejně tak neodpovídají výložky na uniformě postavy Heinricha Müllera (Jakob Diehl), ve filmu má hodnost Oberführer, ve skutečnosti měl hodnost Gruppenführer. (HADES)

Reklama

Reklama