Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

Matty 

všechny recenze uživatele

Příliš dlouhý úvod (neboli exhibice nesympatických zjevů), scénář plný nelogičností (jak se policajti vždycky dostanou před závodníky jedoucí takovou rychlostí?), absence vtipu a švihu, které pohánějí jiné komedie stejného námětu (To je ale bláznivý svět, Milionový závod). Film veskrze podprůměrný, zbytečný a s přibývajícími minutami i velmi otravný. 40% ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Ano,za totality byl z toho člověk unešen, dělali si šašky z policajtů a ti ve vrtulníku nestačili nadupaným autům, vyhraj za každou cenu! ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Někdy v roce cca 1980, nebo kdy ten film běžel u nás v kinech, tak jsme z něj byl naprosto nadšený. Po letech mé nadšení opadlo a dnes mi tahle komedie přijde jen lehce nadprůměrná. Škoda, že to její kouzlo poněkud pominulo s časem. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Panečku, to je tedy sestava! Dva kolíci ve světlém Ferrari, dvě blonďaté kočky v tmavém Porchi, rozpustilý Talián v červeném kabrioletu, černobílá dvojice v policejním autě, dva postarší pánové v Mercedesu, motorkář a ještě několik dobrodruhů. Ti všichni se vydávají na dlouhý tajný závod bez pravidel a omezení rychlosti. Před lety opravdu bomba a i dnes zábavná podívaná. ()

venus 

všechny recenze uživatele

Nádherná auta, takže podívaná byla opravdu vzrušující! Jenom mi bylo líto té rozpůlené corvetty... Do benzínem páchnoucího závodu se podařilo zasadit i několik vtipných scén, které film pěkně okořenily. Je to jeden z mála automobilových filmů, který není postaven jenom na efektech, což určitě není u tohoto žánru snadné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Sice není přes burácení motorů moc rozumět dialogům, a některý scény jsou vyloženě nepovedený, přesto se na Tajný závod dá docela dobře dívat. Jenom bych pár koček vysvlíkl, a magorský motorkáře postřílel brokovnicí, trochu to zkrátil a změnil konec tak, aby si filmaři neudobřovali svědomí, že nadržují nezákonným praktikám. ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděla až po shlédnutí Velkého závodu, který je v podstatě to samé, ale přesto se mi Tajný závod líbil víc. Neznám sice doby, kdy byl tento snímek nový, ale můj táta o tomhle filmu vždycky básnil, jak to měli rádi. Z toho vyplývá, že to asi tenkrát bylo hodně oblíbené. Rozdílnost jednotlivých závodníků je určitě právě to, co tento film dělá lepším... nemluvě o hlavní výhře. Prostě taková pohodovka. ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

"Hej, to je jednosměrka!" - "No vždyť jedu jedním směrem!" ...aneb odddechová zábava napěchovaná celou paletou rychlých kol a o nic méně zajímavějších jezdců, které by seděl bohatější písničkový soundtrack dobových lahůdek. 60% ()

5150 

všechny recenze uživatele

Bohužel já jsem se u téhle komedie povětšinou nudil a jen minimálně bavil. Potěšil snad jen Gary Busey v pro něj nezvyklé komediální roli. ()

bloom 

všechny recenze uživatele

Ačkoli zde nehraje žádná velká komediální hvězda, je to moc vtipná komedie, typická pro 70. léta. A to, že tu nejsou hvězdy ani moc nevadí, protože je to přesně typově obsazené, což se u takovýchto filmů ne vždy podaří (viz Velký závod, Milionový závod). A navíc se povedl český dabing. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem "Milionový závod", viděl jsem "Velký závod" (The Cannonball Run) a protože mě téma závodu napříč Amerikou zaujalo, rozhodl jsem se podívat i na tento film. Doufal jsem, že konečně najdu ideální závodní komedii, která má to "něco", co těm dvěma předchozím filmům chybělo. Protože jsem Velký závod viděl dřív a je tomuto filmu dost podobný, tak udělám menší srovnání (jen pro informaci, Velký závod ode mě dostal ***). Velkému závodu jsem vyčetl, že ačkoliv tam bylo dost vtipů, většina jich byla nevtipných (nebyly trapné, ale prostě se jim nedalo smát) a těch povedených tam bylo celkem málo (ale když už, tak se povedly). Tajný závod nemá nevtipné vtipy, protože on nemá skoro žádné vtipy! Vážně, na komedii tam toho bylo opravdu málo. A když už tam něco bylo, tak že bych se upřímně zasmál, to se mi stalo asi tak 3x. Jinak to bylo jen takové pousmání, celý film se dá dokoukat s vážnou tváří. Bohužel, když už se zdá, že se do filmu konečně přidává humor ve velké porci, najednou zjistíte, že už je konec. Připadalo mi, že to ani není komedie, ale prostě oddechový závodní film. Koukat jsme se mohli jen na pořádné bouráky, americkou krajinu a docela pěkné ženské, které se ve filmu objevily. Teď k charakterům: Oproti Velkému závodu má Tajný závod takové "normální" postavy. Suché, nijak zajímavé. Ve Velkém závodu jsme měli rozmanité postavy - arabského šejka, saniťáky, Jamese Bonda, hi-tech Japonce, falešné kněze...Zdejší postavy byly opravdu nevýrazné, upřímně mě zaujali jen policajti, dvojice důchodců, ti borci, co nedokázali vyjet ani ze startovní garáže, a pak němý motorkář, který byl pro mě nejlepší a také nejvtipnější postavou filmu. Velký závod má taktéž mnohem lepší herecké obsazení. Tajný závod má herce, kteří nejsou špatní, ale že by to byli zrovna hvězdy, to se říct nedá. No, ideální film o tajném závodu jsem tedy zatím nenašel, ale z té mnou viděné trojice "Milionový závod", "Velký závod" a tento "Tajný závod" rozhodně vede "Velký závod", který sice nebyl nějak zvlášť dobrý, ale rozhodně měl lepší charaktery a mnohem více jsem se u něj bavil. U "Tajného závodu" jsem se dost často nudil a nesmál jsem se. A to je u komedie dost závažný problém. Za motorkáře, poldy, pár slušných hlášek a kvalitně natočenému průběhu závodu dávám dvě hvězdičky. Zdejší aktuální hodnocení přes 71% se mi zdá dost přehnané. Tento film je slabší oddechovka na jednou zkouknutí. Nic víc. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vsetko je o uhle pohladu. Vidiet to za komunistickej totality, brutalnej husakovskej normalizacie, tak tomu napliaskam 5 hviezd. Fakt rev motorov, pokrcene plechy, krasne holky - proste zaplesa srdce kazdeho chlapa. Ovsem, z uhla pohladu roku 2021 -ked uz boli natocene kulty ako Lord of the Rings, Avengers, Avatar, Expendables, prve dva Terminatory  atd atd -  je to uz trochu vycpele, dialogom sa neda velmi rozumiet, lebo rev motorov ...... herecke vykony krivaju. gemma ako herec mi uplne prestal vadit, to jo. Ledva, ledva dam 70 %.  lebo reziser Charles Bail natocil dva svoje najlepsie filmy : Cleopatra Jones and the Casino of gold 1975 a tento Gumball Rally   : 70 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie nabitá trochou akčních scének dělajíc si prdel z policajtů. Tak trošku starší (o hodně) vydání Rychle a zběsile... 45% ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Velmi rozmanité postavy, která závodí, dělají tento film originálním. Celý film začíná jedním slovem a odstartuje celý závod. Příjemná podívaná bez nějakých vedlejších úmyslů. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bylo to jakési jednoduché - tak jednoduché, že by bylo lepší být jednouché. Až moc se to zaměřovalo na Ferrari a Cobru, ostatní jsou tam jenom tak do počtu. Z automobilů mě zaujaly jen některé (Camaro, Cobra, trochu i ten Bentley), to je asi všechno. Místama jsem si říkal, že instrukce pro filmaře zněly: "Snažte se rozbít co nejvíc aut, na děj nehleďte." Herci strašní, obzvláště ten motocyklista, kterej se pořád tvářil a choval jak nějakej šílenec a asi to mělo být vtipné. Ono celkově to vtipné vůbec nebylo. Bylo to dost blbé. A tak nudné, jak toto moje hodnocení. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Klasická závodní komedie, kde než o vtip a hlášky, jde spíše o nadupané mašiny kultovním potenciálem ještě dalece převyšující samotný film. AC Cobra, Chevrolet Camaro, Porsche 911 a další bez triků, bez zbytečných řečí v hledáčku geniální kamery, která nám alespoň z části přibližuje a dává pochopit šílenství jménem usednutí za volant super silného bouráku :-). ()

Liznic 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím se Sarrazinovím komentářem, že by to bez policajta nebylo ono. Film se totiž skládá ze dvou částí, té moc fajn - závod a věci krom něho (krom toho motorkáře) a druhé části - idiotského policajta co se je snaží chytit a pitomce motorkáře. Ve výsledku fajn žánrovka, které netřeba věnovat velkou pozornost. ()

Cushing 

všechny recenze uživatele

Klukům se to náramně líbilo -- tenkrát. Holkám možná taky. Člověk by to neměl chtít vidět po těch letech znova... Ale jistý sympatie to pořád vzbuzuje. Jenomže jich moc není. ()

Reklama

Reklama