Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Gróf Sándor Mátyás, bohatý sedmohradský veľmož, po porážke Habsburgovcov v r.1859 usúdil, že dozrel čas na vyvolanie ozbrojeného povstania za samostatnosť Uhorska. Vojenská kamarila vo Viedni sa však dozvie o jeho činnosti a rozhodne sa o jeho likvidácii. Najmú si na to dvoch dobrodruhov s kriminálnou minulosťou.... (Cicis)

Recenze (7)

kingik 

všechny recenze uživatele

Až příliš to evokovalo inspiraci Hrabě Monte Christem, ale pamětníci jistě zaloví v paměti a vybaví si vousáče, který si šel pro pomstu z pečlivě střeženého vězení ze kterého naplánoval svůj útěk. To byla asi ta nejzajímavější část. Napodobování slavnějšího díla mě jako diváka neuspokojilo, ale pokud máte rádi historické seriály a nevadí vám plagiáty, pak tomu dejte šanci. Mě to nudilo. Mé hodnocení: 40% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Svého času u nás dost populární seriál, důstojné a poměrně výpravné zpracování rozsáhlého románu Julese Vernea. ()

triatlet

všechny recenze uživatele

I mně v dětství tento příběh splýval s Monte Christem. Na hodnocení počkám, až ho někdy znovu uvidím. Z nostalgie bych odhadl rovnou 4 ****. ()

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Tak tady se nabízejí v podstatě jen dvě možnosti. Buďto jste nečetli vynikající a dokonale nabitou předlohu Julese Vernea a budete si říkat, co je to za ošuntělého hraběte Monte Christa s divným scénářem a vrazíte tomu milostivě 2-3*. Nebo jste četli skoro každé léto Matyáše Sandorfa i po večerce a budete co čtvrt hodiny mlátit hlavou do zdi.. kvůli tomu, co udělali se scénářem. Zároveň budete cítit masochistické potěšení nad některými změnami v ději a hlavně si v poslední čtvrté části začnete znepokojeně říkat, že tohle přece nemůžou stihnout, než vám dojde, že si čtvrtinu knihy přetvořili podle svého (=prostě ji vypustili). Když už je jasné, do kterého tábora patřím já, shrnu to stručně- trpěla jsem jako zvíře. Takhle nesmyslně rozdělit příběh do čtyř nevyvážených dílů, zároveň po každém 'překvapivém' obratu nedát vůbec divákovi čas to vstřebat nějakým delším záběrem do prázdna, ale hned tam střihnout další akci, tohle se prostě Frantíkům nepovedlo. Celý příběh má vygradovat dramatickým 'božím soudem' a zatím to vypadá jen jako další schůze baráčníků v čísle 79. Jak píšu, trpěla jsem jako zvíře.. ale trpěla jsem krásně, protože herecké obsazení je jedna báseň a když odhlédnu od scenaria, nakonec z toho byl cítit maďarský vlastenec, hrabě Matyáš Sandorf. (německý dabing, slovenské titulky, life's good :-) ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Určitě by obstál i dnes a podobnost s Hrabětem Monte Christo je zarážející. Napínavý děj, jako jsem se dítě u některých pasáží i docela bál. Poprvé vůbec jsem v tomto seriálu viděl šifrovací mřížku a také představa ponorek, na tehdejší dobu dost futuristických tvarů, je docela zajímavá. A skvělí byli komedianti Pescade a Matifou. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Na seriál si poměrně dobře vzpomínám a domnívám se, že by obstál i dnes. Příběh maďarského revolucionáře Matyáše Sandorfa, který zrazen přichází o rodinu, druhy i své postavení. Po té co unikne smrti, zasvětí svůj život pomstě a pátrání po své dceři. Příběh velmi velmi podobný Hraběti Monte Cristo (nebo kapitán Nemo), ale méně známý než Dumasův příběh. Tato adaptace Verneova románu mi ale připadá lepší než kterákoliv z adaptací Monte Crista, kterou jsem dosud viděla (údajně je zajímavá ta černobílá ještě před Mariaisem). Možná protože mi Verne je často bližší než Dumas. Možná je to ale ta nostalgie... ()

hwnd 

všechny recenze uživatele

Asi nebudu jediný, kdo má tenhle prastarý seriál v paměti - samozřejmě zidealizovaně - jako skvělou adaptaci jedné verneovky, která je tajemná, akční, romantická a v neposlední řadě se tam šifrovalo pomocí mřížky a to pro malého kluka byla prostě pecka. Čtenářská výzva mě navedla, abych si po letech přečetl zase předloho a když už jsem byl v tom, tak jsem se pokusil najít tohle dílko. Určitě tehdy šlo dabovaný (ale jestli cz nebo sk tak to už nevím), ale kde je tomu konec. Nakonec jsem skončil u německé a slovensky otitulkované verze a docela se dalo. Takže jsem po třeba třiceti letech kousnul předlohu i seriál Upřímně nejsem zklamán, ale výhrady tu jsou a netýkají se kvality vzhledem k tomu, že je to dílo z roku 1979. Ve zkratce je to dějově podle Monte Christa: zrada, vězení, útěk, získání velkého bohatství a následná pomsta pod pseudonymem. Verne to mimochodem nenapsal jako prachsprostou vykrádačku, ale jako poctu Dumasovi. Osobně mi vadí docela veliká autorská licence při převodu předlohy. Jednak je zde evidentní tlak na to, aby se zdůraznilo, že hrdinný maďar se chce vzepřít nenáviděnému Rakousku. To, co Verne odbil na několika málo stránkách na začátku (možná jen pár odstavcích) tak je zde celý první díl, co si autoři prostě vymysleli. Nevědět, o jaké dílo jde, asi bych si myslel, že je to historický seriál o nějakém tajném spolku. Ale pak přichází vlastní děj a všechno se zlepšuje. Jenže autoři nám podávají další nesmysly. Problém je v tom, že Verne vytcořil příběh, který je trochu chatrný, ale pohromadě drží. Modifikace z toho dělají něco, co už pohromadě moc nedrží. Třeba ostrov Antekirta. Děj se odehrává kolem roku 1875, doktor Antekirt měl jen pár let na zabydlení ostrova, ale podle autorů tam vzniklo cosi, co mi asociovalo první díl našich "Návštěvníků", dokonce je tam velín s obrazovkou (to by se ani Verne neodvážil) a telefon s jedním čudlíkem. Nebo ta plavidla. Verne se omezil na to, že doktor vynalezl akumulátor a lodě (opancéřované, nízké ale pořád lodě) pohání elektřina. V seriálu jsou Elektriky prostě normální ponorky, to už jsme u trochu jiné knihy. Tyhle věci mi sledování strašně kazily. Pokračovat ve výčtu nebudu, musel bych to celé převyprávět. Jako celek hodnotím na dobu vzniku jako slušný nadprůměrný seriál, bylo hezké si po letech připomenout a trochu se u toho pobavit. ()

Reklama

Reklama