Reklama

Reklama

Povídky z kuchyně

  • Norsko Salmer fra kjøkkenet (více)
Trailer

Po skončení 2. světové války se švédští experti na bydlení a nábytek shodli na tom, že je třeba začít s tovární výrobou víceúčelových kuchyňských linek, které by domácnostem ušetřily čas, námahu i peníze. Když zmapovali chování a návyky svých hospodyněk, rozhodli se vědci z Institutu bytové kultury překročit geografické i „rodové“ hranice. Počátkem 50. let vypravili do Landstadu, nevelké norské vesnice, která se pyšnila nebývale vysokým počtem starých mládenců, osmnáct svých pozorovatelů. Ti měli, čtyřiadvacet hodin denně, sledovat, jak si při kuchyňských pracích vedou osamělí muži. Institut je vybavil židlí na vysokých nohou, aby měli absolutní přehled o činnostech „sledovaného subjektu“, výsadou přicházet a odcházet podle potřeby a zákazem hovořit s pozorovaným mužem nebo mu pomáhat při vaření. Tak vstoupil do domu i do života podivínského Izáka pozorovatel Folke Nilsson. Držel se všech instrukcí a byl zapálen pro svěřenou práci. Výzkum pro oba dopadl jinak, než si na začátku představovali. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

sona123 

všechny recenze uživatele

Jsem zklamaná. Začátek se ještě rozvíjel slibně, na kafkovskou notu, ale pak se to zastavilo v bodě nula a tam to zůstalo až do konce. Komedie to tedy skutečně nebyla. Vlastně to byla docela nuda, koukat se do jedné vesnické kuchyně, ve které se skoro nic neděje. Ba co víc, ani ta atmosféra, kterou jsem očekávala, na mne nedýchla...Takže si pro sebe uzavírám: norsko-švédské komedie-dramata příště nebrat. ()

Lukoye 

všechny recenze uživatele

Brilantně minimalisticky natočený snímek. Finská nadace pro výzkum kuchyňské kultury se rozhodně zmapovat pohyb a práci starých mládenců ve Švédsku a optimalizovat jejich pracovní podmínky. Jeden z dotazovatelů Folke Nielsen dostane za cíl svého pozorování starého, samotářského nemluvu. Nemůže s ním najít společnou řeč. Když se mu to povede, naváží spolu úzké přátelství v neobvyklých mezích. I když se nejedná přímo o komedie, chladný, minimalistický severský humor dokáže pořádně podráždit bránici. Něčekejte žádnou zábavu v obvyklém stylu. Žádné ftipné hlášky, ani vyumělkované skeče. Tenhle film jde mnohem dál. Umě balancuje na hraně mezi soucitem a humorem aniž by se stal patetickým. Jen víc takováchto filmů. ()

Reklama

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Takový velmi sympatický film. Jako muž jsem se hodně smál a usmíval. Hrdinové tohoto filmu často komunikují beze slov, náznaky, drobnými gesty, celé je to však tak geniálně udělané, že je to naprosto srozumitelné (například situace, kdy dojde tabák). Mužský film. Lidský a originální (už jen představa, že by vám v kuchyni seděl někdo u stropu na vysoké židli a "vědecky" studoval vaše kuchyňské zvyklosti, má hodně do sebe). Už se těším, až pustím zbytku rodiny! ■ P.S. Obdivuji scénu, ve které jedna z postav bez komentáře a jakéhokoli dodatečného vysvětlování jen tak vezme koně a odtáhne karavan. Typicky mužské chování! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Bizarní snímek s těžko uvěřitelným námětem a zároveň lehkým nadhledem nejen z vyvýšené kuchyňské pozorovatelny... Prim zde hraje kromě tradičního svérázného severského pojetí komedie rovněž skvělá, citlivě ušitá hudba. Scény vyvolávající výbuchy smíchu střídají melancholická pohlazení. Děj plyne pomaleji, ale přirozeně. Kamera bere dech, herecké výkony jsou nenucené, zkrátka vše je tak, jak má být. Vyústění je zajímavé a rozhodně nečekané. Přesto to chtělo do kuchyně přidat ještě špetku... něčeho... takového... vlastně sám nevím... vy víte? 80% [Norský týden v Ponrepu, 2015] ()

boombang 

všechny recenze uživatele

Trochu silnější kafe. Absurdní situace (vědecké šmírování v kuchyních) je zde postavena na hlavu (šmírovaný šmíruje šmíráka...). Vůbec není znát, že se děj filmu odehrává v roce 1944 (pokud si tedy odmyslím ta starší auta). A jsou zde dvě krásné a vtipné scény: rádio v puse a místnost plná pepře.... :-) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Švédsko bylo v době, ve které se film odehrává,  poslední zemí kontinentální Evropy, kde se jezdilo vlevo. Změna nastala až 3. 9. 1967. (petrsv)

Související novinky

Svensk Filmindustri mění vedení

Svensk Filmindustri mění vedení

24.04.2014

Michael Fleischer, generální ředitel SF Film v Dánsku, a Guttorm Peterson, SF Norge v Norsku, ohlásili po více než deseti letech své působnosti ve Svensk Filmindustri svůj odchod. Fleischer u… (více)

Reklama

Reklama