Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil režisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nadšeně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí v televizi svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil šoku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůžko si tak dále užívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netuší, že si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).

Zavzpomínejme si na motocykly Simson, krepsilonové ponožky, vzorkované tapety, víkendové kempy, optimistické znělky televizních novin, starty Sputniků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (447)

Ravi 

všechny recenze uživatele

Nejdříve na člověka dýchne hořce idealizovaně přívětivá tvář socialismu, pak exotika kapitalismu v ryzí rané podobě, kdy byl kapitalismus asi nejkapitalističtější. Následuje nostalgie a vystřízlivění. Tenhle film v podstatě shrnuje sociální dějiny postsocialistických zemí od roku 1989. Mládí vpřed a starší generace chtějí a věří, že musejí žít minulostí, aby sebe samy zachránily před šokem, který by jim přivodil smrt. V podstatě ve společnosti zažíváme stejnou křeč, jako hrdinové filmu, jen si ji možná neuvědomujeme. Je na tom něco smutného a zároveň něco zcela přirozeného. Film reflektuje dobu, vidí do budoucna i do minulosti a to vše na pozadí dojemného příběhu jedné rozvrácené rodiny. Dává naději, že pokud se budeme hodně snažit a najdeme to dobré v sobě i v druhých, může jít všechno. Fascinovala mě scéna s letící sochou Lenina. Jen mě docela mrzí, že Němci do toho neumějí dát takové srdce, jako Češi, jinak to bylo skvělé. 85% = 4/5 ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Reflexia na udalosti pádu NDR v trochu pomýlenom garde. Popri vážnych udalostiach v rodine sa máme zabaviť na zastavenej alebo prekrútenej histórii. Pobavia sa skôr Nemci (východní), ktorí poznajú svoje osvedčené socialistické potraviny alebo iné výrobky, a nebodaj si niekto povzdychne, že za čias NDR bolo lepšie. Ako rodinná vzťahová dráma tiež žiaden zázrak. ()

Krasus 

všechny recenze uživatele

Příjemná nostalgická podívaná s příjemnými herci a zajímavým příběhem.Konec je sice trochu sentimentální,ale zážitek vám to určitě nezkazí. ()

Specs 

všechny recenze uživatele

Hlášky: Alexander Kerner: - "Večer 7. října 1989 se shromáždilo několik stovek lidí k večerní procházce, aby se, postupujíce kupředu, zasadili za procházky bez hranic." & Ariane Kerner: - "Zkolabovala jsi. Před 8 měsíci." Christiane Kerner: - "Před 8 měsíci? Vůbec si nemůžu vzpomenout. A co se tam stalo?" Ariane Kerner: - "No, to bylo..." Alexander Kerner: - "To bylo v říjnu. Myslím, že jsi chtěla jít nakupovat. A před sámoškou byla hrozná fronta. A také bylo hrozné horko, tak jsi prostě zkolabovala." Christiane Kerner: - "V říjnu?" Alexander Kerner: - "Byl to obzvláště horký říjen. Tenkrát." & Denis: - "Osmý patro?" Ariane Kerner: - "Jo." Denis: - "Výtah?" Ariane Kerner: - "Nefunguje." Denis: - "Do prdele." Ariane Kerner: - "Přesně tak." ()

deckardx 

všechny recenze uživatele

Fajn film, na ktery je treba se koukat, kdyz si chcete oddechnout od okolniho sveta... Herci vyborny, napad taky vybornej, akorat mi proste vadila ta nemcina... ()

Philoun1 

všechny recenze uživatele

Celkem povedá německá komedie, překvapil mě milej humor, který bych u německé filmografie nečekal, pěkné a originální. ()

blixadovan 

všechny recenze uživatele

Podle takovýchto filmů by se měli čeští filmaři učit, jak se dělá komedie bez toho, aby se herci museli pitvořit, různě šklebit, mluvit sprostě atd. apod. Příběh založený na absurdním snažení mladíka je skutečně skvělým nápadem, z filmu nečiší patos ani trapnost. Skvělé. ()

European 

všechny recenze uživatele

Užasný a zcela originální film, jehož obsah se nedá stručně popsat. Popisuje události roku 89 v Německu a jejich důsledky pro různé skupiny lidí. Alex ve snaze zachránit své matce život, vytvoří zcela nový svět. Společnost jakou si přál. Překrucuje fakta, "zvolí" nového prezidenta, zavede novou legislativu, uvolní obchod a to vše ve svém malém království o výměře 79m2. Film pohlíží na vše ze dvou úhlů - nebojí se kritizovat ani minulost a ani současnost. Nedá se o něm říci nic jednoznačného, protože si se vším hraje. Mrzí mě pouze, že tak krásný a lidský film byl už jednou v ČR použit jakožto součást politické předvolební kampaně. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Komedie, vůbec. Drama, vůbec. Nebylo to o ničem, přitom se dá říct, že se to odehrává v zajímavém prostředí, v zajímavé době. Zradu jsem cítil od úplného začátku (začínalo to jakýmsi předvolebním spotem ODS, který nešel přeskočit). P.S. Ano, vím, že předvolební spot ODS není součástí filmu, nejsem retard. (40%) ()

standsiller 

všechny recenze uživatele

V prvom rade by prospelo, keby bol film možno aj o 40 minút kratší. Bolo tam mnoho chýb , napríklad : keď už tak veľmi chceli uchovať matku v pokoji a chránili ju pred všetkým čo by ju rozrušilo, prečo potom stál s táckou nad ňou pokiaľ spala ? Alebo prečo jej ku koncu priviedol manžela keď vedel, že by ju to mohlo veľmi rozrušiť. Vo filme veľa krát odznelo " urobí jej to radosť" , no aj radosť patrí k rozrušeniu. Neverím, že človeka by dokázalo rozrušiť to že by sa stal svedkom toho ako prespal globalizáciu a že nie všetko čo kedysi jedával bude jedávať aj teraz a podobne. Doktor povedal, že matke nemusí zostať veľa času. Tá však vyzerala čoraz lepšie a až som sa počas filmu bál, že sa stane to čo sa aj skutočne stalo. Vyšla na ulicu. Scéna na ulici a ako viezli Leninovu sochu bola veľkolepá. Bol by som radšej za ukončenie v tom momente. Určite by to bolo lepšie, ako vystrelenie v detskej rakete. ( nikde som nepočul, že by jej robili radosť kozmonauti ). Veľmi veľa vecí mi vadilo, ale našli sa tam svetlé momenty hlavne kameramanské a pár režijných zábleskov. ( plus hudba bola fajn, no tak často, že mi po chvíli vadila. Zase niekto potreboval navodiť atmosféru aj kde ju nebolo treba. ) Priemer. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Tak na to jak mi spousta lidí tento film doporučovala, to zase tak dobré nebylo, ale na druhou stranu ani špatné. Samotný nápad super a herci byli skvělí, ale prostě mě to nedokázalo vtáhnout a neužil jsem si to ()

Looser 

všechny recenze uživatele

Film, který ukazuje jak se se změnou režimu potýká "taková normální rodinka" ve východním Německu. Doufám, že mě nikdo nebude kamenovat, když napíšu, že mi to trochu připomnělo naše Pelíšky a Pupenda...Film balancuje někde mezi citlivou komedií a smutným příběhem, a zanechává v člověku pocit, že něco takového se klidně i mohlo stát. Za zmínku určitě stojí i malebná hudba, která mi ještě hodně dlouho bude znít v hlavě. Tenhle film se určitě povedl a vřele ho doporučuji všem jako zajímavou variantu na melancholický večer. ()

ethos 

všechny recenze uživatele

Celkom ma to dostalo. Skvela zapletka celkom vtipne miestami. Svojim sposobom krasne hlupucke. Velmi dobry koniec, ktory to mu dal myslienku, proste to bolo dobre. ()

kisha 

všechny recenze uživatele

výzdvih herců, atmosféry, nápadu a hudby...oni ti Němci nebudou v tej filmařině snad zas až takový dřeva, jak se o nich řiká ()

fruitbueno 

všechny recenze uživatele

Hm... čekala jsem zábavu, to veselejší z minulého režimu z Německa. Drama jako takové je natočené na jedničku. Kulisy parádní, hlavní hrdina sympatický, veskrze pozitivní týpek s přístupem, který vzbuzuje nadšení, entuziasmus a obdiv. Pořád jsem přemýšlela, k čemu tohle dílko spěje. Furt a furt jsem čekala na tu "hlavní myšlenku", na něco, co mi nabídne jakousi katarzi, něco prostě. Posledních pár minut - to bylo ono. Víra. Člověk musí věřit, bez ohledu na to, co si o jeho víře myslí okolí. Jsem ráda za takový film. Člověk musí věřit. ()

Cejny 

všechny recenze uživatele

Bylo to až moc zdlouhavé a žánrově strašně nevyvážené. Chvíli komedie, ale po většinu času drama, spíš jen drama s občasnými úsměvnými momenty. Navíc celé doprovázené pochmurnou, pomalou klavírní hudbou, která jen dokreslovala pocity úzkosti z šedi panelákového Východního Berlína. Nápad dobrý, ale provedení už je podstatně horší. 50 % ()

JADIM 

všechny recenze uživatele

Na tejto komédii so socialistickou tématikou je originálne to, že vie zaujať aj bez toho, aby poukazovala na zvrátenosť tohto režimu. Občas dokázala dobre pobaviť a nebála sa pritlačiť na emócie. Nedostatkom tohto filmu je iba to, že v rámci zaujímavosti určitých scén bol až priveľa sebavedomý, a tak to už niekedy bolo zdĺhavé. Pre človeka z postkomunistickej krajiny má tento film špeciálny význam a pre niekoho z Východného Nemecka dvojnásobne. 7,5/10 (Videné 25.1.2021, CZ dabing) ()

PALINO 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekne a nápadito napísaný film, ktorý ponúka vcelku originálny námet a pri ktorom musím oceniť, že sa ho tvorcovia filmu nesnažili zneužiť na čistokrvnú komédiu, ale vytvorili veľmi príjemný, ľudský a v konečnom výsledku vážny film. A v rámci nemeckých filmov sa rozhodne zaraďuje na popredné priečky. ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama