Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Originálním a velmi humorným způsobem se k nedávné historii bývalého Východního Německa vrátil režisér Wolfgang Becker. Příběh začíná v roce 1989, kdy nadšeně socialistická paní Kernerová upadne do kómatu, když uvidí v televizi svého syna, jak se účastní protistátní demonstrace. V kómatu přetrvá celých 8 měsíců a zaspí tak pád berlínské zdi, sjednocení Německa i konečné vítězství kapitalismu. Po jejím procitnutí je pak na jejím synovi Alexovi, aby dle doporučení lékařů zabránil šoku, který by ji mohl zabít. Alex začne v panelákovém bytě o výměře 79m2 rozehrávat velkolepou mystifikaci. Paní Kernerová připoutaná na domácí lůžko si tak dále užívá socialismu a tv zpráv s líbajícími se soudruhy (netuší, že si synáček zařídil své malé TV studio, kde se svými kamarády připravuje dobové zprávy).

Zavzpomínejme si na motocykly Simson, krepsilonové ponožky, vzorkované tapety, víkendové kempy, optimistické znělky televizních novin, starty Sputniků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (447)

stub 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení, které nicméně mohlo být o něco kratší. Někoho může iritovat lehký sentiment, který film nezapře, v kombinaci se zjevnou ironií však vytváří fungující mix, na který jsem pro těch pár chvil s chutí přistoupil. ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Jsem trošku zaskočený docela nízkým hodnocením, Good Bye Lenin je výborný a ze všeho nejvíc PŘÍJEMNÝ film - a to i na druhé pokoukání. Kdyby po mě chtěl někdo nějaké zápory tak bych se jich asi nedohledal, ono totiž není nic moc co vytýkat - dávám 8/10 ()

Beast 

všechny recenze uživatele

Krásný, vtipný a poetický film - dokonalé zpracování segmentů "sametové revoluce" - ač ne v Čechách, ale v Něměcku, ale přesto mě při filmu mnohokrát mrazilo a bylo mi do pláče. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že je to krásná sonda do období pádu berlínské zdi...Možná jsem si podle nadšených reakcí sliboval větší vtipnost, ale větší dramatické založení příběhu i hrdiny mi vůbec nevadilo. Jeden z nejlepších německých filmů, jaký jsem viděl. Vtipné, kvalitní, myšlenkově na úrovni. Mimochodem, co myslíte, že první přijelo do NDR ze západu? :-) ()

CiTrus007 

všechny recenze uživatele

Takový hořce realistický Hibernatus zasazený do doby pádu železné opony. U některých scén se člověk musí smát, u jiných zas přemítá nad duchem té doby... Zajímavý kontrast. ()

JayZak 

všechny recenze uživatele

Film, který nostalgicky vzpomíná na časy dederonů (NDR) má originální nápad, ten však nepříliš dobře provedený. Vzpomínky a navození totality spočívají pouze v shánění šprévaldských okurků či dobové kávy a v nahraných televizních zprávách. Taky mi přišlo, že se scenárista nemohl rozhodnout, jestli vykreslí film spíš dojemně nebo vtipně, celek ale vyzněl hlavně jako drama, ne komedie... Nemastný neslaný děj nepodporuje ani herectví hlavní postavy Alexe, u kterého mi přišlo, že umí jen dva výrazy. Herecké výkony ale zachraňují některé vedlejší postavy, hlavně pak mátinka udržovaná v totalitě. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

O tomto filme sme čítali na hodine nemeckého jazyka na strednej škole, konečne som si ho pozrel a bol som milo prekvapený. Som síce za pravdu, preto som aj za to, že to mohli podať inak, no toto bolo iné, ale musím uznať pôsobivé. Je to silný film a spomienka zároveň, ktorá je zaujímavo natočená. Hudobný podklad tiež výborný, proste sa s filmom pohrali a ako taká zvláštna komédia to môže byť. Ja som objavil týmto filmom herečku podobnú našej Táni Pauhofovej, Čulpan Chamatovu, ktorá mi to svojou krásou ožiarila. Daniel Brühl pre mňa nie je nový herec, ale musím ho tiež pochváliť, proste všetko dobré na taký rodinný film, len to nie je úplne všetko tak, ako by som to chcel, nie je to ani nič prevratné, ale stálo to za to. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úplně ze všeho nejdřív chci napsat, že mladý Daniel Brühl zvládl roli syna soudružky učitelky na výbornou, povodil si mě jako marionetku.. Pro mě osobně nostalgický návrat v čase do let 1989-1990.. Snímek je to úsměvný, milý, laskavý a to pozitivní vyznění působí jako příjemné pohlazení.. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Ústřední nápad "zaspání revoluce" je sice dost přitažený za vlasy, ale když přijmete režisérovu hru, není filmu moc co vytknout. Snad jen ta hudba mi místy až příliš připomínala motivy z "Amélie". ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tragikomický příběh mapující osud rodiny na pozadí komunistického Německa a jeho následného přerodu v rámci pádu Berlínské zdi, kdy se matka dostane do kómatu a po procitnutí z něj se její syn snaží udržet její život v nafingované komunistické minulosti. Dá se říct taková méně humorná německá odpověď na Pelíšky / Pupendo, tedy alespoň tématicky. Jen člověk neví, jestlí se má bavit nebo podvědomě soucítit s hlavními hrdiny a tehdejší společností... ()

LINKIN 

všechny recenze uživatele

Becker se celou dobu snaží maskovat svou vypravěčskou neschopnost pomocí otravných voice-overů a první polovina filmu tak působí jako laciná lekce dějepisu, ve které je divákovi desetkrát řečeno odkud kam se vlastně prchalo aby mu to mohlo být ve druhé polovině ještě několikráte připomenuto, kdyby náhodou zapomněl, přičemž si tvůrci v symbolice západních hodnot vystačí s logem Coca-Coly, ale bylo by asi pošetilé očekávat něco sofistikovanějšího. Rezignace na adoraci či kritiku západu potěšila, nicméně jejich charakteristika se nepřehoupla přes škatulku tisíckrát převařených (hlavně co se středoevropského prostoru týče) instancích nudlí a výsledkem je prostoduchá slátanina se spoustou zjevných logických kiksů, které by bez razantnějšího zásahu střihače potopily celý koncept, což se pod pokličkou vlastně stalo. Good bye Lenin je především hloupý film určený pro nekritického/konzumního současného kinodiváka, který parazituje na zdánlivě zajímavé látce a má nulovou výpovědní hodnotu (scénu v bance jako náznak Stockholmského syndromu jsem si vsugeroval abych si neukousal nehty nudou). Závěrečný melodramatický twist pak už jen dokresluje škatulku zakázkového filmu bez špetky invence. A nakonec otázka pro bystré mozečky. Je jednodušší přemístit obsah dvou sklenic nebo přelepit etikety? O případnou nápovědu pište do pošty. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

"Máma se teď vznáší někde nahoře a možná se na nás dívá a vidí nás jako nepatrné tečky na malé Zemi..." Tento film mi na tváři vykouzlil skutečný a upřímný úsměv. Alex Becker si vytvoří kvůli své nemocné matce svoje vlastní Německo takové, jaké by ho on sám chtěl mít.. Shání staré výrobky, s kamarádem sám natáčí dobové televizní zprávy a vymýšlí si úplně nové (pro nás docela absurdní) události.. Film skvělým způsobem zachycuje mimo jiné i historii Německa. Daniel Brühl byl skutečně skvělý stejně jako Katrin Saß, která byla opravdu okouzlující! Tenhle snímek je tak neuvěřitelně optimistický a krásný! No a samozřejmě musím pochválit hudbu, i když mi bylo okamžitě jasné, že to bude nádhera, když jsem viděla jméno Yann Tiersen! :)) Nečekala jsem, že mě tento film osloví až tolik :) ()

Greg 

všechny recenze uživatele

Spíš hořká komedie, než že by se dívák chytal za břicho od začátku do konce. Ale na druhou starnu nabízí zajímavou retrospekticní podívanou na moderní německé dějiny a hlavně na život obyčejných východních i západních Němců. Zejména představitel hlavní role Daniel Brühl předvedl velmi solidní výkon, ale pozadu nezůstali ani další herci. Jistě, není to film roku, ale za podívání stojí. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Moc dobrý film. Je to svěží, místy vtipné, dost silné a hodně to v člověku zanechá. Chování postav je místy dost nelogické, ale jinak je to moc pěkný film. 4* ()

Džejkop 

všechny recenze uživatele

Škoda, že jsem v době revolučních hnutí byl malý čtyřletý chlapec. Musel to být nepopsatelný osvobozující pocit. Obzvláště v samotném Berlíně. Mimo zajimávé ohlédnutí zpět, mi tento film nabídl špetku milého humoru a především nezměrnou lásku syna k matce. To co se rozhodl Wolfgang pro svoji maminku udělat, je opravdu velkolepé. Navíc vytvořil z Lidově demokratické republiky Německo, neuvěřitelně krásné místo k životu, přesně takové jaké by mělo být, dokonce i Zápaďáci utíkali na Východ :). Taková utopie, ale velmi milá. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Bizardný stav, ktorý doprevádza hlavnú dejovú linku sa môže zdať úletom, spomeňte si však na české komédie narážajúce na absurdnosť komunistickej propagandy. Tam má našinský divák odlišné kritéria posudzovania a akceptácie bizardností. Skutočne, je treba brať veci s rezervou a oceniť atypický pohľad do odcudzeného Berlína spred roka 89. Goobye Lenin je zmeskou moderného revizionizmu a pubertálnej mentality. Zachováva si však aspoň nejakú úroveň. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo velmi slabé.. Podle pozitivních kritik jsem čekal odlehčenou tragikomedii v německém stylu podobnou českým filmům ala Pupendo nebo Pelíšky, které jsou vlastně na podobné téma života obyčejných lidí v nelehké době komunismu.. Jenže Good bye, Lenin nesahá českým kolegům ani po kotníky. Možná kdybych byl Němec tak bych chápal více, ale za celý film jsem se ani jednou nezasmál a celé to bylo takové nemastné, neslané.. Hercům jakoby se nechtělo hrát, scénář má sice zajímavou pointu, ovšem druhá polovina filmu je jaksi nedotažená.. Pro mě slaboučký průměr! ()

Jira K 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý film se zajímavým námětem. Hlavně Alexova snaha za každou cenu nic neprozradit byla výborná, ať už se jednalo o přelívání všeho možného do starých nádob či o výborné zpravodajské reportáže. "Zatímco Sikmund Jahn reprezentoval NDR v hlubinách kosmu, dovolil můj otec, aby jej v kapitalistické cizině nepřítel ženského pohlaví připravil souloží o rozum..." ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Reklama

Reklama