Reklama

Reklama

Agatha Christie: 100 let s Herculem Poirotem a slečnou Marplovou

(TV film)
  • Velká Británie Agatha Christie: 100 Years of Poirot and Miss Marple
Velká Británie, 2020, 67 min (Alternativní 46 min)

Obsahy(1)

Zavalitý muž s nakrouceným knírkem a svérázná postarší vesničanka aneb jak stvořila královna detektivek dva nejproslulejší vyšetřovatele vražd všech dob... V roce 2020 uplynulo už celé století od vydání prvního románu Agathy Christie "Záhada na zámku Styles". Byl to okamžik, kdy byl světu představen jeden z nejslavnějších fiktivních detektivů všech dob, Hercule Poirot. Kdo by si byl tehdy pomyslel, že z nesmělé a plaché intelektuálky se jednou stane autorka tak věhlasná, že její díla předčí v úspěšnosti prodeje jen Bible a dílo Williama Shakespeara? V dokumentu, který k tomuto výročí vznikl, uvidíme řadu vzácných archiválií ze spisovatelčiny pozůstalosti a seznámíme se se zákulisím vzniku jejích deseti nejúspěšnějších románů v chronologickém pořadí. Nebudou samozřejmě chybět ani ukázky z filmů a seriálů, které podle nich vznikly. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

https://www.ceskatelevize.cz/porady/13774167499-agatha-christie-100-let-s-herculem-poirotem-a-slecnou-marplovou/, nebo na www.dokumenty.tv ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Nečekejte dokument, který by se stal životopisem Agathy Christie. On na to ani neaspiruje. Spíše se jedná o životopis dvou velmi slavných řešitelů záhad. Jednoho z nejslavnějších detektivů světa Hercula Poirota a obyčejné ženy s důvtipem slečny Marplové. Následují ukázky z mnoha filmů a seriál. Ústy herců a spisovatelů se dozvídáme, v čem byla genialita slavné spisovatelky a jak se změny v osobním životě přetavily do jejích románů. Pravdou je, že mi trochu vadil současný dokumentární trend, kdy jeden herec začne větu a druhý ji dokončí. Anebo když v rychlém sledu za sebou všichni překotně hovoří o tomtéž. Leč doba je rychlá a i divák nerad na něco čeká. Ovšem právě romány Agahty Christie ukazují, že někdy stojí za to si na něco počkat. Škoda, žádný jsem nečetl, ale její příběhy a nečekaná rozuzlení mám rád. A. Ch. vytvořila mnoho trendů a nepsaných pravidel, kterými se později inspirovali další a další při psaní detektivek či natáčení filmů a představování nových hrdinů těchto žánrů. A já mám dobu, ve které Hercul P. působil, velmi rád a i proto jsem miloval jeho seriál, který v pubertě neděli co neděli proplouval do našich domácností a táta je vždy sledoval. ()

Reklama

Marthos 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné století, které uplynulo od okamžiku, kdy královna detektivních románů Agatha Christie seznámila nejširší čtenářskou obec se jménem slavného belgického detektiva a o něco málo později i bystré stařenky s výborným postřehem, shrnuje tento televizní dokument v základním, srozumitelném přehledu, bez zbytečné senzacechtivosti. Ve výčtu účinkujících překvapivě schází ikonický představitel Hercula Poirota, herec David Suchet. Ale to je zřejmě jediná, drobná výtka, kterou lze vznést. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělý dokument, ale fanouškům Agathy nejspíš nic nového nepřinese. Jde ovšem o velmi příjemný průřez jejím dílem od Stylesu po Styles, zaměřený hlavně na její nejvýznamější romány, vše samozřejmě podpořeno filmovými ukázkami. Velmi mě potěšila účast Philipa Jacksona a Hugha Frasera. Tvrzení, že bez Deseti malých černoušků by nevznikla Noční můra v Elm Street ani Halloween mě vskutku velmi pobavilo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ako už názov vypovedá, dokument nie je životopisom majsterky detektívok, ale prierezom jej diela a postáv. V každom prípade ide zaujímavý súhrn so zábermi zo sfilmovaných diel, avšak myslím, že šlo ísť aj viac do hĺbky a kľudne z toho urobiť seriál. https://dokumenty.tv/agatha-christie-100-let-s-herculem-poirotem-a-slecnou-marplovou-dokument/ ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama