Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V malom americkom meste začínajú pribúdať obete brutálnych vrážd. Len miestni súrodenci Coslawovci zistia, že ide o vlkolaka. Nik im, žiaľ, neverí... (POMO)

Recenze (92)

tron 

všechny recenze uživatele

„Škoda, že tu nemám magneťák. Počul by si, ako to znie.“ Spoilery. Vzniklo to na námet Kingovej novely, ktorá prvý raz v češtine šokujúco vyšla až koncom roka 2023 (!). Film sa mi páčil viac, hoc  nerozumiem, prečo sa z novelového strýka Ala stal vo filme strýko Red a hoc mi vo všeobecnosti nevonia kombinácia rodinného dobrodružstva s krvavými pasážami, ale tak zas v osemdesiatkach to bola vcelku bežná vec. Potešia kvalitné masky, nezameniteľná atmosféra 80. rokov a dobrí herci (Gary Busey v nečakane kladnej úlohe strýka). Ďalším príjemným osviežením boli originálne drobnosti, ktoré dodali vlkolačiemu klišé nový rozmer (vlkolakom je kňaz, nemení sa len počas splnu, je agresívny aj v ľudskej podobe, vraždí baseballovou palicou). Čakal som béčko ako SLEEPWALKERS, ale bol to skôr solídny priemer CINTORÍNU ZVIERATIEK a CUJA. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

V poklidném městečku Tarker´s Mills začne řádit krvelačná šelma. Jeho obyvatelé začínají doslova ztrácet hlavu, jelikož oběti jsou rozcupovány na kusy. Při útoku na postiženého mladíka Martyho však bestie přijde o oko. Chlapec zjistí, že jde o vlkodlaka, a svěří se svému strýčkovi. Jejich plán je jasný: zastavit vraždící monstrum. Stačí jen nalézt osobu, která bude mít pásku přes oko... Stříbrná kulka je díky hlavnímu hrdinovi spíše dětským hororem, ale mordy jsou přesto řádně krvavé, masky povedené a slušná je i atmosféra městečka uprostřed hlubokých lesů. Zajímavostí může být i účast Gary Buseyho v netypicky kladné a sympatické roli Martyho strýčka... Chybí mi tyhle werewolf-horory s poctivou maskérskou prací. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Následuje spoiler. Mám tomu rozumět tak, že než se Big Ed Hurley odstěhoval do Twin Peaks, tak v jiným zapadákově kázal vodu a lemtal krev? Hustý. Výhrady by byly, ale to nejmenší, co můžu udělat v době, kdy vlkodlačí tým reprezentují metrosexuálové zabouchnutí do mimin, je nechat si je od cesty. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pohodový osmdesátkový horor s dětskými hrdiny, který mi v mládí unikl. Nic zásadního, ale King si napsal scénář a je v tom dostatečně cítit, třeba i tak, že nehororové pasáže jsou zajímavější než hororové. Hlavní hrdina je obyčejný kluk, ozvláštněný tím, že nemůže chodit a jezdí na cool motorovém kolečkovém křesle Stříbrná kulka, které mu postavil strejda, jakého by chtělo mít každé dítě. A později mu strejda postaví ještě nadupanější verzi, která předjede i auto, a je využita k fajn honičce. K tomu pár krvavých vražd, nějaká ta utrhnutá hlava a roztrhání dítěte mimo obraz, které je působivě opsané tím, že šerif nese zakrváceného papírového draka. A Gary Busey a Everett McGill. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Rozstřelit vlkodlaka na silnici motorovým invalidním vozíkem zní lákavě, ale předpokládám, že žádná součástka není ze stříbra, takže se vraťme k osvědčeným projektilům z daného materiálu.. Oblíbené Kingovy prvky zasazené do lykantropího rámce, rozdílně působivé akčně-hororové momenty a docela obstojné masky (byť je pravda, že werewolf v celé své kráse vypadal jak „Smokey Bear s hroznou kocovinou“). Zubící se strýček Busey, otčím O'Quinn, neandrtálské čelo otce McGilla a táta Nice Guy Eddieho s mírotvornou bejsbolkou, to už je celkem slušná herecká rodina. Překvapivě jsem ani neprojevil přání, aby se hlava Coreyho Haima kutálela z nájezdové rampy.. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Tak i tentokrát se musím hanebně přiznat k tomu, že Kingovu knihu jsem nečetl, a proto jsem při hodnocení filmu nebyl tímto faktem ovlivněn. Děj sice velmi přepovídatelný, ale o tu snad ani tak nešlo. Celý film se nese příjemnou rodinnou hororovou atmosférou, která vám dodává jistoty, že vše nakonec tak nějak dobře dopadne. Neviděl jsem sice mnoho vlkodlačích hororů, ale zdejší masky nebyly z nejhorších (na vlkodlaka ze Záhrbního komada pochopitelně ani zdaleka nemá), sice bylo znát člověka v gumovém obleku, ale měl jsem možnost vidět mnohem a mnohem horší převleky a efekty. Ve snímku velice potěší kladná! role Garyhu Buseyho, která mu výborně sedla a udělala tak z něj asi nejsympatičtější postavu společně s naším mladým hrdinou. edinou malou výtku bych poslal na adresu znatelných pohybů nohou u ochrnutého chlapce. Celkově velmi příjemný film, který mě snad i jednou donutí k tomu, abych si přečetl předlohu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dobrých filmov s vlkodlačou tématikou je ako šafránu. Len sem tam sa objaví niečo zaujímavé. Snímok "Silver Bullet" je celkom podareným kúskom v tejto oblasti. Vznikol podľa literárnej predlohy známeho spisovateľa Stephena Kinga. V malom americkom mestečku Tarker´s Mills začne miestnych obyvateľov terorizovať krvilačná príšera. Spln mesiaca, zavíjanie, pazúry, srsť, slintajúca tlama plná ostrých zubov... je to vlkodlak. V meste začínajú zomierať nevinní občania. Muži, ženy, dokonca i deti padnú za obeť neľudskej beštii. Celkovo je zabitých osem ľudí. Vraždiaceho netvora sa pokúsia zastaviť súrodenci Marty a Jane spoločne s ich strýkom Redom. Podarí sa im zvíťaziť v tomto nerovnom súboji? *** ()

petero 

všechny recenze uživatele

Jasne z toho cítiť Kinga, čo je fajn. V porovnaní s filmami o vlkodlakoch ako sú staršie klasiky The Howling (1981) a An American Werewolf in London (1981) jasne zaostáva hlavne v maskách. Vlkodlak tu vyzerá ako naštvaný gumový medveď čo je fakt. No napriek tomu to obsahuje poctivú dávku napätia (i vtipu - scénka honba dedinčov na vkodlaka a následná svätá omša za obete), možno i preto, že v podstate ide o rozprávku (s krvou) a hlavnými hrdinami sú dvaja neplnoletý súrodenci. PS: Ak chcete vidieť Terry O´Quinna (John Locke z "Lost") o 20 rokov mladšieho, tu je jedna možnosť. Dostane fajn šupu bejzbolkou po hlave od vlkodlaka. A nie jednu ;-))). ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Škoda, že som to videl prvýkrát až teraz. Ako decko by som to miloval. Každopádne jedna z lepších Kingoviek 7/10 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Kvalitních vlkodlačích hororů je sice málo, pokud tedy vůbec nějaký je, ale tenhle rozhodně jejich případné řady nerozšíří. Těžký průměr a vlastně zde vůbec není vysvětleno kde se vzal v městečku vlkodlak. Musím zase nechat osmdesátkovým záležitostem že neměly potřebu něco dovysvětlovat a vyprávět. Prostě vlkodlak řádí ve městě, zabíjí a diváku ber nebo nech být! Od Garyho jsem očekával malinko více zábavy. 55% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších horrorů (ale ne nejlepších) podle S.Kinga. Původní povídku neznám, ale jelikož většina Kingových příběhů končí špatně, těšil jsem se na konec. Hon na vlkodlaka má místy napínavou atmosféru i obstojné gore (nejlepší je utržená hlava), mechanické vlkodlačí efekty měl na starosti trikový mág Carlo Rambaldi (E.T., Vetřelec, Duna aj.). Mé hodnocení ovšem sráží nevychovaný spratek (Corey Haim), co mi pil krev od začátku. Příjemné, ale přeci jen zub času si zahlodal (a byť jsou triky povedené, tak na Amerického vlkodlaka v Londýně prostě nemají). ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle vlkodlak má střední školu dávno za sebou, v civilu to není osmahlý fešák s nivým pohledem, veškerá láska u něj prochází jedině a pouze žaludkem a starou Belu se strará o to, koho, nebo co při úplňku zhltne. Takhle, milé děti, kdysi vypadali všichni vlkodlaci, než z nich paní Majerová nadělala dekorace do Bravíčka. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Označil bych to jako klasickou osmdesátkovou hororovou zábavu, tématika vlkodlačí. Nic moc zamotanýho, Kingova knížka bude spíš povídka, protože zase tolik se toho ve filmu neděje. Krev ano, bodycount jakš takš, maska fajn. Na volnou chvilku postačí bez problémů. 75% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedno veľké detské hororové dobrodružstvo zabalené do pre mňa nostalgickej atmosféry 80. rokov. Aj napriek tomu, že sa snímok môže javiť ako detský, pretože sa tu príbeh odvíja detskými očami, po hororovej stránke je slušne dospelácky zvládnutý. Smrtiace útoky vlkolaka na ľudí si nedávali servítku pred ústa - masakrík ako sa patrí. Tiež ma potešila maska vlkolaka - stará dobrá old school hororová škola a poctivá maskérska prácička. Celkom spokojnosť. 65/100 Tour po Amerike. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Filmovým adaptacím děl Stephena Kinga, pokud se tedy do nich nepustí Frank Darabont, svědčí výhradně forma televizní minisérie, neboť teprve tehdy se tvůrcům dostane odpovídajícího množství prostoru pro dostatečné vykreslení fikčního světa a samotných charakterů, které představují právě to nejhodnotnější v Kingových knihách (z hlediska psychologického…) Stříbrná kulka trvá pouze jeden a půl hodiny, postavy jsou ploché a představují spíše karikatury a žánrové figurky, následkem čehož se z této adaptace stala pouze šablonovitá žánrová podívaná. Příběh je předvídatelný, to, co divák očekává, se také bezezbytku stane, avšak i tak dokáže film diváka udržet v lehkém napětí, díky čemuž se dá bez problémů dodívat. Škoda příšerně kýčovitého soundtracku, který je v hororových momentech příliš archaický a v dojemných rodinných pasážích zase strhává film do bahna přecitlivých telenovel. Samotný závěr je navíc uspěchaný, postrádá reakci širšího okolí na vyústění událostí a končí neskutečně pateticky. Stříbrná kulka je jen šablonovitým béčkem, kterému sice nechybí atmosféra a větší porce brutality, ale z technického působí přeci jen zastarale. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

Ďalšia z kingových adaptácií, ku ktorej si sám napísal scenár, u mňa je niekde na hranici troch a štyroch: sympatický klaďas gary busey, príjemný detský cast, podarené masky, v závere chýba napätie a práca s gradáciou a tiež je prítomná istá pre niektoré kingovské horory typická nerozhodnosť v poňatí filmu ako Ačka alebo Bčka (téma vlkodlakov v Ačkovej podobe = Vlk s Nicholsonom, v Bčkovej napríklad Underworld, niečo medzi - Silver Bullet); ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kombinácia gore hororu s komediálnymi prvkami a detského dobrodružstva. Bohužiaľ mi tieto dva prístupy spolu príliš neladili a keď sa striedali scény prístupu a so scénami prístupu b, tak som mal občas dojem, že sa pozerám na dva rozdielne filmy. Keď si to tak vezmm, tak postava 11-ročného chlapca a jeho sestry je pre samotný príbeh úplne zbytočná. Výsledkom je potom aj slabé finále, kde sa rodinka s vlkodlakom stretáva, scéna na moste a následná naháňačka s autom je o niečo vydarenejšia. Hherecky tu jednoznačne dominuje Gary Busey a film poteší aj fanúšikov Lost, pretože ako šerif tu vystupuje Terry O´Quinn. ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Tenhle film, je pro mně osobně hodně důležitý, v mládí sem totiž z celého filmu viděl, jenom posledních třicet vteřin, ale přesto si mně ten film získal. To bylo v roce devatenáct devadesát osm, to mi bylo osm let a od té doby, sem tenhle film nepřestal hledat, zkoušel všechno možné, i zdejší experty přes horory, žádný z nich nevěděl, nechtěl a nebo se raději povyšoval. Tolik k zdejším hororovým expertům, ale tenhle film sem našel díky Youtube, takže mé díky patří této platformě. A byť je film klasickým hororem, kdy ve městě řádí vlkodlak a jediný kdo jej může zastavit, sou dva sourozenci a strýček, kterého hraje Gary Busey, který je však ve filmu, za černou ovci rodiny. Tak se všechno, povedlo na jedničku, ale hlavně atmosféra, městem obchází strach a hrůza, kdy si lidé nevěří a podléhají panice, tohle je ve filmu velice dobře zpracované. Parádní masky a pár slušných mordů, též stojí za zmínku, za mně vede šerif a lov v mlze. Navíc pro všechny fanoušky Stranger Things, co sou v Klubu smolařů, tenhle film by jste měli vidět, je stěžejním pro ty seriály/filmy, co následovaly. Tenhle film miluju tak moc. ()

Reklama

Reklama