Reklama

Reklama

Vraždy v Midsomeru

(seriál)
  • Velká Británie Midsomer Murders (více)
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1997–2023), 217 h (Minutáž: 88–120 min)

Předloha:

Caroline Graham (kniha)

Hrají:

John Nettles, Jason Hughes, Daniel Casey, Jane Wymark, Rowena Cooper, Phyllida Law, Nick Moran, Emily Mortimer, Laura Howard, Julian Glover, Trudie Styler (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(24) / Epizody(140)

Šéfinspektor Barnaby a seržant Nelson vyšetřují smrt ženy, která byla zavražděna během dobročinné akce ve venkovském kostele. Nebyla to ledajaká akce, ale kouzelnická show iluzionisty Gedeona Latimera. A oběť, bytná Hannah Altman, mu během jeho představení asistovala. Byla Hannah tím pravým terčem, nebo si vrah vybral iluzionistu a jen mu to nevyšlo? Indicií k plánované vraždě kouzelníka by mohly být výhrůžné dopisy, které dostával a které ho vinily ze satanismu. Nehlasitějším kritikem, byl vikář Andrew Maplin. Motiv by se zdál jednoduchý, kdyby nebyl vikář nalezen mrtvý na kamenném pohanském oltáři. Navíc se ukáže se, že jeho manželka Lorna Soane je potomek satanistů z 18. století. (TV Prima)

(více)

Recenze (350)

Tosim 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-HORNÍ WARDEN DOLE A DOLNÍ NAHOŘE? TO NEMÁ LOGIKU! -JSI V MIDSOMERU, TROYI. Sám inspektor Barnaby nám svými ústy napověděl, že případné hnidopichy, kteří by chtěli argumentovat tím, že okres, ve kterém se stanou čtyři vraždy do roka, jen nenormální i na Anglii (PD James, Agatha Christie a další), nemáme brát až tak vážně. Precizní řemeslo, prostředí britského venkova, klasičtí vyšetřovatelé a hudebně třeba theremin jsou hlavními devízami prvních čtyř, naprosto bezchybných, řad. Problém těch dalších je hlavně v nenávaznosti postav či krátkém nebo vůbec žádném prologu. Ale jako FENOMÉNU tomu těch pět hvězdiček zkrátka nemůžeme upřít, konkrétně 90%, chcete-li. PS zajímavostí je první díl druhé řady, naprosto nejlepší část, Stín smrti, první, který nebyl natočen podle přelohy Caroline Graham. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Vraždy V Midsomeru si od svého počátku drží velmi vysokou úroveň (a podle všeho si ji ještě nějakou dobu držet budou), a ve změti Wolffových Revírů, Komisařů Rexů, Big Benů, 72 Hodin a nevímjakýchještěpadesátiminutových relaxačních krimiseriálů jsou Midsomer Murders jako růže mezi trním. Brilantní anglické detektivky se skvělým hlavním hrdinou a nezapomenutelnou znělkou:) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Ten seriál má šmrnc. Je to takový "agathochristieovský" šmrnc, jenž do sebe zahrnuje jak nezaměnitelnou atmosféru anglického venkova, tak pořádnou porci napětí, leckdy i s příchutí tajemna. Šmrnc nechybí ani hlavnímu aktérovi, který tyto případy řeší se zdánlivou lehkostí, mezi potenciálními zločinci proplouvá s jistou noblesou a velkou dávkou jistoty, na koho ukázat prstem tentokráte. Když k tomu připočtu lehoulince "strašidelnou" titulní melodii, vychází mi to cca na 80% = 4 hvězdičky. Milovníkům detektivek jedině doporučuji. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Uprostřed té odpudivé detektivní zvěřiny, kterou chrlí televizní obrazovky s neuvěřitelnou kadencí, je detektiv Barnaby a jeho staroškolské konverzace v typicky anglickém střihu pohlazením na duši. Konečně detektivka se skutečně zapeklitými a poctivě uzlovanými příběhy s názvuky tajemna albionských detektivních klasik, s charismatickým hrdinou, jemuž humor a šarm slouží lépe než pěsti a devítimilimetrové argumenty. Velmi šťastně obsazené, dobře napsané, velmi citlivě zrežírované a navíc – ta všudypřítomná jemná ironie lahodí rozbolavělým dušičkám fanouška dobré detektivky. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Sláva tereminu! Jedna z nejlepších seriálových znělek. Velkým plusem je i všudypřítomná nadsázka, která podobným kusům chybí. ()

emma53 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak já si všechny ty postavičky zamilovala, co já vyžehlila prádla a pokaždé jsem se těšila na další díl. Už po pár dílech mě bylo jasné, že Midsomer zmizí ze zemského povrchu, ale to mně bylo úplně jedno. Pak už jsem nebyla překvapená ani čtyřma vraždama v jednom díle, ale měla jsem tam Barnabyho, jeho pomocníky Troye, Dana, Bena, nádherné cottages, villages, zkrátka, tak úlevný britský seriál, který se pochopitelně musí brát s hooodně velkým nadhledem jsem milovala se vším všudy. Jen lituji Ladislava Freje, protože pro něj bylo velmi obtížné dabovat Toma Barnabyho v podání Johna Nettlese. Ten si asi hodně ulevil, když byl nahrazen jiným Barnabym. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Přestože s přibývajícími díly se způsob odhalování zločince nemění a občas to už začíná být ohrané, vývoj postav a vůbec odhalování toho prohnilého pozadí všech těch zločinů je reálně popsán. Barnaby je sympaťák a velký detektiv na způsob Sherlocka Holmese a Hercula Poirota. A atmosféra v tomto seriálu je výborná. I když už to má kolem 45 dílů a poslední dobou se jeho pomocníci střídají jak na letícím pásu, vždycky se rád kouknu na další díl, i kdybych ho už viděl dřív. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Každopádně jedna z těch lepších kriminálek, která utáhne i neobvykle dlouhou stopáž, což skutečně není samozřejmost. Samozřejmě je tu několik slabších epizod, ale oproti německy mluvícím rodinným pátračkám je to naprosto jiná dimenze. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, kriminální seriály na nás útočí ze všech stran, ale Vraždy v Midsomeru patří jednoznačně k těm nejlepším. Tento seriál má uchvátnou znělku, sympaťáka Johna Nettlese, suchý britský humor a spoustu mrtvých (člověk může sázet na počet mrtvol v 1 díle, může si být jistý, že jich bude hodně :-) ). Vždycky jsem si říkal, že Midsomer se musí táhnout asi přes celou Anglii, nebo zde mají obrovskou porodnost (ale to, že tolik lidí žije a umírá na jednom místě, působí opravdu komicky ;-) ). Co se týče parťáku Johna Nettlese, nejvíc mi sedl Gavin Troy, naopak mě dost štval ten buran Dan Scott. Společně s nejmenovaným belgickým detektivem jsou pro mě Vraždy v Midsomeru asi nejlepší britský krimi seriál (a možná vůbec nejlepší, protože Poirota mám radši ve filmu). ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Statický anglický venkov na rozhraní horního a středního toku největší britské řeky Temže v širším okolí starobylého Oxfordu, v němž se prostírá neexistující Midsomerské hrabství; Agatha Christie přenesená o 40-60 let blíže k naší současnosti přelomu století, osobitý fin de siecle, který oživuje dvojice sympatických detektivů. Všechny ctnosti staré anglické detektivky tu naplno ožívají a současně se otevírají naplno dnešnímu světu osobitým regionem tradičních sídel, v zásadě nedotčeného mikrokosmu, v němž každý zná každého a vidí mu až do žaludku. Je to idyla, v níž je všechno jaksi domácké, detektivové, lidé, atmosféra, zločinci i jejich oběti a koneckonců zločiny - vraždy - samy. Ožívají tu jaksi mimochodem některá starší mystéria z viktoriánských dob, je tu modernost, která má svou osobitou patinu. Neztrácí tím; naopak, získává. To, co by za jiných okolností působilo jako klišé, je tady jistotou formy a kontinuity nikoliv zanedbatelné kvality. Platí to o scénářích, režii i představitelích hlavních rolí. V úhoru nenápaditých krimi patří tento detektivní seriál k tomu vůbec nejlepšímu. A vlastně i nadčasovému. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale snad jen pokud bych koukal dva až tři díly za rok, protože mě jinak hrozně deptá, že před samotným vyšetřováním musím půl hodiny koukat na vzájemné vztahy oběti a rodiny / přítelkyně / vikáře / zahradníka / obecního idiota / lékárníka ... A to mě nebaví, ustřihnout tuhle část a nechat ji na prozkoumání ústřední detektivní dvojici a jdu na pět. Znělka zní skoro jako z nějakého spin - offu Akt X (o=´ ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Kdesi v Anglii leží vesnička zvaná Midsomer, má asi tak 10 bambiliónů obyvatel, z toho polovina různorodě zaklepe papučkama a druhá polovina jsou pachatelé těchto brutálních mordů... Uhlazeně venkovská atmosféra, děj jednotlivých epizod se soustředí na zápletku, nikoliv na akci či kapání luminolu na podezřele zarudlé skvrny (jak je zvykem v amerických kriminálkách), vzhledově tuctoví vyšetřovatelé využívají svůj břitký intelekt převážně k dialogům se svědky či viníky. Zkrátka detektivka ze staré školy, nečekejte zběsilé automobilové honičky, ba ani zdlouhavé pidlovoké přestřelky se nekonají. Seriál má jednu podstatnou chybu - při délce 100 minut (prokládané milovanými reklamními bloky) a asi tak tisícovce dílů jde o zábavu pro znuzené důchodce, ostatnímu obyvatelstvu by sledování zabíralo příliš drahocenného času. Což je také důvod, proč "Vraždy v Midsomeru" znám jedině z návštěv u prarodičů, sama tuto podívanou nevyhledávám. Nevadí, neláká, imho průměr. 51% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stále a stále se rád vracím do Midsomeru. Na tomhle seriálu mně přijde vše výborné - herci, kamera, hudba, prostředí... a vraha nikdy neodhalím. Je dobré, že díly mají délku celovečerního filmu. Člověk si může tu staroanglickou venkovskou atmosféru dokonale vychutnat. ()

Reklama

Reklama