Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Ústřední postavou Guru je Alice (Anna Fialová). Ta oznámí na policii, že byla znásilněna. Její výpověď však nejdříve u policistů a následně u lékařů vzbuzuje nedůvěru. Jejího případu se ujímá vyšetřovatelka Petra (Zuzana Stivínová), která v rámci pátrání začne rozkrývat zneklidňující skutečnosti a pojme důvodné podezření, že guru Marek (Vojta Kotek), kterého Alice ze znásilnění obviňuje, spáchal za pomoci spolupracovnice Kláry (Kristýna Podzimková) v rámci rádoby terapeutických lekcí jógy sexuální násilí až na desítkách žen. Je třeba jej co nejrychleji zastavit, zahájit trestní stíhání a postavit před soud. Kromě samotného procesu vyšetřování příběh odkrývá i soukromí Alice, její dlouhodobě nepříznivou životní situaci i neustálý boj o malou dceru Emmu s bývalým partnerem Radkem (Lukáš Melník). Vychází najevo, že se Alice ve vztahu nechovala v minulosti ideálně, což ještě více podrývá důvěru okolí v Alicinu verzi toho, co se jí a ostatním ženám mělo stát. (Voyo)

(více)

Recenze (83)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Škoda, že téměř vše v seriálu víceméně plyne tak, jak má, občas se sice objeví nějaký nečekaný zvrat, který na chvíli oddálí to, jak má příběh skončit, ale je to jenom chvilka, která konečné vyústění spíše zdržuje. Souhlasím s ostatními ohledně zkratkovitého třetího dílu, mimo záběr se stalo to, co by měl divák rozhodně vidět. Do nadprůměru táhnou Guru zejména herecké výkony téměř všech zúčastněných a téma ambivalence znásilnění. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Bolestivě promarněnej potenciál. Lehce podprůměrný celovečerák rozseknutý na třetiny, bez jakékoliv scenáristické nadstavby i současnějšího a intenzivnějšího režijního uchopení.  Strašlivá hudba. Herci to táhnou, i když Kotkovi jsem nevěřil. Anna Fialová super. 5/10 ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Případ Guru Járy je další třaskavá látka, kterou se nepodařilo plně vytěžit a znovu tak vznikla sterilní minisérie. Prémiový obsah zkrátka nemůže vypadat jako letní speciál Ulice. Tepání do zkostnatělého soudního systému, bezcitného zdravotnictví a připosraných policejních složek si však body navíc rozhodně zaslouží. Každopádně salámista Kotek, který dorostl do idolu všech žen, nemůže hrát vyšinutého úchyla. Odháčkování by mělo být nekonečným peklem a ne úletem se sympatickým mladým mužem. S1: 60% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

3/3 Voyo originál je ambiciózní koncept tuzemského originálního obsahu spojeného s VOD. Ale pokud jejich lákavé mini série mají vypadat takto, tak jsem pro. Kauza Guru Járy procházela médii po roce 2011, v navazujících letech se jeho případ dostal před soud a nyní dozrál čas na bilanci v sevřené dramatické formě. Mini série nabídla několik velmi dobrých hereckých příležitostí nejen Fialové a Kotkovi, ale taky Štěpánkové a Malé, Stivínová, Myšička a Fridrich opět dokázali, že patří k potřebným stálicím. Téma je široké, od konkrétní problematické sekty až po klasické nešvary české společnosti a justice. Je stále nutné dokola opakovat, že znásilnění není možné podceňovat či zametat pod koberec. Stejně jako není možné přezírat, škatulkovat a nálepkovat, zvlášť, pokud nejde jen o naše primární emoce. Ale změna v těchto oblastech bude vždycky běh na dlouhou trať. Biser A. Arichtev se rok od roku podepisuje pod zajímavějšími projekty. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Anna Fialová, Kristýna Ryška, Denisa Barešová, Alžběta Malá… sličná sestava zajímavých hereckých „nadějí“. Odháčkování aktuálně prožila první z nich. Má být za něj ráda, bestie nevděčná, vždyť háčky v ní zůstaly po předešlých partnerech, potvory jí bránily v proudění ženské energie, v dalším duchovním růstu a osobním rozvoji. Mladá pekařka Alice to vidí jinak: oznámením na policii. Nemá ovšem svědky, nemá na sobě žádné modřiny ani jiné známky násilí. Jen ranec nedůvěry a předsudků. V televizi osvědčený Biser Arichtev epizody udržuje v celkem svižném tempu, poškozené neodsuzuje, vypráví v souvislostech, bez senzacechtivosti. Určitě ale musím zmínit drobnou pachuť z toho, že tvůrci mohli v několika scénách přitlačit na pilu a důležitá témata současné společnosti víc prodat, víc na ně upozornit. K solidním číslům to nicméně táhnou herečky v čele s Fialovou, která ve své postavě míchá zoufalství, stud i vztek. Hraje očima, drobnou mimikou, a dělá to skvěle. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že každý svoju osobnú tragédiu prežíva inak, no fakt neviem, ktorej z herečiek som veril menej. Ďalší negatívny faktor je pre mňa vnímanie zápornej postavy, ktorá prakticky nedostáva žiadny priestor vo svojich činoch, aby ju divák mohol nenávidieť. A pritom človek od úvodu vie, kam to celé smeruje. Po scenáristickej stránke, je tento námet proste trestuhodne nevyužitý a to sa nebudem vyjadrovať k poslednej epizóde, ktorá to najmä v úvode úplne pochovala. Žiadne prekvapenie, karty rozdané od úvodu, slabší podpriemer. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Osobně se domnívám (a je to možná jen tím, že jsem zatím neměl nějakou zásadnější potřebu u takových lidí hledat pomoc), že všechny ty kouče a všelijaké guru vyhledávají spíše jedinci co se neumí rozhodovat sami za sebe. A tak shánějí rádce pro svůj nenaplněný intimní život, neúspěchy v práci , nedostatek energie atd... Je možné, že to nějaké nešťastné duši i pomáhá už jen proto, že se s dotyčným vůbec někdo baví a věnuje se mu (po hříchu mnohdy za hodně tučný peníz). Nemám nic ani proti meditacím a budhismu, ať si každý dělá to co ho baví a co jej naplňuje takříkajíc pozitivní energií (ať zůstaneme terminologicky  v prostředí tohoto seroše). A jelikož jak jsem psal výše vyhledávají kouče hlavně ti, co se neumí sami koučovat, hodně pak záleží koho si na ty rady vyberou. Může to být věci oddaný člověk, který živíc se v tomto oboru může skutečně lidem pomáhat. A pak to může být vlk v rouše beránčím.  Hajzl, který zoufalci hledajícím u něj pomoc ještě ublíží. Okrade, nebo pokud je mladá fešná slečna dokonce odháčkuje. Odháčkuje, to je  překrásně ryze české slovo, které se díky skutečnému guru Járovi podle nějž je seroš natočen dostalo mezi lid a zlidovělo. Nelíbí se mi termín - blbky - jak zde v komentech mnohdy padlo (i když asi by byl leckdy na místě) a tak použiji raději ,,zraněné ženy".  Nevím jak moc zraněnou ženou bych musel být, abych se dobrovolně nechal Járou odháčkovat. Nechce se mi věřit že byly v takové paralýze a že nevěděly co je čeká po splnění zápočťáku. Kdyby byly znehybněny nějakými léky, hypnózou... neřeknu. Ale při dechovém cvičení se nechat odháčkovat s dalšími dvěma dívkami hned vedle na rohožce... No nevím. Seriál mi tak potvrdil jen mé původní přesvědčení a i když Járu odsoudili naše zákony, nejsem si jist zda si za to tak trochu dotyčné nemohou samy. Seriálu jednoznačně uškodily ty 3 díly. Být z toho celovečerák, mohlo to být asi intenzivnější. Herecké výkony celkem fajn, Fialová, Fridrich fajn, Kotek s hnědými čočkami a drdolem v roli predátora působil docela hnusně, přesně jak měl. Na mně to ale bylo málo drama. Celé to tak nějak už během sledování odznívalo k nudě a ta tantrická erotika (když je to hlavní věc celé zápletky) tam také nemusela být natočena tak, aby seriál mohl jít hned po Kouzelné školce v hlavním vysílacím čase.  Škoda zmařeného potenciálu.  Dávám tedy za dva sarongy. * * ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Roubal mě bavil víc. Byl jsem na to zvědavý, protože mi ten námět přišel slibný, ale výsledné zpracování mi přišlo značně nezáživné a klišoidní. Moc mě nenadchlo ani obsazení a herecké výkony (btw. pobavilo mě, když jsem na Facebooku narazil na názory několika holek - které budou pravděpodobně více rozšířené - že obsadit do titulní role pohledného Kotka nebyl dobrý nápad, protože od něj by se nechaly odháčkovat rády), jakož i finální rozuzlení, které v člověku zanechá jistou pachuť neuzavřenosti (byť v tomto ohledu série respektuje skutečný vývoj kauzy). Celkově za mě slabota a podruhé bych se tomu vyhnul. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Zbytečně rozkouskované na tři zdlouhavé díly. Jako 90 minutový celovečerák by to nebylo výrazně lepší, ale minimálně svižnější a snesitelnější. Po všech směrech nezajímavý projekt mezi detektivkou a dramatem, který není ani napínavý a diváka nedokáže přesvědčit o tom, že se v něm děje něco zajímavého a závažného. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Skvělá minisérie podle reálného základu z českých luhů a hájů. Dovedl bych si představit kratší stopáž a třeba 8 dílů, které by šly víc do hloubky ezo-bláznovství. Každopádně se ukazuje, že dovedeme točit kvalitní materiál, jenom se to bohužel nevysílá klasicky v TV, ale jen na Voyo a to je velká škola. 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Mám velký pocit nejistoty, když koukám na "filmy podle skutečných událostí". Na jedné straně se to tváří jako zobrazení věcí, které se fakt staly (když je to doložené) nebo se tak stát mohly (když to úplně doložené není). Jenže jak moc můžu věřit faktografii u něčeho, kde se soudce oslovuje "ctihodnosti", protože si to scénárista okopiroval od soudce Barbary? Jak moc se ti lidé DOOPRAVDY obtěžovali si něco načíst, zmapovat? Nebo vzali pár článků z Blesku a idnes a nějako to spíchli? Dobré body jsou, že tu spousta herců hraje dobře, namátkou Kotek, Fialová nebo ten otec, co mu blbne manželka i dcera. Jinak ale jsem mírně pod průměrem. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

PLUSY - kariérní výkon Aničky Fialové, nečekaný záporek Podzimková, dobře zpracované téma MÍNUSY - až zbytečně rychle vygradované finále, občas neuvěřitelné zkratky, málo Kotka ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Anna Fialová je podle mě po dlouhé době herečka, která se jistě cítí ve všech polohách a ve všech žánrech, čímž se blíží staré gardě, kterou pro mě symbolizuje Iva Janžurová. Pokud se tedy ohledně seriálu dá o něčem mluvit v superlativech, tak je to její výkon. Příběh sám je nejen o manipulaci postřednictvím šarlatána, ale i o problematice znásilnění, které se těžko dokazuje a za které se většina postižených stydí a proto ho raději neoznámí. Tady jsem měl malý problém. Divácky je to zpracováno vděčně, ale podle mě příliš lehce a chyběl mi tu nějaký drastičtější moment. Ne snad že bych chtěl vidět nějaké explicitní násilí, ale trochu víc thrillerové psychologie by seriálu prospělo. Pokud se ještě vrátím ke castingu, tak tady si všichni odehráli svoje. Až na Kristýnu Podzimkovou. Pro tuhle herečku mám slabost, protože mě prostě a jednoduše bere jako ženská, ale tady na mě působila křečovitě a nepřirozeně. A vzhledem k tomu, že se de facto jednalo o hlavní záporačku, je to celkem problém. Nicméně i tak jsem se vesměs bavil a po Roubalovi odvedla Nova slušnou práci i tady. Tak snad bude v nastaveném kurzu pokračovat. 70% ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Na komerční stanici si myslím, že je to velmi dobré. Jen se obávám, že záměr tvůrců ukázat všechny ženy jako oběti, ale přitom normální ženy, se úplně nepodařilo. Minimálně Alice by potřebovala psychoterapie, aby se mohla vrátit do normálního života a vychovávat dítě. To tam nějak chybělo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Minisérie poněkud klame tělem, když plakáty lákají na první zápornou roli Vojty Kotka. Kotek se v každé ze tří epizod prakticky jenom mihne, a navíc zde jako ústřední "padouch" více vystupuje blízká spolupracovnice guru (vynikající Kristýna Podzimková). Dílo dbá zejména na psychologii postav než na posun příběhu dopředu, velký prostor tak získává hlavně Anna Fialová ztvárňující mladou ženu, která se jako první odváží praktiky guru nahlásit na policii. Bohužel jsem měla pocit, že komorní zpracování známé kauzy, byť s dobrými herci, nemá vůbec žádné tempo, a závěrečný díl tak pouze vyšumí do prázdna. Za mě tedy po Roubalovi další zklamání v podobě skvělého námětu, ale rozporuplného výsledku. ()

sofiapetra 

všechny recenze uživatele

Čistý průměr. Nějaké zpracování tohoto tématu už jsem kdysi viděla, navíc celá kauza "odháčkování" lítala v médiích, takže tam bohuzel překvapivého nebylo skoro nic. Až na tu matku - lékařku (sic!), co mu do postele nacpala i vlastní dceru, to už nebyla hloupost, ale zločin. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Zatímco Případ Roubal si u mě sáhl na slabší tři hvězdičky, Guru na ně naopak přitlačil. Především díky vyrovnaným hereckým výkonům, což jsem obzvlášť ocenil na postavě státního zástupce (uměřený a věrohodný Myšička namísto dryáčnické Havlové). Ovšem nejlepší byl stejně Vasil Fridrich se svou replikou: "Asi budu zvracet." Protože ani tento scénář nejde cestou rekonstrukce, ale vypráví skutečný příběh přes jinou než titulní postavu, je tam Kotka snad ještě míň než Čermáka v Roubalovi. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

po Roubalovi přichází Guru a na novácké poměry opět velmi slušné.Osobně je mi učení guru Járy úplně volné a nemíním zjišťovat,zda jsou v něm jakési vyšší cíle,či je to opravdu jen obyčejný podvodník zneužívající zranitelné ženy.Co nicméně oceňuji (a je to věc,která se dá použít obecně) je zobrazení toho jak jsou vnímány oběti znásilnění a tendence otáčet věci proti nim a také to jak je jednoduché zmanipulovat někoho v jeho slabé chvíli.Být guru sám,asi by si neštrejchnul (nebo určitě ne tolikrát),ale tím,že měl po svém boku ženu, díky které ostatní věřili, že cílem je opravdová pomoc, pak najednou bylo všechno vlastně strašně jednoduché.To je na celé sérii nakonec to nejsilnější a nejzajímavější...70% ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Na to jak jsem se tvorby Voya zdráhal a jak nakonec trochu domrvili Případ Roubal, je Guru příjemným zjevením, které se dá považovat za skoro až kvalitní minisérii. Ta svůj půvab a minimum zbytečných a hluchých míst staví především na skvěle odehrané záporné roli Kristýny Podzimkové, spousta dalších za ní ale vůbec nezaostává. Voyo si u mě zvyšuje pozornost, snad to dalšími projekty opět nezkazí. ()

Reklama

Reklama