Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Muzeu historie probíhají přípravy expedice, hlavní pozornost je věnována nácviku nejdůležitější akce – záchraně sešitu Adama Bernaua. Vedle toho probíhá praktická výuka, pomocí filmů a dalších pomůcek se účastníci výpravy seznamují se životem ve dvacátém století, konkrétně v malém městečku Kamenice. Přípravě expedice je věnována publicita a mimořádná péče. Nadšený akademik Richard, který se nemůže dočkat, až se sejde s malým Adamem Bernauem, jehož vědecké dílo zná zpaměti, ale nepostřehne, že ostatní členové výpravy by nejraději od účasti na výletu do století válek a podezřelých potravin upustili... (Česká televize)

(více)

Recenze (9)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pozor! Tehdy se zamykalo. Zamkněte za sebou! Klíčem otočit! Vyjmout!" Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Takže zapneme oheň a budeme zachraňovat sešit z plamenů. A taky se seznámíme s průkazem, jídlem, penězi a schody, které nejezdí. Tady už začíná zábava a když akademik Filip (na Richarda nehraju) vysvětlil svému týmu, co to byla ekonomika, tak jsem musel nadšeně zatleskat. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady už jsem šel s hodnocením do plných; i kdyby se díl jinak nevyvedl, o lepší definici ekonomiky už bych v životě nezavadil. Ale druhá epizoda se navíc vyvedla, takže jsem se mohl zase jednou dosyta vysmát nad všemi dokonalostmi Lady Nivy, pobavit se nad neschopností budoucňanů vypořádat se s nástrahami nepohyblivých schodišť a nedivit se tomu, že se lze přejíst ze dvou vajec. Nejvíc mě ale překvapilo, že jsem i po téměř čtyřiceti letech mohl s potěšením ocenit Emiliin / Kátin vlažný až záporný vztah k podprsenkám. Tak buď nějaká součást mého vědomí nikdy nedospěla, nebo naopak dospěla předčasně už před těmi lety. Nebudu to pitvat, protože mi to nejen neubližuje, ale dokonce mě to těší. / Poučení: Tentokrát jen pro nepamětníky: Ač to bude znít neuvěřitelně, Dagmar Patrasová byla svého času opravdu krásná. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

2. díl: Moje postřehy chronologicky v díle ((moje poznámky a úvahy k postřehům)) .... Pracovna génia - tady se zrodil největší objev 2 tisíciletí .... F1 - likvidátor ohně a požáru (v 2. díle atd.) .... Salamandr - zapalovač (ve 12. díle) .... Naším úkolem je získat sešit z úkrytu, který Adam Bernau používal pro písemnosti, které neměly přijít na oči veřejnosti či jeho ženě, která jak známo... - později vystvětlím ((dle mého již později nevysvětleno)) .... Nahota ženám nevadila, ale holá hlava ano. Stud přikrývala paruka. .... Když si uvědomíte, že vejce byla tehdy velká jako naše ředkvičky... .... Tady labadovali - umyvadlo v tehdejší koupelně ((tedy labadování v budoucnu asi jakási očista, umývání)) .... Pozor tehdy se zamykalo, klíčem otočit, vyjmout! .... Tehdy se z nouze jedlo všelicos, pečené husy, kachny, těžká moučná jídla... My budeme mít s sebou syntetickou stravu - Amarony. V nouzi budeme jíst pouze přírodní polokonzervy - vejce, pomeranče, vše co má nějaký obal nebo slupku. .... Ve 20. století bez průkazu neexistujete! .... Výlet do Smetiště dějin - rakety bomby... .... Už se tu zabydlely i ryby - nadčasovost ((v současnosti třeba v Černobylu)) .... Dialektika času - život a smrt ((ach, ten pojem "dialektika" i v budoucnu? Co bude vyjadřovat? viz třeba Wikipedie)) .... Bezpečnostní zóna - oddělení ručních palných zbraní... .... Peníze - to je nějaká hra? Akademik vysvětluje, ...takový uzavřený kruh, říkalo se mu ekonomika ((tak my tu máme nyní začátek éry kryptoměn - to je teprve hra :-) / jak to bude dále?)) .... Přípravy expedice - Lada Niva nastupuje a poněkud upravená. Umí měnit barvu a SPZ, jezdit pod zemí (krtkovat), pod vodou... Obsahuje data v krystalových minizáznamech (jeden ze 100 tis. krystalů má paměť Strahovské knihovny) .... Předměty pro výpravu vypadají jako dobové tužky, náramky, stroj na odstraňování vousů, deštníky, dobové počítadlo... obsahují však - Trikátory ((v designu vysoušeče vlasů z r. 1984 - něco jako dezinfekce - viz 5. díl - dezinfekce hotelového pokoje a zařízení Návštěvníky)) .... - Likvidátory - kufr, do kterého se dalo, co se do něj vešlo a po znovuotevření to tam nebylo :-) .... - Záznamové kamery .... - Materiál pro výrobu syntetické stravy .... - Utajená vysílačka (zesilovač) LC3 pro spojení s budoucností - ve výstražném auto trojúhelníku... .... Copak to měli při přípravě expedice a sledování záznamu k pití dobrého? ((tak modré)) .... Centrální kinetor pro přesun v čase bude zasunut do štěrbiny interiéru vozu .... Prostorový kinetor - přesun jen v prostoru .... Promítání dobových záznamů: Demonstrace - chtějí práci - copak jí bylo na světě málo? Války... Ale ne. To je Formule 1 ((druhý pouštěný záznam F1 je závod v roce 1976, kdy vyhrál Niki Lauda a je to zároveň závod před tím, v němž měl známou těžkou nehodu s popálením)) .... Když se akce povede, budeme tam jen 3-4 hodiny. ()

Reklama

Reklama