Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Diskuze

palox

palox (hodnocení, recenze)

Efekty vynikajuce, casto lepsie ako dnes(uplne vazne), ale inak uplne onicom. 2*.

Uživatel Laliss smazal svůj příspěvek.

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Dotaz na znalce tohoto seriálu. Nevíte někdo, kdo hraje Adama Bernaua jako starého génia, jdoucího si pro Nobelovu cenu?

johnys

johnys (hodnocení, recenze)

Šimpy

Vsechny klapky byly pouzite pro uvodni retrospektivu jine, casto se lisi jen v detailech, ktere postrehnete, kdyz si casti zastavite a porovnate... Stejne je to udelano i v serialu Arabela! 

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

ezop1012

Filmová hudba mohla být lepší? Jediný nedostatek je, že jí je málo. Což je ale u většiny československých filmů a seriálů. Jinak je to seriálový osmdesátkový skvost.

Benjamin-L

Benjamin-L (hodnocení, recenze)

Šimpy

Taky jsem si říkal jestli se mi to zdá jiné ty začátky nebo to tak bylo i v díle předešlém, ale máš pravdu.

Šimpy

Šimpy (hodnocení, recenze)

Sám považuji za zajímavé, že jsou občas použity jiné klapky v seriálu a jiné na začátku dílů v retrospektivě. (Topící se Růžičková, Adam a Ali na stavidle apod.) V posledním díle je možno si všimnout též chybičky-nechybicky ve střihu. Poté, co CML oznámí svůj omyl, říká Bláha"takže naše expedice...", a pak křičí "Země je zachráněna!". V tu chvíli se od něj vzdaluje kamera a je vidět jak hovoří a gestikuluje do prázdna před sebou, pak se k němu přitočí Káťa(Emilia, no prostě Patrasová), vrhne se na něj a políbí ho na tvář. Pak je střih na detail na Bláhu a teprve teď na něj skáče Dáda a on je zaskočen.

na příspěvěk reagoval Benjamin-L, johnys

ezop1012

ezop1012 (hodnocení, recenze)

detska postava bernaua sa tam vobec nehodi, nehra dobre, to dievca hra lepsie ale ani ona sa tam nehodi, nehodi sa tam aj bernausov otec. vyborne hraju blaha, dvorak, novoty, cisler a hlavne brodsky.  filmova hudba mohla byt lepsia a na trikoch a efektoch vobec nezalezi, skor ucelenejsi a zaujimavejsi pribeh. hodnotenie 3/5

na příspěvěk reagoval berg.12

Uživatel blatouchm smazal svůj příspěvek.

hippie2222

hippie2222 (hodnocení, recenze)

Tak tohle jsem netušil a spadla mi čelist. Tupá blbá kráva a hlavně zoufalá úroveň našeho soudnictví (už v dobách socíku) dokázaly zprasit seriál. Doufám, že ta čarodejnice šla rovnou do pekla. Hnus!

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Jack_6428

Jack_6428 (hodnocení, recenze)

L_O_U_S

Zřejmě jsem špatně a naivně předpokládal, že byl seriál původně natočen širokoúhle na film a při TV/DVD uvedení ořezán na 4:3 - tak jak to u mnohých starých seriálů a filmů bývá, kdy se časem vytasí s novou remasterovanou širokoúhlou kopií v HD. Tak nic. Nevadí.

dr.ramoray

dr.ramoray (hodnocení, recenze)

Má někdo prosím originální zvukovou stopu...stále bych to chtěl vidět...:))))) tu hrůzu nejsem stále schopen strávit...

Laliss

Laliss (hodnocení, recenze)

Skvělý seriál, skvělá hudba Karla Svobody...pustit na sluchátka a propadnout rauši:P A není to točený pro blbečky, počítá to s jistou inteligencí diváka, toho si vážím. Tohle a Red dwarf :-) Dobrá dvojka.

Uživatel Laliss smazal svůj příspěvek.

midin2

midin2 (hodnocení, recenze)

Já jsem tehdy snil po nějakou dobu akorát o té jejich krásce, co se tam ukázala i nahá  /Patrasová - ta asi zatím v žádném snáři nebude: -) /. Už ani nevím jestli jsem o ní snil ve dne nebo v noci, možná i obojí. A i celkově bylo to celé opravdu jako sen do tehdejší Československé reality pustit něco takového. To se člověk opravdu zasnil. Nádhera, na kterou asi nikdy nezapomenu.

Brezovsky

Brezovsky (hodnocení, recenze)

Do šedivej komunistickej reality bola táto vec po Arabele zasa ďalší krásny sen. Ako malí sme pri tom snívali s otvorenými očami. Pričom určite sa trochu vedeli zasnívať aj dospelí. A čo si spomínam dokonca mi niečo z toho skutočne aj v noci do sna preniklo, snívalo sa mi o tej ich suprovej pilke. Ale nespomínam si žeby sa mi snívalo o humidovaní, taký sen som zatiaľ asi nemal, je mi ľúto. 

mnet

mnet (hodnocení, recenze)

I já jako malý kluk jsem snil o věcech, které měli návštěvníci...


A proč mi vlastně nikdo nechce prozradit, že co znamená humidovat? :-) Stále si s tím lámu hlavu. Je to něco sexuálního, nebo je to utápění se v alkoholu a nebo je humidování hulení trávy, či jiných omamných látek? Hledal jsem si to i na internetu, dokonce (skoro neuvěřitelné) jsem to tajemné slovo našel i v jedem českém snáři, ( snar.unas.cz ), je to pod H, a výklad je v skutku zajímavý. Komu se tedy už humidovaní snilo, nemohl by mi přece jen z toho snu něco víc prozradit? Je to v snáři, takže lidé už o tom i sní :-)


Ale proč mi nikdo o tom nechce nic říct??? :-)

na příspěvěk reagoval L_O_U_S

alien99

alien99 (hodnocení, recenze)

Chtěl bych se zeptat, jestli někdo nemá tu původní nedokurvenou verzi návštěvníků s akademikem Filipem. Je to už pár let kdy jsem na netu viděl že někdo měl původní dabing i s kvalitním záznamem. Rád bych taky vlastnil tuto perlu české kinematografie a špičku české sci-fi. Dokurvenou verzi mám na Divkách, ale toto (čisté) bych jako fanoušek vlastnil velice rád. Klidně na různých nosičích a i za mírný poplatek .Kdyžtak se ozvěte. Díky.  

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Neuvěřitelně povedená sci-fi hollywoodských rozměrů! Vlastně to bylo na základě tohoto seriálu, že vznikla církev Svědkové Akademikovi, jejímž hlavním smyslem je uctívání Spasitele Akademika Richarda, jehož návrat nám oznámí zpráva z vesmíru od CML. Církev se dělí na 2 větve: Karasiáni, kteří tvrdí, že Akademik Richard je velký a Karas je jeho prorokem, a Bernauovci, kteří se modlí k Adamu Bernauovi, který byl podle nich adpotivním synem Akademikovým a obětoval se za naše hříchy, když ztratil sešit č. 1 ve Velkém požáru. Obě sekty pak spojuje postava velmistra, kterou je jeho svatost Velkýučitel, kterému se v církvi rovněž zkráceně zove "Drchlík". Velmistr je volený doživotně konciliem tvořeným ze všech praktikujících věřících na velkém shromáždění v Kamenici u Prahy. Znakem církve je  prázdný kruh, symbol který vytvořil základy veškerého vědění moderní civilizace.

offlineman

offlineman (hodnocení, recenze)

Pohled na trsajícího Jiřího Císlera na diskotéce pouťové zábavy byl parádní!

dr.ramoray

dr.ramoray (hodnocení, recenze)

tvl..tak ten znovu dabing to náramně narovnal...to se mohlo stát opravdu jen u nás...aby babizna vznesla stížnost že měla manžela který se jmenoval podobně jako filmová postava...ty její důvody nemá ani cenu rozebírat...takže jsem seriál  znovu neviděl,nenechám se tríznit tím ubohým předabováním,kdy vidím jak herci říkají Filip a zvuk zaknourá Richard...hovada...

rene@csfd

rene@csfd (hodnocení, recenze)

Palec dolů paní Filipové, která dosáhla toho, že jeden z nejlepších cs seriálů má nyní místy velmi nekvalitní a špatně napojenou zvukovou stopu. Děkujeme!

daEmoNickY

daEmoNickY (hodnocení, recenze)

Stačilo vidět rozkošný Dádin bobřík v několika prvních dílech a hned bylo o diváka víc.

vrnk

vrnk (hodnocení, recenze)

Pro mě český seriál století. Dá se na to koukat pořád. I ta Dáda se tam dá zkousnout. Ovšem absolutní špička je Bláha.

zlababa88

zlababa88 (hodnocení, recenze)

Rad se nato vzdycky podivam a vzpomenu si na detstvi,super serial na tehdejsi dobu!!!

M.B

M.B (hodnocení, recenze)

Serial pro všechny,má děj ,nechybí napětí ,sranda,výkon herců dobrý ,tento seriál si oblíbyli všechny generace až po současnou.

falm

falm (hodnocení, recenze)

Nesouhlasím s tím, že předabováním Filipa na Richarda kvalita utrpěla nepatrně. (Samozřejmě šlo i o střihové úpravy - odstřižená Filipova občanka nebo géniův podpis do Pamětí.) Předabované kousky jsou zvukově nekvalitní, občas zahuhlané a mnohdy předabované nesmyslně i s jinými celými větami. To vše jen svědčí o šlendriánství. Při kvalitě digitálních technologií šlo udělat opravy v dabingu mnohem kvalitněji. Nehledě na to, že jednou tam přeci jen "FIlip" zůstalo (jen další šlendriánství nebo záměr?) a opravě při dabingu uniklo. Schválně zkuste najít kde ":-)

BellC

BellC (hodnocení, recenze)

Hovoří k vám CML- centrální mozek lidstva... to je asi jediné co si z tohodle seriálu pamatuju. A pak taky že tam byla patrasová holohlavá. No jo. Vyrostla jsem n pokemonech a jinjch sračkách a tohle mě už prostě neuchvátilo

geedee

geedee (hodnocení, recenze)

Skvělé sci-fi. Američani a jejich Fantastická 4 zaostávají za naší expedicí Adam 84.

hronik

hronik (hodnocení, recenze)

Myslim ze je to kultovni serial,a hudba Karla Svobody je proste jedinecna.Z postav je nejlepsi dedek Drchlik viz Vlastimil Brodsky,a Dagmar Patrasova je proste v tomto filmu kocka.

Santek

Santek (hodnocení, recenze)

No když si vzpomenu jak jsem to asi v mých osmi letech, kdy to dávali poprvé, hltal. To bylo něco.........

Zet

Zet (hodnocení, recenze)

nejak tu mezi aktery chybi viktor kral,predstavitel adama bernaua

pankreas

pankreas (hodnocení, recenze)

Kult. Příjemné herecké výkony, chytrý scénář. Ale přece jen, na dnešní dobu je to už příliš, příliš pomalé... Možná by prospěl sestřih.

HTB

HTB (hodnocení, recenze)

Nejlepsi CS serial , nevite nekdo kde bych si ho mohl stahnout? Stacili by me prvni dva dily,ostatni mam

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama