Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (16)

Návštěvníci (1983) 

Každý večer naplňuji popelnici jednou použitým oblečením, auto si vybírám podle kvality krtkování, navštěvuji pouze restaurace nabízející amarouny, ze zásady neposlouchám centrální mozky lidstva, mám předplacené noviny z příštích pondělků a přitom svědomitě dodržuji heslo: "Hlavně nenápadně!". Netvrdím, že mne tento seriál tak trochu nepoznamenal, ale MUDr. Chocholoušek tvrdí, že se postupně zlepšuji. ()

Země roku 2484 (1983) (E01) 

"Hovoří CML, Centrální mozek lidstva. Nebezpečí! Ve hvězdném prostoru AL-36 propočten neznámý objekt směřující k Zemi." Tak takhle to začalo. Nebyla to žádná sláva. Jen se ukázal slon s ulitou, citrojap, amarouny, protestující delfíni a vybrali se členové Expedice Adam 84. Takže se pojďme vrátit 500 let v čase, šlohnout deník génia a nenápadně zmizet. ()

Výprava do minula (1983) (E02) 

"Pozor! Tehdy se zamykalo. Zamkněte za sebou! Klíčem otočit! Vyjmout!" Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Takže zapneme oheň a budeme zachraňovat sešit z plamenů. A taky se seznámíme s průkazem, jídlem, penězi a schody, které nejezdí. Tady už začíná zábava a když akademik Filip (na Richarda nehraju) vysvětlil svému týmu, co to byla ekonomika, tak jsem musel nadšeně zatleskat. ()

Návštěvníci přicházejí (1983) (E03) 

"Podle plánu se nacházíme na opuštěném úseku rozestavěné silnice Bouřňák - Kamenice." Přistání autem na skále a rozjetí odstavených stavebních strojů bylo dostatečně "nenápadné" a pak už to konečně začalo. Všude samí nomádi, pracující lidé, neumění ovlivnit počasí, vlaky a hlavně pozdrav ve formě poklepání na čelo. Z toho aby se cestovatel v čase zcvoknul a já pobavil. Členové Expedice Adam 84 jsou však profesionálové a nenechají se zaskočit dopravním značením ani zvyky domorodců, takže zábavě zdar! ()

Akce: Sešit 1. (1983) (E04) 

"Nic nehasit! Nemáme právo měnit historii." Záchrana sešitu nevyšla, s laserovou pilkou děda Drchlík "zarovnal" plot a Karas se opil z polévky. Návštěvníci umí i víc, ale mě baví jejich hasičské výkony a samozřejmě Káťa v rybníku. ()

Hlavně nenápadně (1983) (E05) 

"Ten Váš archív můžeme klidně vyhodit. Všechno je jinak." Takže přichází na řadu improvizace. Nejsem na to sice odborník, ale souhlasím s tím, že heslo "Hlavně nenápadně" se nejlépe naplňuje při producírování po náměstí v oblecích s nivelační tyčí a stativem. Ovšem tohle mělo další vynikající atributy ve formě "filmového" příjezdu do hotelu, úplatků, amarounů, likvidátoru či automatického parkování. ()

Tajemství velkého učitele (1983) (E06) 

"Peněz mají, že by s nima mohli tapetovat a za ty dva dny ani malý pivo." Akce "Hlavně nenápadně" evidentně probíhá podle plánu a navíc tu máme první hmatatelné výsledky: odposlech na aktovce, laserová pilka zachráněna, velký učitel odhalen a génius je spíš záškolák. To samozřejmě vysílat nebudeme, až opravíme tu LC trojku. Tady totiž jde o záchranu Země, doplnění archívu a hlavně o zábavu. V tom všem je Expedice Adam 84 úspěšná. ()

Půlnoční kolotoč (1983) (E07) 

"To znamená, že prádlo se nosí víckrát?" Tak to je pro mě taky novinka. Ale z hlediska osobní hygieny si taky raději kupuju na každý den nové oblečení. Tentokrát mě moc nebavila úvodní pouť, i když nenápadné dotování génia bylo solidní. Ovšem výslech Drchlíka na SNB, výstup pana Karlíka z autoopravny a Karasova chuť na uzeninu mi zase zvedli náladu. ()

Génius v hladomorně (1983) (E08) 

"27 programů a Vy byste ho chtěl vyhodit." Televizní programy z celého světa v barvě na černobílé televizi, to byla kdysi největší devíza tohoto dílu. Dneska už to tak nevyzní, ale když si mohl divák vybírat z jednoho a odpoledne ze dvou programů, tak tento vtípek dokázal řádně ocenit. Taky obava z jídla stojí za to. Ovšem procházení po historických budovách mě moc nebavilo, což může Světové radě dosvědčit třeba Oko 3. ()

Sólo pro návštěvníky (1983) (E09) 

"Karas, nic nepít! Je v tom líh." Říkejte tohle někomu, kdo je přejedený z amarounů. Jenže tentokrát se to heslo "Hlavně nenápadně" realizuje opravdu špatně. Lihové úplatky za směr vytyčené stavby totiž létají ze dvou směrů, souboj Kamenických Brontosaurů s dechovkou je veden v duchu nejlepších socialistických tradic a k tomu tančení, tombola, temperování pana doktora, loupení kolotočářovo či vylepšování piva Velkého učitele. Je toho opravdu hodně, čím dokáže tato epizoda pobavit a já jí to kdykoli dovolím. ()

Stav nouze (1983) (E10) 

"Chybí nám kufřík likvidátor, peníze, Karas a doktor." Je to zkrátka stav nouze, ale tým se alespoň nenápadně zabydluje - doktor v nemocnici obdivuje sádru, Káťa randí a Karas spravuje střechu. Jen Akademik se drží plánu a snaží se z Adama vyždímat vzorec pro přesun kontinentů. To vše je samozřejmě zábavné, ale mě v tomto díle stejně nejvíc pobavil opilec Drchlík bubnující na prokopnutý buben a vyměřování geodetů s použitím šachové terminologie. ()

Stane se zítra (1983) (E11) 

"Před týdnem jsem si infikoval chřipku, ale po deseti minutách jsem ji zlikvidoval." Doktor v rozhovorech se svou předpotopní kolegyní, která stále ještě věří v sílu prášků, krevní obraz a stupnici na teploměru, byl vynikající. Taky kolotočář Eda mě bavil svým zoufalým voláním zpod obvazů, ale tento díl je přesto o něčem jiné - o vyžhavení a napršení rybníka, což umí každý výstražný trojúhelník a deštník. To dá rozum. Hlavně nenápadně. ()

Peníze z hvězd (1983) (E12) 

"Sparta - Benfica 5:0 v semifinále Poháru mistrů. No co je to za nesmysl." Taky bych si jednou rád přečetl noviny z příštího pondělí a položil tím na záda Sazku, Fortunu i Tipsport a doufám, že se tak stane dříve, než v roce 2324 všelidovým hlasováním zruší pivo. Do té doby se budu bavit s dědou Drchlíkem, Návštěvníky a narážkami na rod Schwarzenbergů. ()

Prozrazení (1983) (E13) 

"Udělali jsme, co bylo v našich silách. Možná i víc." Jenže třetí sešit je na světě, takže nezbývá než vrátit prázdné láhve, vyrovnat účet v hotelu, poznat frontu a karty, ale tentokrát to žádná velká zábava není. Vlastně se o ni stará jen doktor svým basketbalovými schopnostmi a děda Drchlík svým fotbalovým věštěním. ()

Po nás potopa (1983) (E14) 

"Měl jsem takovej sen, tak jsem si poprvé v životě vsadil." Takže tu škodu za potopu hned srovnáme, 351.426 Kčs to není žádný problém a jdeme si zahrát karty. Děda Drchlík válí tak, že je celkem zábavné snad i to sentimentální loučení Návštěvníků s naší dobou a ničení stop po jejich pobytu. ()

Návrat do budoucnosti (1983) (E15) 

"Na zítra se nezadávejte. Humidujeme u předsedy." Přestože delfíni Expedici Adam 84 zkritizovali, tak závěr byl vynikající. Krtkuje se, přemisťuje se v čase, slibuje se humidování, zachraňuje se Země a odlákává se pozornost žonglující slepicí. A Velký učitel opět válí. Jen doufám, že škody způsobené krtkováním uhradí Československá pojišťovna v plné výši ke spokojenosti všech poškozených. ()

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama