Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (466)

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Aktuální možná tak ještě pár let po vydání, ale po roce 2000 už jenom trapná šaškárna, která mě nezaujala vlastně vůbec ničím. To, že se to tady všem líbí, přisuzuji tomu, že na tom asi vyrůstali. Nikomu nic neberu, ale tenhle seriál je pro mě synonymem špatné komunistické produkce, která už dnes v televizi nemá co dělat. 30% ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Seriál, který spojoval národy (ve světové radě zasedaly osoby různé barvy pleti, vyznání, kultury), seriál, který ukázal erotiku také z jiné stránky (obnažená ňadra a ženský klín že je v roce 2484 hanbou? Zapomeňte!), seriál, který se stal také obětí nesmyslné soudní pře (akademik Filip dlouho akademikem Filipem nebyl) a seriál, který navždy obohatil český slovník o pár nových českých slov. Už od začátku mě fascinuje Svobodova hudba, jakožto i další předěly, které ve filmu zazněly byť jen jednou. České sci-fi je hodně vzácný úkaz a málokdo ho dokázal uchopit tak, aby to bylo koukatelné, pro děti a zároveň i pochopitelné pro dospělé. I když pan Polák natočil seriál primárně pro mládež, nepochybně seděli u normalizačních obrazovek i dospěláci. Snad zřídkakdy se film dostane i k soudu. Jistá vdova po akademiku Filipovi tvůrce zažalovala za nechtěnou podobnost s hlavním představitelem, kterého ztvárnil úžasný Josef Bláha. To vše by se snad i dalo pravděpodobně pominout, ale když Otakar Brousek, neméně vynikající herec své doby, prohlásil to, co bylo ve scénáři, bylo po legraci ("Přípravy k evakuaci ohrožených oblastí pokračují bez ohledu na výsledky té zatracené expedice, kterou jsme vůbec neměli vysílat, zvlášť když ji vede diletant."). Zajímavostí také je, jak si tvůrci poměrně dalekou budoucnost představovali. Uniformní obyvatelstvo a především i genetickou vadu, pokud to tak můžu nazvat, bez vlasů. Všichni přítomní totiž dostávali paruky na vytvořené pleše, avšak Eugen Jegorov dostal ve své době slušivou paruku na své přirozené "holé koleno". Bláha - Dvořák - Patrasová - Novotný, čtyřka, která zachránila svět budoucnosti. Měl by o ní vědět každý, jednoznačně doporučuju. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Po rokoch som presvedčený, že práve v Návštevníkoch dosiahla československá seriálová tvorba (nielen pre deti) nenápadne svoj vrchol. Major Zeman je príliš ideologický a Nemocnica na kraji mesta bola prekonaná americkými nemocničnými seriálmi. Je to práve príbeh Adama Bernaua a Centrálneho mozgu ľudstva, ktorý pre mňa za X rokov nestratil na dynamike ani aktuálnosti. A to napriek konkurencií Star Treku a iných made in USA skvelých soap opier. Jindřich Polák bol skvelý režisér a dodnes ma udivuje, aké jednoduché triky stačili na to, aby sa Návštevníci stali nezabudnuteľnými (amarouny, krtkování). ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Bezesporu vůbec nejlepší český sci-fi film a to bez legrace. Koprodukce s NSR zajistila solidní rozpočet a na filmu je to znát. Ale pořádná sci-fi není jen o trikových efektech a o námětu. Tato je navíc okořeněna skvělým českým humorem, ruským Land Roverem - Ladou Nivou (do té doby u nás nevídanou) a sexy Dádou, která v té době poutala k obrazovkám i tatínky, kteří díky ní koukali i na její ostatní požady např. s žížalou Julií ve vysílání pro nejmenší prťata... .-). I nasazení herců bylo dokonale vyvážené a co díl to skutečná perla. Navíc tento film velmi okořenil náš jazyk a přidal do něj další slova jako ,,amarouny'', ,,humidování'' atd... Zejména ty amarouny doslova zlidověly! Tohle se prostě podařilo a jsem rád, že se expedici Adam 84 nakonec podařilo cestou časem zpět za geniálním vědcem odvrátit naši zkázu. Tento film budiž jejich hrdým pomníkem !!! * * * * * ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem na to v televizi zíral s pusou dokořán. Konečně seriál pro mě! Kupodivu to všechno funguje i o 30 let později. Sice už občas na první pohled identifikuji modely, ale na svou dobu byly triky více než slušné. Švankmajerovy amarouny jsou geniální! Svobodovu titulní melodii mám jako vyzvánění už asi ve třetím telefonu. Z herců je třeba vypíchnout Dagmar Patrasovou, díky které se do dětského seriálu dostala i erotika. To by byl panečku v dnešní korektní době poprask! Nebyli oni ti filmaři tenkrát svobodnější? A je to v pořádku? ()

Galerie (71)

Zajímavosti (78)

  • Jídlo budoucnosti vymyslel režisér Jan Švankmajer a bylo inspirováno stravou kosmonautů. Herci se nechali slyšet, že bylo odporné, i když se rekvizitáři snažili a obarvenou želatinu dochucovali octem. [Zdroj: epochaplus.cz] (Duoscop)
  • Seriál mohl zůstat nedokončený, protože v polovině natáčení před odjezdem k dotočení některých scén v Německu někdo poslal anonymní dopis, že Dagmar Patrasová (Emilia) chce emigrovat. Režisér a herečka byli předvoláni na ÚV KSČ, kde museli podat vysvětlení a zaručit se, že to není pravda. (raininface)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama