Reklama

Reklama

Bitva na Moravském poli

(TV film)
  • Rakousko Universum History: Der Aufstieg der Habsburger - Schlacht am Marchfeld (více)

Obsahy(1)

Roku 1278 byla svedena jedna z největších rytířských bitev všech dob, v níž spolu se svými ambicemi zahynul Přemysl Otakar II., zatímco vítězný Rudolf I. Habsburský mohl upevnit pozici rodu, který měl v Evropě sehrát klíčovou roli po celá další staletí... Výpravný koprodukční projekt zkoumá na mnoha různých úrovních jednu z největších rytířských bitev všech dob – slavnou bitvu na Moravském poli. Ta vedle konce Přemysla Otakara II. a jeho nadějí, že vybuduje své „Regnum Ottocarianum“ sahající od Baltu po Jaderské moře a zároveň ovládne Svatou říši římskou, vedla i k vzestupu Habsburků a ovlivnila tak rozložení moci v Evropě na dalších více než šest set let. Mezinárodní herecké obsazení umožnilo v inscenovaných pasážích věrohodně ztvárnit střet osobností, jejichž povahy v celém konfliktu hrály zásadní roli – hrdého a dravého Přemysla Otakara II. (David Prachař) a Rudolfa I. Habsburského (Max Moor), jehož hluboká víra, skromnost, ale i pragmatismus a neústupnost jakoby předznamenaly rysy Habsburské vlády na příští staletí. Výpravný re-enactment zobrazí atraktivním způsobem průběh bitvy, ale zároveň popíše rytířský způsob boje i např. jeho rizika tváří v tvář lučištníkům z východních stepí bojujících na straně Rudolfa. Odborníci na historický šerm pak v tomto ohledu půjdou ještě dál, vedle boje samotného popíšou i logistiku a principy vedení válečného tažení té doby. Film tak divákovi poskytne kompletní průřez anatomií středověké bitvy, k čemuž je zde využita i animace. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

mosem 

všechny recenze uživatele

Za mne spíše hodina dějepisu, tedy pořad který byl zajímavý a poučný pro člověka, který o uvedené události a historických souvislostech nemá žádné znalosti. Což svým způsobem i chápu, pořad zjevně není určen pouze českému/moravskému/rakouskému divákovi. Zajímavá a nová byla myšlenka hledání hromadného hrobu bojovníků, která však bohužel zůstala nedotažena - zasloužila by si alespoň krátkou informaci, zda výkopy byly/jsou/budou prováděny, a možná jako oslí můstek nalákat k potencionálnímu pokračování. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Pohled do dávné historie, do nitra krvavé bitvy, prý tehdy jedné z největších. Rekonstrukce bitvy z doby, kdy králové ještě bojovali spolu s ostatními. Přemysl Otakar II., působivě ztvárněný D. Prachařem, a jeho pád, působí z celého dokumentu asi nejvíce. Spolu s ním padla totiž naděje v silný český stát, svým způsobem jakoby to na našem národu ulpívalo dodnes, těch několik osudových proher. A určitě nezaškodí tyto dávné kořeny toho, co dnes nazýváme národ, znát a takto si je připomenout. Z archeologického hlediska je zajímavé pátrání po pozůstatcích dávné bitvy. Stejně tak zaujalo, jaká nová zbraň promluvila do vývoje bitvy. Stejně jako všechny ty další věci, které dokument připomněl a které některé z nich čas proměnil v neproniknutelné záhady. ()

Reklama

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Tak dobře, nevěděl jsem, že Rudolf byl kousek od vlastní smrti, čili by se bitva asi ubírala opačným směrem, ale jinak na to že to byla jedna z nejvýznamnějších bitev té doby, se o ní ví asi pramálo, anebo to  jen špatně zpracovali do dokumentu. Vždyt kdejaká Alexandrova bitva, nebo Hannibalova (battle of Cannae) z doby před kristem jsou zaznamenané a zpracované lépe než bitva z třináctýho století??? Znáte to, elektronická tužka, kdo byl na pravým křídle, kdo na levým křídle, kdo komu nahrál a kdo přijel z druhý vlny a zavěsil. Skoro nic jsem se o té bitvě nedozvěděl. Spousta fabulací. Škoda. ()

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Je to koprodukční dokudrama - v produkci České televize, rakouské televize ORF a německé televize ZDF. Na natáčení mj. spolupracovaly : Rakouská národní knihovna, Dómské muzeum v (německém) Špýru (Speieru), Gotlandmuseum z Visby (Švédsko), Muzeum hradu Jedenspeigen z Dolních Rakous /poblíž tohoto hradu u vesnice Dürnkrut (Suché Kruty) bitva proběhla/ . Slušně natočené, bohužel tam chybí, jestli rakouští archeologové dělali na místě vykopávky, které by potvrdily zjištění georadarů a dalších high-tech přístrojů . Takže dám jen 4,5 * a 72 % . ()

JJezek 

všechny recenze uživatele

Ten dokument není špatný. Dobře je udělaná odborná část, od politické situace na začátku 70. let 13. století až po výzkum Přemyslových ostatků. Možná bych tak jistě netvrdil, že Přemysl Otakar II. usiloval o říšskou korunu. Novinkou je archeologický výzkum bitevního pole, který nabízí nové poznatky - a je zde porovnání s bitvou u Visby.  Nejhorší jsou hrané scény, zahrané jsou dobře, scénáristicky ale nejsou tak dobře napsané - naivně vysvětlují to, co skutečné postavy dávno věděli (Habsburkové se o způsobu boje Kumánů nedozvěděli až na Moravském poli). Jak už je tradiční u dokumentů, nejhorší jsou kostýmy a výprava, odpovídající stavu znalostí 90. let 20. století - občas je to správně, jinak ale rozptyl od fantasy kožených zbrojí, plechových štítů, kumánských přileb ala šogunát až po renesanční tapiserie a poháry.  Samotná bitva není natočena špatně, když pominu výše řečené a to, že ji hraje asi jen 50 lidí. Dobře udělané jsou jízdní scény. K bitvě také článek ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama