Reklama

Reklama

Pouští a pralesem

(seriál)
  • Polsko W pustyni i w puszczy (více)
všechny plakáty

Recenze (6)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět podle počtu hodnocení, pro mě nezapomenutelný polský seriál pro mládež je ve 21. století už téměř neznámý - alespoň u nás. Tak bych ho asi měla nějak blíž představit: Vznikl podle knižní předlohy Henryka Sienkiewicze a jeho děj se odehrává v roce 1885, kdy v Súdánu vrcholilo velké povstání proti Angličanům. Napínavý příběh vypráví o dětech dvou inženýrů, kteří pracovali pro Společnost Suezského průplavu - čtrnáctiletém Polákovi a osmileté Angličance. Jejich únos přívrženci Muhammada Ahmada - velkého proroka Mahdího, následné osvobození a dlouhou a obtížnou dobrodružnou cestu až k Indickému oceánu jsem kdysi sledovala s velkým zaujetím. Narozdíl od nepříliš povedeného, mnohem novějšího polského filmu z roku 2001 tady představitel Staše Tarkowského nejen VYPADAL podle mých představ, ale především JEDNAL jako statečný a neuvěřitelně obětavý dětský hrdina a ochránce z mé oblíbené knížky … tenkrát se mi dost líbil :-) … a zrovna tak přesvědčivá byla dívenka, která hrála Nelu Rawlisonovou, malou křehkou blondýnku se soucitným srdcem. Obrázky z dobytého Chartúmu ve mně zůstaly dodnes, zrovna tak jako dramatická scéna spojená kromě jiného se zastřelením lva. Bohužel už dávno si nepamatuju další zásadní věci, například jestli v téhle adaptaci účinkoval kromě psa Saby také slon jménem King. Teď už jde jenom o to, jestli si na seriál - kromě mé maličkosti - vzpomene i některý z vydavatelů DVD … ()

aliajas

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, hodnotiť nemôžem, bo som nevidela, ale iba čítala. O seriály viem iba toľko - jediný obrázok, ktorý si mama nalepila na knihu ako obálku. Knihu som prečítala a pre obrázok naháňam film. Asi mi neostáva len dúfať, že ho raz pustia na nejakej stanici pre pamätníkov. Ale tam asi nepúšťajú seriály, že nie? :-( ()

Reklama

kacaabba 

všechny recenze uživatele

Ano, při srovnání s knihou spokojenost. Drobné odchylky, které vůbec nenarušují "ducha" knižní předlohy. A knihu já mám moc rád. Srdce geografa plesá. Tolik zajímavých podnětů pro diskuzi s dětmi. Super!!! Kdybyste někdo měl české znění, prosím, nabídněte! Viděl jsem to pouze v polštině. Oproti tomu film z r. 2001 je děs běs. A to i při vědomí, že se to líbí dětem. ()

ankkk 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem seriál měl moc rád. Před vysíláním 3. dílu se nám rozbila televize, a tak než byla opravena, jsem stačil za tři dny přečíst celou knihu. ()

Zajímavosti (3)

  • Veľký záujem bol o hlavné úlohy. Na konkurz sa prihlásilo 7000 mladých ľudí, pričom osemročnú Nelu chcelo hrať 5000 mladých žien vo veku od piatich do tridsiatich rokov. (classic)
  • Seriál bol zostrihaný i do celovečerného filmu. Ten je do dnešnej doby druhým najnavštevovanejším poľským snímkom v histórii. Úspech skúsili zopakovať v Poľsku v roku 2001, keď nakrútili novú trojdielnu verziu. Tá sa ale legende z roku 1973 priblížiť nedokázala. (classic)
  • Nakrúcalo sa po dobu troch rokov, okrem iného v Egypte, Sudáne a Bulharsku. (classic)

Reklama

Reklama