Reklama

Reklama

Tajemství stavitelů pyramid

(seriál)
  • Francie Les Secrets des bâtisseurs de pyramides (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Cyklus nás zavádí do dob, kdy se ve starověkém Egyptě stavěly pyramidy, od první vybudované pro faraona Džosera až po třetí a poslední pyramidu v Gíze, určenou k posmrtnému spočinutí faraona Menkauréa. Díky nejnovějším poznatkům současných archeologů a historiků se dozvídáme více o osobních životech panovníků i jejich architektů. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

subic 

všechny recenze uživatele

Vata, vata, vata, opakovaná tvrzení zarytých klišé, ale přes to všechno moc hezké záběry a celkem zajímavé animace vnitřků pyramid. A zřejmě poprvé jsem viděl Lehnera, jak ukazuje blokovací kameny chodeb ve Velké pyramidě. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Dokumentu jednoznačně vyssávají sílu hrané pasáže, které dle mého soudu 1) zkreslují historii, protože dávají příliš jasné obrysy lidem i událostem, o nichž máme jen nejasné informace; 2) dělají z diváka idiota s nulovou obrazotvorností; 3) jsou jednoznačně odfláknuté, což autoři nechtěně potvrdí v jednom z dílů, kdy avizovanou světlovlasou faraonovu manželku představuje tak jako vždycky černovláska ... ;-) ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá dokumentární série. Oceňuji především to, že je zde pěkně shrnuta celá historie Staré říše, jež je příznačně napojena na ikonické dobové monumenty. Moc se mi líbil závěrečný díl, který zachycoval 5. dynastii tzv. slunečních králů, jimž byla mimo jiné věnována nedávná výstava v Národním muzeu. I když mě tedy trošku zamrzelo, že zde nebyl zmíněn "náš" Abúsír... Ale člověk nemůže mít vše, že? Největším kladem v dokumentu je nicméně skutečnost, že se všechny prezentované informace snaží držet v mantinelech vědeckého myšlení. Jasně, často se mluví o hypotézách, jelikož k řadě jevů nemáme dostatek informací, ale nejsou zde prezentované žádné ezo bláboly, které se s fenoménem egyptských pyramid (ne)přirozeně pojí. Takže tedy ano - silné 4 hvězdy z 5. ()

kaprson 

všechny recenze uživatele

Cyklu bych dal 3 a 1/2 * - první polovina dílů za 4, druhá za lepší 3. Občas mi vadily ty prkenně hrané sekvence (většinou je v dokumentech moc nevítám, bohužel pro mě je to současný trend, zajisté kvůli oživení a zpřístupnění formy divákům). Nicméně řada velmi zajímavých poznatků i sem tam nových perspektiv, takže u mě spokojenost. ()

Reklama

Reklama