Reklama

Reklama

Zaniklý svět rukavic

  • angličtina The Vanished World of Gloves
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1982, 17 min

Obsahy(1)

V sugestivním obrazovém sledu zde rukavicoví aktéři sehrají v patnácti minutách sedm vynikajících parafrází filmových žánrů od vzrušujícího kvapíku honičkových grotesek až po současnou hororovou sci-fi. Mistrovstvím zkratky a fantaskní imaginace se stal tento film předním reprezentantem potrnkovské éry českého loutkového filmu a získal řadu významných světových cen. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Jiří Barta zachází s filmem v rukavičkách, jedno zda s groteskou, Andaluským psem, Fellinim, gangsterkou či scifi. Tomu se říká filmový koncentrát. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nejdriv jsem si rikal wtf. Proc mam koukat na delnika, co se hrabe v hline, to muzu jit rovnou na ulici kouknout na vaguse. Nastesti se pak spustil sled scenek v hlavni roli s rukavicema a Barta prolit ruzny zanry od grotesky, pres romantiku, valecnej az po sci-fi. A precejen ty scenky jsou docela koukatelny, obcas vtipny, obcas sice drobet o nicem, ale ty tri hvezdicky to da spolehlive. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

TOP 30 Českého filmu. Nemám slovo opravdu, úplně mě to vyrazilo dech. Podobně jako autorovi starší snímky Krysař nebo Poslední lup. Nic naplat Jiří Bárta byl a je jeden z našich nejlepších-režisérských mistrů krátkých animovaných filmů. A tímto svým dílem to jen potvrdil určitě se jedná o jeden z nejoriginálnějších filmů osmdesátých let, navíc s opravdu dobrým námětem od Borise Hybnera a s dobrou Skoumalovou hudbou, to vše mě jen utvrdilo dát tomuto filmečku za jednoznačných 5*. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Byla jsem navnaděná Klubem odložených, který mě naprosto odvařil. Nicméně v mých očích zůstal nepřekonanán. Rukavice disponují skvělým potenicálem, který v mých očích zůstal osmdesátkově nevyužit. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jedinečný počin. Nemůžu se ale ubránit tomu, že kromě nápaditého parodování a parafrázování filmových žánrů, o němž tady všichni píší, ukazuje snímek především historii jedné civilizace a má mnohem vážnější podtext. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Film je postaven na poměrně vtipném nápadu oživit rukavice. Jednotlivé scénky jsou různorodé co se týče fantazie, i kvality. Některé mě nebavily a některé považuji za geniální. Například rukavicové orgie ala Fellini sází skvělé nápady téměř s kulometnou kadencí. Stejně tak scéna s Vůdcem, či cizí civlizací. Prvné dvě mě však přišly slabé. Klidně to mohlo být lehce kratší. Přesto se jedná o úžasné dílko, které žánr animovaného filmu obohacuje a zpestřuje a díky za něj. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Vynikající práce. Ty útžky rukavicových filmů jsou nápadité, pestré, skvěle promišlené a vizualně fakt natřískané. Jen ta samotná pointa je trochu slabší, ale u kraťasu to odpouštím. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Nápadité okénko do filmových dějin zaniklé civilizace rukavic. U úvodních scének - "chaplinovské" a "romantické" - jsem se velmi bavil, další už mě neoslovily tolik a na závěr mi též scházela pořádná pointa. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Zaniklému světu rukavic nerozumím jako archeologii zaniklé civilizace, ale vnímám ji jako poctu prvním uměleckým formám, reprezentovaným pantomimou, tělem, předjazykovým a rajským stavem. Surrealistický překlad, akcentující zvýznamněným torzem zmar, samozřejmě navozuje nejistotu, přesahující hranice filmu (a snad právě k nim stále poukazuje), ale poselství mi přijde optimistické: návrat je možný. Pomocná ruka podaná přes hranice nesdělných frází. ()

stub 

všechny recenze uživatele

Skvělá, nadmíru originální záležitost, geniálně pracující s vizuální zkratkou. Parafráze a parodie na historii kinematografie i lidstva jako takového. Až se k tomu dostanu znovu, prohodnotím ještě jednotlivé epizody... ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý je hravý, prináša množstvo nápadov, ktoré v sebe nesú hravosť a punc originality a ktoré milo parodujú filmy a situácie, ktoré filmovo zdatný divák určite ocení. Strieda hrané a animované pasáže a v každej rukavičkovej etude vytvára inú atmosféru a inú dynamiku deja. Stojí za pozornosť. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin, Douglas Fairbanks, Andaluský pes, Triumf vůle, Pink Floyd: The Wall, Fellini, Star Wars, Blade runner, Zjizvená tvář, Godzilla, Invaze lupičů těl - in breve. V hlavní roli rukavice. Perfektní :o) ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Od prvopočátků filmu přes Buňuela a Felliniho až po sci-fi filmy. Skvěle! Právě ta část, která variuje Andaluského psa, se mi líbila asi nejvíc. Ale to bude možná tím, že surrealismus se mi líbí. Prostě celé se to nerozpadlo do jednotlivých střípků, ale drží to pohromadě coby stručné dějiny filmu v podání umělecky zdatných pětiprsťáků. ()

Adman 

všechny recenze uživatele

Snímek vznikl ze Studia Jiřího Trnky v roce 1982 a jde o Geniálně zpracovaný filmový průřez světovou kinematografií zasazený do světa rukavic. Musíte vidět. ()

Reklama

Reklama