Reklama

Reklama

Freddie: poslední show

(TV film)
  • Velká Británie Freddie Mercury - The Final Act
Velká Británie, 2021, 90 min

Obsahy(1)

Nově zpracovaný pohled na poslední část života zpěváka kapely Queen Freddieho Mercuryho a jeho boj se záludnou nemocí. Režisér snímku James Rogan rovněž zpracoval archivní záběry přibližující přípravy i atmosféru koncertu na Mercuryho počest na stadionu ve Wembley. Ten byl nejen velkolepou oslavou jeho života, ale zároveň i osvětou k problematice AIDS. O své vzpomínky na jeden z nejznámějších koncertů historie se s tvůrci podělili například Gary Cherone z kapely Extreme, zpěvák The Who Roger Daltrey, Joe Elliott z Def Leppard, zpěvačka Lisa Stansfieldová nebo také promotér koncertu Harvey Goldsmith. Navíc je Freddieho příběh doplněn o vyprávění a zkušenosti těch, kteří byli ve stejném období testováni na HIV a ztratili své blízké. Lékaři, přeživší a bojovníci za lidská práva vyprávějí o intenzitě prožívání pandemie AIDS a morální panice, kterou přinesla. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Somebody to love si přeje každý a Fredie si prošel trnitou cestou než lásku našel. Koncert k jeho památce jsem sledovala v přímém přenosu a byla jsem z něj naprosto uchvácena ovšem nejvíc nejlepší ztvárnění měl Georg Michael, R.I.P. Michaele. U tohoto koncertu vždy pláču sůl, poněvadž Queen miluju a Fredieho obzvlášť. Jejich hudbu jsem poznala na gymplu ve 14.-letech a okamžitě jsem si je zamilovala a poslouchám je dodnes...A vždy mě bolí u srdce když si uvědomím jak náročné bylo natáčení Innuenda a Made in Heaven, ale pro mě jsou to nejlepší alba tedy kromě Night in the Opera a hlavně písně Bohemian Rhapsody nebo Show must go on...A tak bych mohla pokračovat do nekonečna, protože já tu jejich hudbu prostě ŽERU! Za mě zcela neobjektivních 100% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument nie je o Queen a vlastne skoro ani o Mercurym. Je jeho apológiou, je o aids, je o tom, že on chudák za to nemohol, že sa nakazil, že za to môže homofóbna spoločnosť. Áno, takto vyznieva posolstvo dokumentu. Zlá spoločnosť, zlí homofóbni novinári, tí všetci sú na vine. Našťastie tu bolo aj niečo z hudby, tak to nebolo celé zlé. Je dobré si pripomenúť skvelého umelca a jedinečný koncert, ktorý nasledoval aj po jeho smrti. Ale netvárme sa, že za jeho ochorením nebol istý životný štýl. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měla hledat největší ikonu a symbol boje proti AIDS, okamžitě mi naskočí jedno jediné jméno a to Freddie Mercury. Dokument Freddie: poslední show je nejenom pomyslnou oslavou jeho života, ale také svědectvím o nelehké době sílící epidemie viru HIV, která homosexuály automaticky zařadila mezi největší vyvrhele společnosti... Atmosféra památného koncertu na Mercuryho počest na stadionu ve Wembley v roce 1992 musela být naprosto úžasná, zvláště pak, když si to na pódiu ruku v ruce pěvecky rozdávali tak rozdílné osobnosti jako Axl Rose a Elton John. (85%) ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený komplexní dokument, který tak trochu jménem Mercuryho klame očekávání diváků, nabídne nakonec ale solidní informace. Je totiž o památném koncertě na počest Freddyho Mercury a jeho hrdiny jsou přeživší členové kapely Queen, kteří vypráví o svých popudech, co koncertu předcházelo - což zahrnuje kromě divácky vděčných historek i závěrečnou etapu Mercuryho života s HIV po triumfálních koncertech ve Wembley v roce 1986. Zhruba třetina snímku je věnovaná osmdesátkám s AIDS a velmi zdařile připomíná dobový kontext společnosti stigmatizující gaye a nemocné na popud politiků, kteří klasicky populistickým kázáním o morálce maskovali neschopnost vlád si s novou neznámou nemocí poradit - tenhle trik pořád vídáme, že? Lidé ze showbusinessu raději preferovali tajit své soukromí jako Mercury a v závěru se dokumentu v tomhle smyslu podaří paralela na koncertě excelujícího George Michaela, na kterého v zákulisí čeká umírající utajený přítel. Samotný koncert mě překvapil mírou bombastičností a úspěchem organizátorů dostat na něj tolik solidárních slavných kolegů z branže, těžko si lze představit takový kalibr v současnosti a rád se na samotný záznam se znalostí příběhu podívám znova. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Dokument pokrývá období od roku 1986 až do megakoncertu Fredie Marcury tribute po jeho smrti v roce 1991. Tedy smutné období. Není jen o Fredym, ale o všech lidech, kteří podlehli AIDS. Uvědomíte si, jak hodně nás muže drží ženy na sexuální uzde. Zpěvákův kolega zde říká, že se kvůli hrozbě AIDSu držel stranou a měl jen několik milenců, přesto nemoc chytil. Mercury mi byl vždy nesympatický a jeho hudba protivná a nemá s tím nic do činění jeho sexuální orientace. Dnes by asi koukal jak v Americe chtějí být malí kluci gayové, protože budou mít více peněz, které by jinak utratili za rodinu. V USA nyni vladne levice a demonizuje americkou historii a cirkve. Jiz Weblen v Teorii zahalcive tridy kritizoval jednoznacne americke hodnoty- hodnotu efektivity, uzitecnosti a pragmaticke jednoduchosti. V Evrope jsem se nyni setkaval, ze mladi pisnicky Mercuryho vyslovene zboznuji, coz je dost neuveritelne. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama